
Cainii Akita sunt nativii insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nippon (aici traiesc aproximativ 80% dintre locuitorii tarii). Numele este impumutat de la cel al prefecturii Akita, situata in partea de nord-vest, unde s-a stabilit ca, in secolul al XVII-lea, au fost creati Akita Inu, initial pentru vanatoarea de ursi, mistreti si alte animale mari. Conform traditiei niponne, descind din legendarii caini de rasa Matagi. Analizele ADN au demonstrat ca Akita Inu sunt foarte apropiati genetic de lupul ancestral, deci ca sunt una din cele 14 cele mai vechi rase de caini domesticiti. De-a lungul timpului rasa a avut mai multe intrebuintari in tara natala, mai intai ca si caine de paza imperial, apoi ca si caine de lupta, de vanatoare a ursilor si cerbilor, pentru sanie si in serviciul politistilor si fortelor armate. Akita Inu se bucura de o imensa popularitate in Japonia, unde sunt considerati simbol national. Mai mult decat atat, rasa a fost inclusa in lista celor sapte monumente ale naturii. Japonezii privesc aceasta rasa ca pe cei mai loiali companioni si sunt perceputi ca protectori ai casei si ca simbolizand prosperitatea si sanatatea. Exista chiar si acum traditia ca, la nasterea unui copil, parintii sa primeasca in dar mici statuete reprezentand un caine Akita Inu, in semn de sanatate, fericire si viata indelungata. De asemenea, cei aflati pe patul de suferinta primesc acelasi dar de la prieteni si cunoscuti ca pe urari de grabnica insanatosire. Rasa a fost adusa in Statele Unite in anul 1937 de o oarecare Helen Keller, dar „insertia” masiva de exemplare Akita Inu s-a petrecut dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial, cand numerosi membri ai fortelor americane de ocupatie care au operat in Japonia s-au intors acasa in calitate de proprietari ai cainilor rasei. Ei au fost atrasi de acesti caini pentru inteligenta dovedita si marea putere de adaptare la diferite situatii si conditii de mediu. In ultimii 50 de ani s-a separat, generic, cele doua varietati ale rasei (cea japoneza si cea americana) fara ca diferentele dintre acestea sa fie cu adevarat semnificative. In timp ce crescatorii japonezi au preferat sa pastreze linia rasei originale, crescatorii americani au urmarit ameliorarea rasei prin unele incrucisari.
Descrierea si intretinerea rasei Akita Inu
Durata de viaţă: 10 - 12 ani
Grupa: Working
Culoare: rosu, alb, tigrat, cenusiu, negru-vargat, cafeniu
Varietati: Akita Japonez (Inu) si American Akita
Talia: mare
Năpârlire: abundenta in timpul naparlirii (de 2 ori pe an)
Înălţime: 61-71 cm
Greutatea: 34-50 kg


Temperament si comportament specifice
In general, Akita Inu poate fi caracterizat drept un caine docil, dar uneori este foarte spontan. Sunt caini foarte atenti si foarte afectivi cu familia lor. Inteligenti, curajosi si neinfricati. Este un caine cu o anume indaratnicie daca este lasat sa-si exprime personalitatea, de aceea are nevoie de dresaj ferm atunci cand este catelus. Cainii Akita sunt caini de paza de prim rang si mamele japoneze lasau adesea copiii in grija lor, dar nu suporta sa fie tachinati prea mult. Este recomandabil sa fie supravegheati atunci cand se afla in apropierea copiilor mici, mai ales ca face distinctie intre cei ai familiei si vizitatori. Temperamentul lui Akita Inu poate evolua rapid de la placid la agresiv si amenintator, mai ales cand observa intrusi, sau alte animale cu care nu au fost socializati, astfel ca in preajma acestora este mai bine sa poarte lesa. Sunt capabili de ferocitate, nu trebuie scapat din vedere faptul ca, nativ, acesti caini nu ezitau sa se angajeze in lupta cu un urs ranit. Nu obisnuiesc sa latre prea des, japonezii chiar il numeau Akita inu - „vanatorul tacut”. Adora sa se joace cu membrii familiei dar poate deveni plictisit si stricator daca este lasat singur pentru perioade lungi de timp. Se bucura de plimbarea zilnica dar este foarte important sa fie bine tinut ferm in lesa si sa se evite intalnirile cu alti caini. Nu este foarte bine adaptat la viata de apartament si se simte cel mai bine intr-o casa cu o curte mare, imprejmuita.

Despre dresaj
Akita Inu adora pozitia de lider (sef de haita), fiind un caine cu personalitate distincta, dar cu un desaj ferm si insistent, cu accent pe supunere si respectarea comenzilor isi va arata inteligenta si disponibilitatea foarte buna de a coopera. Dresajul unui Akita Inu trebuie facut de o persoana cu experienta, sigura si decisa, iar exercitiile trebuie sa fie variate, pentru a nu se plictisi. Se pot obtine rezultate frumoase cu un bun dresaj canin. Ferocitatea nu reprezinta o caracteristica ce poate fi eliminata din felul de a fi al acestui caine, dar prin dresaj si prezenta impunatoare poate fi prevenita si tinuta sub control.
Ingrijire si sensibilitate la boli

Concluzia noastra: Akita sunt folositi ca animal de terapie, de paza si, nu in ultimul rand, ca fidel companion. „Marca” distinctiva a rasei Akita Inu o reprezinta emotionanta relatare despre exemplarul Hachiko, un companion extraordinar de devotat, a carui poveste (una moderna, derulata intre 1923 si 1935!) emotioneaza si acum, fiind un simbol al fidelitatii. Povestea a stat la baza unui film cu Richard Gere, lansat pe 8 iulie 2009 la Marunouci Picadilly Theater din Tokyo. Istoria lui Hachiko va fi disponibila pe blogul nostru in curand.
Nume traditionale atribuite cainilor din rasa Akita Inu:
Masculine: Akiro (Stralucitor), Jiro (Al doilea fiu), Okoru (Maniosul), Okimoto (Marinarul), Kanashi (Melancolic), Buntaro (Nume traditional vechi, aristocratic), Yorokobu (Fericit), Tora (Tigru)
Feminine: Miyana (Pace interioara), Ureshii (Fericita, Recunoscatoare), Akiko (Sclipitoare, Luminoasa), Noriaki (Serioasa), Hitomi (Frumoasa&Inteleapta), Hana (Floare), Sakura (Floare de cires), Tomiko (Prosperitate)
POZE cu Caini Akita Inu

Filmulete cu caini Akita Inu

Nume de caini Akita Inu
Articole pe aceeasi tema:
Akita Inu – Sa-i cunoastem si sa-i ingrijim bine
Akita Inu – Respectarea tiparului ancestral in hranire
Akita Inu – Boli specifice si afectiuni autoimune
Akita Inu – Dresajul atent si buna cunoastere a temperamentului


Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Rasa Akita Inu - caine de paza