Alimentatia corecta pentru cainele ciobanesc caucazian

Posted by bianca On marți, 4 mai 2010 0 comments


Views





poze caucazianIn cazul rasei Ciobanesc Caucazian vorbim despre caini rustici, cu aria de provenienta in zone preponderent montane. Este un animal cu origini ancestrale, un caine adaptat conditiilor aspre si mai putin „fasonat” dupa reperele civilizatiei moderne.





Momentul in care un proprietar ii ofera hrana zilnica propriului caine Ciobanesc Caucazian trebuie sa aiba valoarea si conotatia unui ritual, chiar daca pare mai degraba o rutina. Acest caine este foarte atasat de stapan dar atasamentul se realizeaza oricum, chiar daca animalul realizeaza ca are un stapan prea bland si influentabil. Este vital in relatia cu acesti caini sa va pozitionati pe cea mai inalta treapta ierarhica, sa fiti perceput de ciobanesc ca un adevarat caine alfa, conducator de haita si momentul mesei reprezinta un atu foarte important pentru a realiza aceasta. Nu hraniti alt animal in timp ce hraniti cainele Ciobanesc Caucazian, duceti-i personal mancarea (nu o puneti in fata custii asteptand ca el sa o descopere mai tarziu), respectati orele de masa. Inainte de a-i oferi hrana, vorbiti cateva minute cu cainele, cu voce calma si aratand o atitudine incurajatoare.



poza caine rasa ciobanesc caucazianCainii sunt, conform opiniei generale, omnivori. Si se poate sustine asta doar daca ignoram faptul ca orice rasa de caine s-a dezvoltat din lupul ancestral care a fost si a ramas prin exemplarele actualei specii (Canis lupus) un animal preponderent carnivor. Cainele Ciobanesc Caucazian nu a suferit multe ameliorari ale rasei, incrucisari controlate etc. care sa-i schimbe fondul genetic originar, deci inclinatia lui in ceea ce priveste dieta va fi una bazata pe carne si produsele de origine animala. Pana la urma, solutia o reprezinta mixarea carnii si a produselor de origine animala cu legumele, pe care acest caine le va accepta in hrana, mai ales cand ii organizam dieta cu grija, de timpuriu. Pe langă alimentele de origine animala: carne de vita, pui, cal, gasca, curcan, oaie, miel si peste dezosat (in cantitati moderate) se recomanda si o serie de legume (atentie la cele toxice-ex.ceapa) cum ar fi rosii, salata, spanac, cartofi (fierti in coaja si pisati), morcovi (rasi), telină, patrunjel, fasole verde si varza (aceasta administrata maxim o data pe saptamana).


Pentru a completa sursa de proteine, aminoacizi si carbohidrati se recomanda organele de porc si vita (ficat, rinichi, plamani), pastele fainoase, oua (de preferat fierte), cereale, lapte, branza si fructe (ocazional). Oasele reprezinta si ele o sursa favorabila de calciu pentru caine insa ele trebuie sa fie de provenienta cabalina sau de vita (cele de pasare sunt casante si produc aschii periculoase) si cu maduva. Oasele sunt utile in dieta unui Ciobanesc Caucazian si pentru o buna intretinere a igienei dentare. Hrana administrata unui caine (nu neaparat din rasa Ciobanesc Caucazian) trebuie sa fie bine fiarta, pentru omogenizare, iar ratia (tainul) trebuie suplimentata în funcţie de nivelul de activitate atins de fiecare animal in parte. La cateii de Ciobanesc Caucazian tainurile vor fi 7 la număr (la 4 luni), 6 (la 6 luni), 5 (la 1 an) … scazand treptat la 3 până la vârsta de 2 ani (stadiul de maturitate). Acest caine mare are nevoie de multa hrana. Exemplarele standard ajung la maturitate sa cantareasca 55-60 de kilograme, iar unii caini pot atinge, conform relatarilor unor proprietari, chiar si 70-75 de kilograme! Hrana de calitate si in cantitati indestulatoare va contribui si la formarea caracterului acestui caine cu potential agresiv. Infometarea – fie ea accidentala sau voita – va forma un exemplar dificil, usor iritabil si foarte greu de controlat!

Cainele Ciobanesc Caucazian este un animal destinat pazei turmelor (in tarcuri) si a stanii. Deci, nu are nevoia de miscare a cainilor ciobanesti care desfasoara activitati de insotire si strangere a turmei. Dar, chiar si asa, dupa fiecare masa este foarte important sa va faceti timp pentru o plimbare mai lunga (25-30 de minute) alaturi de caine, in aer curat (padure, parc, munte, pajiste). Apa trebuie sa fie la discreţie.

poze caini caucazieniSuplimentele nutritive (calciu, magneziu, fosfor, fier etc.) se vor administra in perioada de crestere micului catel Ciobanesc Caucazian la recomandarea medicului veterinar.O alimentaţie bazata pe hrana de caini de provenienta comerciala (obtinuta prin procesare industriala si cu adaosuri de chimicale in proportii variabile) este de evitat. Revenim la ideea de baza ca un caine Ciobanesc Caucazian nu are organismul adaptat la reperele alimentatiei moderne asa cum putem spune despre cele mai multe rase de caini. Se intampla des ca la acest caine alimentatia bazata pe hrana de caini comerciala sa favorizeze aparitia unor afectiuni cutanate, alergii sau constipatie. Cu hrana adecvata, bazata mai mult pe produse naturale, pregatite in casa, un Ciobanesc Caucazian isi va pastra acel background fizic de exceptie care il caracterizeaza, incadrandu-se in reperele unui caine mare, puternic, rustic, rezistent, sanatos si adaptabil. Si – nu putem sa nu o subliniem – destul de costisitor. Dar unii dintre voi veti descoperi ca merita.

Ce alimente/produse alimentare sunt daunatoare pentru caine.

Struguri / stafide = cateva boabe pot induce blocaj renal;
Ciocolata / cacao = Contine "Theobromine", compus similar cofeinei, o cantitate de aprox. 250g poate omori un caine de 20 de kg. Sunt unele rase la care numai 30 g sunt fatale;
Cofeina = produce hiperactivitate, puls marit, atac de cord, tremur muscular. In general afecteaza sistemul nervos central si inima;
Alcool = 30g pot fi fatale;
Nuci in special "Macadamia Nuts" = 6 nuci pot pune viata unui caine mare in pericol;
Ceapa/usturoi = contin "thiosulphate" ce produce ruptura celulelor rosii din sange si produce anemie;
Drojdie de bere/aluat nedospit = se expandeaza in intestine si provoaca constipatie sau chiar moartea cainelui (in special la caini de talie mica);
Xylitol = indulcitor folosit in produsele fara zahar precum bomboane, guma de mestecat, etc. Extrem de periculos, 5 bucati de guma pot sa omoare un caine de 30 de kg (problema e ca unele produse au notat pe eticheta expresia "sugar-free", fara a preciza substituentul folosit).

POZE Caini Ciobanesc Caucazian

poze caini de rasa Ciobanesc Caucazian


Articole pe aceeasi tema:
Ciobanesc caucazian – particularitati de dresaj
Ciobanesc Caucazian - Vi se potriveste acest caine?
Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza
Tipuri de Ciobanesc Caucazian


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Alimentatia corecta pentru cainele ciobanesc caucazian

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO