Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza

Posted by bianca On marți, 4 mai 2010 0 comments


Views





poze caucazianDin vasta Rusie, un animal robust, curajos si cu fire de luptator. Un caine mare care apara proprietatea cu o fervoare dusa pana la limita ferocitatii. Un partener sigur doar cu dresaj potrivit. Un catel haios si un cavaler independent. Este cainele Ciobanesc Caucazian.





Scurta istorie a rasei

In zona de origine a acestei rase de caini, arealul vast si complex (atat din punct de vedere geografic cat si demografic) acest nobil animal este denumit Kavkazskaya Ovcharka, pe scurt, KO. Vorbind despre origine, putem spune ca Ciobanescul Caucazian este una dintre primele rase de caini domesticite (oarecum) de OM, cainele pastrand si azi, in opinia expertilor, multe trasaturi dominante ale lupilor: independenţă, iubire de libertate, curaj şi agresivitate. Este sustinuta ideea ca stramosul direct al acestui caine mare este masivul Mastiff Tibetan, descris in 1845 de Y. William. După ce au emigrat din est, cainii strabuni s-au extins pe teritorii mari fiind utilizaţi pentru lupta şi paza turmelor de oi. Pană la inceputul secolului XX, cand retelele de transport au acoperit mai eficient teritoriile ocupate de diferitele populatii asiatice, popoarele din Caucaz traiau relativ izolate, astfel cainii lor si-au pastrat aceleasi caracteristici observabile si azi. Acum 150 de ani insa începea cucerirea acestui teritoriu de către Imperiul Tarist (Rusia). Astfel cainii din rasa Ciobanesc Caucazian au inceput sa fie folositi la paza unitatilor militare, mai ales pe durata conflictului ruso-turc. Armata rusa a adoptat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea un ordin special prin care acesti caini asigurau protectia tuturor fortaretelor implicate în operatii militare (campania 1765-1774).
În 1930, la Nuremberg, sunt prezentati pentru prima data într-o expozitie trei caini din aceasta rasa de caini, frumoasele animale castigand atentia atat a publicului cat si a presei care i-a numit “Gigantii Rosii” (cu trimitere la Rusia Rosie/Comunista, nu la culoarea blanii acestor caini) . Anii care au urmat, marcati de politica violenta de deportari practicata de URSS in zona si de marile distrugeri ale Celui De-al Doilea Razboi Mondial au afectat sever rasa. Multi crescatori de caini au realizat imperecheri aleatoriu, rezultand animale degenerate si linii de rasa compromise. Din fericire acest caine ciobanesc nu a avut soarta altor rase de caini similare ( ciobanesc mongol sau ciobanesc kirghiz), iar cu ajutorul chinologilor ruşi (Ilina, Bogolyubsky, Vaysman, Mazover) s-a reusit prezervarea rasei. Realitatea si fictiunea se contopesc în ceea ce priveste originile acestui caine si suma povestilor despre aceste animale constituie la urma urmei chiar farmecul acestei rase. Aria de „apartenenta nativa” actuala cuprinde Armenia, Azerbaidjanul, Georgia, si chiar anumite zone din Iran si Turcia, unde si în prezent exista populatii naturale de Ciobanesc Caucazian.

poze ciobanesc caucazianSelectia propriu-zisa a fost facuta de conditiile vitrege din Caucaz si nu se poate vorbi despre o selectie dirijata pâna când, în fosta Uniune Sovietica, nu s-a constituit canisa "Stelele Rosii" dedicata exclusiv acestei rase si aflata sub patronaj militar, deasupra diferitilor crescatori de caini dedicati rasei. Indiferent de implicatiile politice si efectele sociale nefaste pe care le-a avut sistemul sovietic, scoala chinologica promovata in URSS s-a plasat extrem de sus ca standarde, chiar la nivel universitar, si nu a fost accesibila decat cadrelor militare. Aceasta particularitate a implicarii controlate in acest domeniu (cuprinzand monitorizare, ameliorare, selectie, dresaj) nu a avut si nu are inca echivalent în lume. Rusii au înteles semnificatia cuvintelor "kynos" si "logos" si au tratat aceasta activitate în consecinta, atitudine care s-a manifestat si în selectia cainilor din rasa Ciobanesc Caucazian.

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 12-14 ani
Grupa: Working
Culoare: gri in diferite nuante, roscat-ruginiu, galben spic de grau, bej-galbui, pamantiu, alb. Aceste culori pot fi tigrate sau cu pete pe fond alb
Varietati: armean, azer si georgian
Talia: medie/mare
Năpârlire: moderată
Înălţime: 62-68 cm
Greutatea: 50-65 kg

Cainele Ciobanesc Caucazian are craniu masiv, o cutie craniana larga si arcade zigomatice, deasupra ochilor migdalati, medii, inchisi la culoare. Fruntea acestui caine mare este lata si botul este mai scurt decat craniul subtiindu-se usor spre varf. Dantura este foarte puternica, iar muscatura este clasica, in foarfece. Gatul acestui animal este puternic si scurt. Are spatele lat, drept si musculos, pieptul adanc si coaste usor rotunjite. Labele cainelui sunt ovale, mari si cu degetele stranse.

Temperament si comportament specifice

poze caine caucazianCeea ce trebuie clarificat este faptul ca acesti caini nu sunt ciobanesti in acceptiunea clasica (Schaferhunde,-germ.) precum cainii din rasa Ciobanesc German, Scottish, Shelti etc. - toti caini de origine europeană, care nu au o descendenta directa din tiparul cainelui ancestral, fiind produsi prin incrucisari controlate, realizate de om cu scopul de a crea animale capabile sa controleze turma. Acest tip de activitate necesita un caine obedient cu o statură medie şi corp mobil. Cainii din rasa Ciobanesc Caucazian sunt animale ce insotesc pastorul (Hirtenhunde-germ.) si au o origine mult mai veche, având menirea de a apara turma de predatori (inclusiv oameni), selectia facandu-se natural. Caracteristicile marcante sunt statura impozanta, agresivitatea nativa si spiritul de independenta. Numele bastinas este Volkodav (caine lup), dar în Rusia este cunoscut sub diminutivul ovcharka(овчарка,-rus) care inseamna, intr-o traducere aproximativa, cainele ciobanului. Ciobanescul Caucazian este un caine activ, cu psihic puternic, echilibrat si calm. Are un instinct de aparare puternic dezvoltat, ferocitatea si neincrederea lui fata de straini sunt caracteristici. Desi are un simt al umorului destul de dezvoltat, acest caine nu se joaca atunci cand vine vorba despre lupta, indiferent cât de inofensiva ar fi aceasta. Conditiile de viata si regulile sociale din zona în care s-a format aceasta rasa de caini nu au foarte multe în comun cu viata occidentala toleranta si democrata. Desi pare un caine mare si greoi, Caucazianul este un atlet, fiind extrem de agil atunci când trebuie sa-si faca datoria. Isi ia în primire zona în care traieste, iar ceea ce cainele "topografiaza" trece inevitabil în proprietatea sa (pisicile din gospodarie, rufele intinse la uscat… totul!). Poate fi inimaginabil de determinat atunci cand este " de serviciu" si e capabil sa-si dea viata pentru a-si proteja proprietatea.

Standardul FCI afirma despre Caucazian ca este banuitor si manifesta o ferocitate tipica vizavi de straini. Aceasta trebuie numai decat domolita, fapt posibil printr-un program de socializare care trebuie sa inceapa la varsta de 2 luni si sa fie continuat constant pana la 2 ani. Pe parcursul acestei perioade, cainele pui Caucazian trebuie dresat sa reactioneze firesc fata de oameni, prieteni sau straini si fata de alte animale. In general manifesta o atitudine dominanta fata de alti caini.

Despre dresaj

Pe timpul procesului de socializare si dresaj evitati jocurile care-i pot accentua reactiile agresive si concentrati-va mai mult pe "civilizarea" sa. Nu este in interesul nimanui sa ascuta temperamentul si asa destul de salbatic al acestui caine. Un Caucazian are nevoie de educatie, de disciplinare mai mult, caci el trebuie sa inteleaga de cand este doar un catel cine este "conducatorul haitei" in care traieste, cine este prieten, cand se produce cu adevarat o situatie de pericol, dar, mai ales, ce inseamna inofensiv. Invata usor si poate fi dresat pentru orice fel de activitate. Acest caine poate fi paznic al proprietatii, caine politist sau doar caine de companie. Dragut, comic, chiar adorabil ca pui, acest paznic innascut nu trebuie dresat sa-si ocroteasca proprietatea, caci acesta este oricum instinctul ce-i domina intreaga existenta. Catel fiind, se maturizeaza mai greu decat alte rase de caini si nu este un candidat pentru concursurile de utilitate gen "Schutzhund". Trebuie dresat sa-si controleze reactiile, sa-si dezvolte un echilibru emotional si sa perceapa corect diferitele situatii din viata noastra cotidiana. Socializarea nu inhiba nicidecum instinctele sale naturale de paznic desavârsit, ci îi dezvolta inteligenta si intuitia.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Rasa Ciobanesc Caucazian este o rasa de caini rustica si adaptata mediilor mai vitrege de trai, drept urmare nu este expusa unor boli grave. Insa, fiind un caine mare spre mediu, probleme pot sa para la sold (displazia de sold), la ochi (heterocromie oculară – pleoape inferioare foarte cazute), la stomac (dilatatie-torsiune de stomac) si, mai rar, maladia cotului.

Concluzia noastra: Caine activ, cu psihic puternic, are un instinct de aparare puternic dezvoltat, ferocitatea si neincrederea fata de straini fiind o caracteristica recunoscuta. Acest caine mare si puternic nu este indicat persoanelor fara experienta!

Nume traditionale pentru cainii din rasa Ciobanesc Caucazian:

Masculi: Aliosha, Ataman (conducator de cazaci), Batur (mongoloid, cu sensul de Viteaz), Bars (rus. cu sensul de Leopard de zapada), Barhat (rus. cu sensul de Catifea), Bolshoi (rus. cu sensul de Mare), Boyarin (rus. cu sensul de Boier), Drug (rus. cu sensul de Prieten), Kalif, Kashmir, Malysh (rus. cu sensul de Micutul), Shah, Sultan.

Femele: Aiva (rus. cu sensul de Gutuie), Bagira (rus. cu sensul de Pantera), Chayka (rus. cu sensul de Pescarus), Dusha (rus. cu sensul de Suflet), Krasa (rus. cu sensul de Frumusete), Kukla (rus. cu sensul de Papusa), Pampushka (rus. cu sensul de Dolofana), Shalunya (rus. cu sensul de Jucausa).

POZE Caini Ciobanesc Caucazian

poze caini de rasa Ciobanesc Caucazian


Articole pe aceeasi tema:
Ciobanesc caucazian – particularitati de dresaj
Alimentatia corecta pentru cainele ciobanesc caucazian
Ciobanesc Caucazian - Vi se potriveste acest caine?
Tipuri de Ciobanesc Caucazian


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO