Exista cateva teorii cu privire la originea cainelui din rasa Boxer. Una dintre teorii, emisa in anii 1800, sustine ca Boxer-ul a fost creat in Germania, in urma incrucisarii dintre un cainii de tip Mastiff, Bullenbeisser, si Bulldog Englez. Unul dintre primele exemplare de Boxer a fost Blanka, un Boxer in totalitate alb. Considerata un caine esential in dezvoltarea rasei, Blanka a dat nastere la numerosi pui. Una dintre fiicele sale, Meta von der Passage a devenit un membru important in pedigree-ul Boxer-ului. Se considera ca aproape toti Boxer-ii ar proveni din Meta. La sfarsitul secolului al 19-lea a fost nominalizat ca rasa, odata cu fondarea clubului german pentru cresterea cainelui Boxer ( 1896), raspandindu-se foarte repede in toata Germania. Mai tarziu, prin diferite metode de selectie dirijate, s-a obtinut un exemplar de caine Boxer, care, pe langa infatisarea armonioasa, prezinta si o vie inteligenta si un caracter deosebit. O alta teorie nu este la fel de credibila. Ea sustine ca Boxer-ul ar fi o rasa de caini mult mai veche, care ar proveni din caini de lupta tibetani. Indiferent de origine, Boxer-ul este un caine utilitar si a fost una dintre primele rase, in Germania, antrenate pentru a efectua activitati in cadrul serviciului de politie. Curajul si vitejia lor i-au facut sa devina caini mesageri pe campurile de lupta in timpul Primului si Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Recunoscut prima data de catre American Kennel Club in 1904, Boxer-ul nu a avut succes in randurile familiilor americane pana in anii `40. Denumirea rasei vine de la abilitatea si totodata placerea cainilor din rasa Boxer de a sta ridicati pe picioarele din spate si de „a boxa” cu cele din fata, amintind de un pugilist in ring.
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viaţă: 10 ani in medie
Grupa: Working
Culoare: Galben, vargat /brazdat de benzi inchise pe fond galben sau brun; galben; diferite nuante de roscat inchis pana la galben; masca neagra limitata la regiunea nasului; marcaje albe, limitate.
Varietati: -
Talia: medie
Năpârlire: nesemnificativa
Înălţime: 53-63 cm
Greutatea: 25-36 kg
Boxer-ul este un caine de talie medie, cu un corp patratos, dar cu o alura ce exprima noblete. El este o combinatie de putere si agilitate cu eleganta si stil. Boxerul are un spate scurt, membre puternice si un bot scurt si patratos cu maxilarul inferioar iesit in afara si cu cute faciale. Muschii acestui caine sunt bine dezvoltati, fermi si bine evidentiati sub pielea intinsa. Forma capului da cainelui Boxer o fizionomie caracteristica. In primul rand, trebuie sa fie bine proportionat fata de restul corpului; partea superioara a capului, putin bombata, trebuie sa fie svelta, fara obraji proeminenti. Frumusetea capului depinde de proportia armonioasa intre bot si partea superioara a capului, care nu trebuie sa fie prea mica. Botul trebuie sa fie bine dezvoltat, nici prea scurt, nici prea ascutit, nici prea lung. Forma lui este influentata de aspectul celor doua maxilare si de dantura. Maxilarul inferior la Boxer il depaseste ca lungime pe cel superior, insa ambele trebuie sa fie mari. In fata, comisurile trebuie sa fie groase si sa prezinte falduri groase si negre. Dantura este puternica si regulata. Nasul usor turtit, insa mai putin plat decat al Bulldogului; obrajii bine dezvoltati acopera usor botul. Urechile situate in in varful capului pot fi taiate sau netaiate, de lungime potrivita si purtate vertical. Ochii Boxerului exprima energie si inteligenta, sunt inchisi la culoare, de forma aproape rotunda. Gatul este rotund si gros, destul de lung, tare si musculos, totusi are un aspect uscativ, fara piele in falduri. Ceafa este preeminenta, toracele adanc iar greabanul bine dezvoltat. Coada este taiata scurt, iar parul trebuie sa fie scurt si lucios. Majoritatea Boxer-ilor din Statele Unite au cozile amputate si urechile clupate, dar in unele tari, aceste operatii estetice sunt interzise. Blana sa este scurta, lucioasa, neteda si aderenta la piele.
Temperament si comportament specifice
Boxerul este un caine precaut si atent cu strainii, dar curios si isi va etala curajul neinfricat daca se simte amenintat. Boxer-ii se pot adapta aproape oricarui mediu de viata, atata timp cat sunt in compania oamenilor. Boxerul este un caine puternic dar in acelasi timp energic si vigilent. Fidel si atasat stapanilor este insa banuitor si foarte atent la persoanele necunoscute, este foarte prietenos cu copiii dar poate deveni foarte agresiv atunci cand este atacat. Boxer-ul este un caine prietenoas, devotat familiei sale. Caracterul sau este in primul rand jucaus, iar un Boxer fara probleme de comportament va fi tolerant cu copiii. Suporta bine poznele acestora si adora sa se angreneze in joaca lor. Boxer-ul este un protector nativ si, daca este dresat, poate fi un bun caine de paza si protectie. Cainii boxer nu necesita o ingrijire speciala, dar necesita un antrenament consistent si consecvent. Blana sa scurta necesita o minima de ingrijire. Desi, sunt animale de companie excelente, cainii din rasa Boxer au tendinta de a se lupta intre ei, in special daca celalalt Boxer este de acelasi sex.
Despre dresaj
Asa cum spuneam, dresajul de supunere este obligatoriu. Boxer-ului ii place antrenamentul si va invata rapid. Unele exemplare, bine educate si dresate, au fost utilizate pentru insotirea persoanelor cu diferite handicapuri, la fel de bine ca si pentru paza. Fara o educatie adecvata, unii Boxer-i au tendinta de a fi prea prietenosi, preferand mai degraba sa linga sau sa se joace cu intrusul decat sa fie prudent si rezervat cu acesta.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Cea mai mare problema in ceea ce-i priveste pe Boxer-i este frecventa crescuta a cancerului in comparatie cu alti caini de rasa. Epilepsia poate afecta uneori Boxerii, avand tendinta sa se declanseze intre varsta de 2-5 ani. Axonopatia progresiva este o boala degenerativa a sistemului nervos, care multumita eforturilor crescatorilor de Boxer, este astazi, rara. Alte afectiuni intalnite la cainii din rasa Boxer: afectiunile oculare de tip „cherry eyes” (ochi iritati, inrositi), acnee, surditate si incontinenta urinara (dupa varsta de 7-8 ani).
Concluzia noastra: Datorita calitatilor sale, cainele din rasa Boxer este usor de dresat. Caine utilitar si de aparare, Boxerul este printre cei mai bine adaptati caini la nevoile omului.
Numele preferate in cazul cainilor din rasa Boxer:
· Masculine: Nu sunt probleme, multi proprietari prefera sa-i dea cainelui sau Boxer numele pugilistului favorit. Ex.: Muhammad Ali, Cassius Clay, Frasier, Rocky (Marciano),Tyson, Foreman, (Oscar) La Hoya, Sugar Ray, (Leonard) Doroftei etc.
· Feminine: In acest caz este mai dificil, femeile nefiind celebre in ring (inca). Sugestia noastra: folositi numele soacrei sau pe al fetitei dintr-a treia care, in fiecare recreatie, va teroriza si va mai si fura cornul cu marmelada.
· Alte sugestii (anglo-saxone): Admiral, August, Augie, Bruno, Baxter, Bruiser, Brutus, Crash, Dudley, Dillinger, Duke, Gomez, Gable, Hogan, Hooch, Hannibal, Hercules, Igor, Kato, Kibbles, Louie, Major, Rufus, Sarge, Spike, Spud, Tango, Trooper, Bianca Mae
Articole pe aceeasi tema:
Tosa Inu - caine de paza
Rasa Schnauzer Urias - caine de paza
Pumi - rasa de caini de paza
Eurasian - Caine de paza
Rasa Doberman - Caine de paza
Buhund Norvegian - caine de paza
Rasa Akita Inu - caine de paza
Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza
Rasa caine Rottweiler – Caini de paza
Ciobanesc German – Caine de paza
Celebritati care au fost/sunt proprietarii unui caine din rasa Boxer: Jodie Foster, Carroll O'Connor, Robin Williams, George Clooney, Charlton Heston, Sylvester Stallone, Justin Timberlake, Alec Baldwin, Nat King Cole, Lauren Bacall, Shirley MacLaine, Billie Holiday, Rocky Marciano, Pablo Picasso
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Rasa Boxer – caine de paza