Pumi - rasa de caini de paza

Posted by bianca On marți, 1 iunie 2010 0 comments


Views





poza pumi caine de pazaScurta istorie a rasei :

Pumi este, la origine, un caine de ferma sau de stana, folosit in mediul rural din Ungaria in gospodariile taranesti. S-a dovedit mereu un bun vanator de rozatoare. Startul acestei rase de caini se plaseaza pe la jumatatea secolului al XVII-lea, cand exemplare de caini Terrier de talie medie au fost aduse pe teritoriul maghiar din Germania si Franta. La aparitia rasei au contribuit incrucisarile succesive cu exemplare din rasa de caini Puli – o rasa de caini de talie medie/mare originara din Ungaria. Cainele Pumi a fost prea putin cunoscut in afara Ungariei pana in deceniul 7 al secolului trecut, cand au avut loc primele importuri de exemplare ale rasei in tarile scandinave (in special Suedia si Finlanda). Federatia Chinologica Internationala a recunoscut in mod oficial rasa de caini Pumi in anul 1966. In ultimii ani, popularitatea rasei a crescut, calitatilor naturale placute cumulate de cainii Pumi alaturandu-se si reputatia de caine rezistent, sanatos si longeviv. In prezent, crescatori din Italia, Germania si Olanda si-au manifestat interesul pentru achizitionarea de exemplare de caini din rasa Pumi, iar din 1990 cainele isi face simtita prezenta si in Statele Unite ale Americii. In 2004 prestigioasa American Kennel Club a demarat procedurile pentru recunoasterea oficiala a rasei de caini Pumi si a luat fiinta Hungarian Pumi Club of America. In cadrul competitiilor canine (cu precadere la cele organizate in tarile scandinave) exemplarele din rasa Pumi exceleaza la dresajul de obedienta si in probele de dans canin.


poze cu caine de rasa Pumi
Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 12-14 ani
Grupa: Working
Culoare: negru, gri (toate nuantele), cafeniu (toate nuantele), bej, alb
Varietati: -
Talia: medie
Năpârlire: nesemnificativa
Înălţime: 33-44 cm
Greutatea: 10-13 kg

 
Pumi este un caine usor, un pic patratos la fata, care pare putin mai mare decat este in realitate din cauza blanii. Are un cap lung, usor aplatizat, iar botul este egal cu gatul si reprezinta 45% din lungimea capului. Privit dintr-o parte, craniul cainelui din rasa Pumi pare plat. Ochii sunt mici si intunecati, usor migdalati si cu pleoapele stranse. Urechile cainelui Pumi sunt ascutite in partea anterioara si stau in pozitie de alerta, miscandu-se aproape in permanenta.Urechile sunt pozitionate destul de sus si doar varful atarna in jos. Ele sunt acoperite cu blana de o lungime mai mare decat pe restul corpului. Pieptul este adanc, cutia toracica are coastele late. Privite din lateral picioarele unui Pumi sunt orientate spre partea posterioara a corpului. Blana este una dublu stratificata, stratul superior avand firul de lungime medie, carliontat. La cainii Pumi parul blanitei nu este asa de aspru ca in cazul cainilor Puli si nu formeaza acele snururi. Miscarile sunt pline de viata si energice, exprimand exact felul de a fi al cainelui Pumi insusi. Exemplarele de caini Pumi cu blana cenusie (cei mai apreciati) au blana de culoare neagra la nastere, transformarea catre nuanta definitiva, mai deschisa,debutand la varsta de 6-8 saptamani. In general, pentru catelusii Pumi culoarea finala poate fi anticipata dupa culoarea parintilor. Aspectul general al blanitei este unul ciufulit, neordonat. Blana cainilor Pumi trebuie tunsa periodic, la 2-4 luni, deoarece firul creste constant si acest proces poate modifica aspectul general, parul indreptandu-se si putandu-se incalci. Aceasta rasa naparleste foarte putin.


Temperament si comportament specifice

imagine cu caine pumi

Cainii Pumi sunt multifunctionali. De o vigoare si forta ce nu sunt tradate de alura mai putin impresionanta, ei s-au dovedit utili in lucrul la turmele de animale (ovine, bovine, porcine), la vanatoare (chiar si la mistret) si in paza domiciliului sau a perimetrului. Pumi au instinctul de a scotoci si sapa in vizuinile descoperite pe teren, ca o trasatura mostenita de la Terrieri. Sunt foarte vigilenti si sar imediat la cel mai mic zgomot nefamiliar din jur, semnaland zgomotos. Placerea de a latra pentru a da semnal s-ar putea sa va dea batai de cap in cazul cainilor din rasa Pumi, mai ales cand aveti vecini apropiati. Sunt caini afectuosi si foarte veseli in preajma figurilor familiale, le place sa se integreze intr-o atmosfera destinsa si vor cauta sa inveseleasca pe cei retrasi sau tristi. Sunt reticenti cu strainii, interactioneaza bine cu copiii, dar trebuie monitorizati pentru ca, uneori, intra in competitie cu acestia pentru jucarii sau diferite obiecte. Nu sunt caini agresivi, dar stiu sa se faca remarcati si respectati. Trebuie socializati cu alti caini, pentru ca are tendinta de a se comporta agresiv fata de exemplarele de acelasi sex (mai ales masculii). Chiar daca e simpatic, cainele Pumi se poate dovedi un smecher cu tendinte de evadare ce recidiveaza periodic.


Despre dresaj

Parerile specialistilor in dresaj canin sunt impartite in privinta disponibilitatilor acestei rase pentru dresajul de calitate. Unii sustin ca dresajul cainilor din rasa Pumi este destul de dificil, argumentand zestrea genetica a terrierilor, caracterizata de incapatanare si lipsa de rabdare si concentrare. Altii, dimpotriva, vin cu un contraargument puternic, si acela ca Pumi a aparut si s-a dezvoltat ca un caine utilitar, ciobanesc, munca depusa timp de generatii in acest domeniu inducandu-i instincte pozitive, ce pot fi exploatate favorabil. Cainele Pumi este un caine inteligent si dornic de munca, dispus sa-si investeasca energia in activitati utile stapanului. Deci, cu perseverenta si rabdare, se pot obtine rezultate bune la dresaj. Un accent deosebit se va pune pe stoparea latratului excesiv.

 
Ingrijire si sensibilitate la boli


poza caine utilitar pumi

Pumi este o rasa de caini foarte sanatoasa, cu o speranta de viata de 12 pana la 14 ani, dar unii caini au trait chiar si peste 19 ani. Cainele Pumi este rezistent la intemperii si rezista bine in spatiile deschise. Nu este potrivit pentru viata de interior. Cele mai frecvente afectiuni medicale sunt luxatiile de patela (labuta) sau de sold.

Concluzia noastra: Cainele Pumi este un caine de paza excelent, un partener agil, vioi, plin de viata. Putin cam galagios si cu o incapatanare specifica raselor de Terrier, Pumi se va comporta uneori ca un copil dificil si greu de strunit, dar simpatic si usor de iertat.

Nume de caini traditionale (din limba maghiara) pentru  rasa Pumi:


Masculine: Alkony (cu sensul de Asfintit), Almos (cu sensul de Somnoros), Bodry (cu sensul de Cret), Farkas (cu sensul de Lup), Gulyas (cu sensul de Pastor), Kormos (cu sensul de Fumuriu), Kobor (cu sensul de Vagabond).


Feminine: Alma (cu sensul de Mar), Aranyos (cu sensul de Draguta, Simpatica), Banya (cu sensul de Vrajitoare), Cimbora (cu sensul de Insotitor), Bimbo (cu sensul de Boboc), Cuky (cu sensul de Bomboana), Kabala (cu sensul de Superstitie).

imagini cu caini rasa pumi



Articole pe aceeasi tema:

Tosa Inu - caine de paza
Rasa Schnauzer Urias - caine de paza
Eurasian - Caine de paza
Rasa Doberman - Caine de paza
Buhund Norvegian - caine de paza
Rasa Boxer – caine de paza
Rasa Akita Inu - caine de paza
Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza
Rasa caine Rottweiler – Caini de paza
Ciobanesc German – Caine de paza


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Pumi - rasa de caini de paza

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO