Eurasian - Caine de paza

Posted by bianca On marți, 1 iunie 2010 0 comments


Views





poza cu caini de rasa eurasian

Scurta istorie a rasei :

Eurasian este una dintre cele mai noi rase de caini obtinute de crescatori, un caine aproape necunoscut in Statele Unite dar foarte popular in Europa. Tara de origine a Eurasian-ului este Germania unde, in anul 1960, un grup de crescatori entuziasti in frunte cu Julius Wipfel si Charlotte Baldamus au creat rasa Eurasian cautand sa fixeze cele mai importante calitati ale raselor de caini Chow Chow si Wolfspitz. Primele exemplare obtinute, care au purtat denumirea initiala „Wolf-Chow” au fost ameliorate prin incrucisari succesive cu exemplare din rasa de caini Samoyed pe durata a 12 ani. Rezultatul acestui proces laborios si meticulos a dus la crearea cainilor cunoscuti astazi ca si cainii din rasa Eurasian. Rasa a fost recunoscuta in mod oficial de FCI (Federation Chinologique Internationale) in anul 1973. Unul dintre expertii „cu greutate” care au apreciat printre primii calitatile aparte ale acestor caini a fost Konrad Lorenz (1903-1989), laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie (1973), un specialist in zoologie, psihologie animala si ornitologie. Lorenz a anlizat un exemplar pe care l-a obtinut chiar de la Charlotte Baldamus (Eurasianul Babette) si a declarat ca noua rasa intruneste „cele mai bune calitati pe care le-a intalnit vreodata la o rasa de caini”. Astazi exista cluburi dedicate rasei Eurasian in Germania care monitorizeaza foarte atent dezvoltarea rasei si mentinerea cainilor rezultati din canise in standardele oficiale pentru ca destul de multi crescatori incearca sa ofere drept caini Eurasian exemplare de prima generatie rezultate din incrucisarea dintre caini din rasele Keeshond („Olandezul zambitor” sau Cainele Olandez de barja) si Chow Chow. Generic, acest caine poate fi integrat in marea familie a cainilor Spitz.

 

poza caine rasa eurasian

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 11-13 ani
Grupa: Working
Culoare: orice culoare in afara de rosu-inchis si alb
Varietati: standard si pitic
Talia: medie
Năpârlire: semnificativa la schimbarea sezonului
Înălţime: 48-60 cm
Greutatea: 20-30 kg


Eurasian este un caine de talie medie, bine cladit, echilibrat, cu un corp mai mult lung decat inalt. Capul, asemanator la forma generala cu al lupului, este plat, cu botul conic, maxilare puternice si o cuta frontala bine definita. Ochii sunt de marime medie, triunghiulari si de culoare inchisa. Urechile, de marime potrivita, sunt prinse la punctul de maxim al craniului si au forma triunghiulara, cu varful rotunjit. Cainele Eurasian pare mereu in alerta tinandu-si urechile ciulite. Eurasianul are blana in doua straturi, primul strat des si pufos, iar al doilea cu firul de par drept, de lungime medie si cu o aranjare neuniforma (aspect ciufulit). Parul este scurt pe bot, fata si partea anterioara a picioarelor, dar este lung pe partea posterioara a picioarelor (cu precadere la trenul inferior) si pe coada. De asemenea, parul de pe gat este de o lungime sensibil mai mare decat cel de pe spate, dar fara a forma o coama in adevaratul sens al cuvantului. Cele mai intalnite culori sunt: castaniu luminos, gri-lup, negru intens si black-and-tan (negru cu castaniu). Cainii din rasa Eurasian pot avea limba de culoare roz, negru-albastrie sau patata (reminiscenta a rasei Chow Chow).


Temperament si comportament specifice

poza cu caini eurasian sezand

Acest caine are un caracter echilibrat, este alert, prietenos, calm, poate avea o minte independenta, dar este ascultator, inteligent si foarte loial familiei sale. Cainii din rasa Eurasian nu latra prea mult. Aceasta rasa se intelege destul de bine cu copiii, dar este rezervat fata de straini. In general, contactul cu alti caini nu cauzeaza probleme, dar este indicat sa socializeze de la varsta frageda cu animalele alaturi de care va creste in cadrul familiei. Eurasian-ul este energic si cu disponibilitate spre efort, deci asigurati-va ca are parte de miscare suficienta (minim o ora pe zi) in aer liber. Pe langa aceasta, cainele se bucura sa alerge si sa se joace. Cainii de rasa Eurasian au nevoie de foarte mult exercitiu fizic. Adora plimbarile lungi si este indicata punerea la dispozitie a unui spatiu sigur in care sa poata sa alerge si sa se joace in voie. Ca standard al rasei, urmarit inca de la faza de proiect, temperamentul cainilor Eurasian este calm dar rezervat fata de straini. Rezerva pe care o are fata de persoanele straine anturajului familiei nu se va exprima prin timiditatea sau agresivitate. Fiind foarte apropiati de familia lor, acesti caini au nevoie de atentie permanenta combinata cu dresaj si intelegere. Cainele Eurasian este foarte loial stapanului sau si familiei acestuia, este un bun caine de paza, permisiv si cooperant cu copii si ii place sa fie inclus in viata familiei din care face parte. Acest caine nu suporta sa fie lasat de paza in locuri izolate, legat langa cusca si lipsit de contactul cu membrii familiei, pentru ca in acest caz va deveni apatic si depresiv. Asa cum am mai mentionat, cainele Eurasian nu obisnuieste sa latre prea mult, dar fiti atenti cand o va face, pentru ca atunci cu siguranta li s-a oferit un motiv temeinic.

Despre dresaj


imagini cu rase de caini de paza eurasian

Cainii rasa Eurasian sunt atenti, inteligenti, vigilenti si invata cu multa usurinta. Dresajul este recomandat de la varsta mica, sa fie performat de catre membrii familiei (nu de catre straini sau instructori cu care nu are o relatie afectiva sau de apartenenta), cu fermitate si consecventa, dar fara a fi repetitiv. Cainii din rasa Eurasian carora le-a fost corectata tendinta independenta evolueaza ca parteneri supusi si ascultatori, nu vor latra fara motiv. De retinut ca un caine Eurasian se va dovedi foarte sensibil la tonul aspru al vocii, la pedepse si duritati cu caracter educational. Pentru erorile de raspuns in programul de dresaj se recomanda mustruluiala usoara.

Ingrijire si sensibilitate la boli


Cainii acestei rase sunt rezistenti si putin pretentiosi in ceea ce priveste inretinerea. Suporta bine intemperiile si temperaturile joase, blana groasa, dublu stratificata, ajutandu-i in acest sens. Cele mai des intalnite probleme la cainii rasa Eurasian sunt luxatii ale rotulei, displazii ale soldului (o malformatie a articulatiei soldului) si probleme ale ochilor relativ comune si altor rase de caini, ce pot fi prevenite cu ajutorul controalelor medicale regulate la veterinar.


poze caione utilitar eurasian

Concluzia noastra: Eurasian-ul este un nou-venit in familia cainilor utilitari, dar unul cu sanse foarte mari la succes. Demn, bine construit, rezistent si nepretentios, cainele etaleaza un echilibru relaxant pentru stapanul sau si o disponibiliatate afectiva ce-l poate transforma in companionul ideal pentru intreaga familie. Nu in ultimul rand merita sa-i fie apreciate calitatile de bun paznic al locuintei si proprietatii.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Eurasian: Fiind o rasa foarte noua, nu s-a incetatenit ca acesti caini sa poarte cu predilectie nume diferentiate. In general, data fiind tara de origine, se folosesc nume cu radacina germanica precum si cele folosite pentru cainii Spitz de talie medie.



Articole pe aceeasi tema:

Tosa Inu - caine de paza
Rasa Schnauzer Urias - caine de paza
Pumi - rasa de caini de paza
Rasa Doberman - Caine de paza
Buhund Norvegian - caine de paza
Rasa Boxer – caine de paza
Rasa Akita Inu - caine de paza
Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza
Rasa caine Rottweiler – Caini de paza
Ciobanesc German – Caine de paza


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Eurasian - Caine de paza

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO