Tipuri de Ciobanesc Caucazian

Posted by bianca On sâmbătă, 8 mai 2010 0 comments


Views





poze cu ciobanesc caucazianProvenind dintr-un areal cuprins intre Marea Neagra la vest si Marea Caspica la est, cainii din rasa Ciobanesc Caucazian (Kaukasian Ovcharka) sunt supravietuitorii unei istorii aspre. Vorbim despre caini care in mijlocul secolului XX luptau efectiv pe front. Despre caini mari si duri, crescuti de oameni caliti, lipsiti de sentimentalisme.



· Prima mentiune sugerand un caine din rasa Ciobanesc Caucazian apartine unei legende foarte populare in randul georgienilor si a popoarelor caucaziene, cea a eroului Amirani pedepsit de zei sa fie inlantuit de o stanca. Acesta era vegheat de cainele sau Qursha (Ureche) care incearca fara odihna sa roada lanturile si sa-l elibereze. Legenda a fost, se pare, preluata de greci, iar personajul central asimilat lui Prometeu, eroul mitic care a furat focul din Olimp si a fost inlantuit de Zeus de o stanca din muntii Caucaz.

· Al Doilea Razboi Mondial a pustiit zona Caucazului (ca dealtfel, inaintea conflagratiei, politica dura de deportari practicata de Stalin in zona) si a dus multe rase de caini aborigene la limita extinctiei. Armata Rosie a mobilizat, conform datelor detinute, aproximativ 60.000 de caini in efortul sau de razboi, iar mai bine de un sfert dintre acestia se pare ca apartineau rasei Ciobanesc Caucazian. Bazandu-se pe caini (care purtau atasate de corp mine antitanc) militarii sovietici au anihilat peste 300 de vehicule blindate (cainii cazand, fara indoiala, victime actiunilor). Cainii folositi de genisti au neutralizat mai mult de 4 milioane de mine si bombe, iar 36 de batalioane si 69 de plutoane de transport au folosit caini pe timp de iarna in atelajele care trageau saniile cu munitie si militari raniti. Aproape 700.000 de militari sovietici raniti au fost evacuati de sub focul inamic cu ajutorul cainilor, multi dintre ei rasa Ciobanesc Caucazian.


· Procesul de reabilitare a rasei Ciobanesc Caucazian a fost demarat imediat dupa razboi si a devenit o „chestiune militara”. Generalul G. Medvedev (comandantul Scolii Centrale de Crestere si Dresaj Canin din Moscova) si colonelul A.P. Mazover (reputat chinolog, considerat „parintele rasei” Ciobanesc Caucazian) au fost insarcinati cu identificarea unor animale de top din sudul Caucazului si recuperarea/revitalizarea rasei. Canisa „Steaua Rosie” a fost „caminul” cainelui Ciobanesc Caucazian, locul in care rasa, practic, a renascut. Din 1950 toate datele referitoare la aceasta rasa de caini au fost clasificate ca secret militar (rasa intra in Pogramul de Aparare Nationala).


poze caini rasa ciobanesc caucazian


· În 1954, „tatal chinologiei sovietice”, A.P. Mazover, a impartit rasa in trei tipuri:

Tipul Georgian: un caine puternic, spectaculos, cu schelet puternic, inalt, corp dreptunghiular, par lung, colorat în nuante de gri, formand coama si franjuri bogate pe partea posterioara a membrelor si pe coada.

Tipul Armean: ceva mai scund decat precedentul, cu scheletul un pic mai usor, cu corp patratos si par lung, formand coama si franjuri. Coloritul standard al acestei varietati a rasei este bej sau gri, cu pete de alte culori, chiar tigrat.

Tipul Azer: divizat în cel putin doua sub-tipuri:

o Cel de stepa, desemnand un caine inalt pe picioare cu corp plin si cvadratic, cu musculatura plata, avand parul scurt si colorit variat;
o Al doilea sub-tip est cel "montan", reprezentat de un caine asemanator celui Georgian, avand masca neagra si colorit roscat sau aramiu.

· Conform unei directive emise de conducerea politica centrala a URSS, toti cainii selectionati pentru reabilitarea rasei Ciobanesc Caucazian au provenit din Georgia (exclusiv zonele nord-caucaziene, Ingushetia, Cecenia, Armenia, Azerbaidjan etc. unde varietati ale rasei traiau in populatii bastinase). Conform acestor date, toate exemplarele de caine rasa Ciobanesc Caucazian din Europa si SUA provin din linii de crestere cu origine in Georgia. Daca este asa sau nu, doar arhivele fostei URSS o pot demonstra.

· Indiferent carui tip apartin, indiferent de marea varietate a aspectului lor exterior, acesti caini sunt foarte puternici, cu o musculatura dezvoltata, demni de invidiat, facand posibila executarea sarcinilor de baza si anume paza si apararea turmelor, a gospodariilor si obiectivelor, în cele mai vitrege conditii. Toate tipurile locale alcatuiesc rasa unica pe care o numim Ciobanesc Caucazian. Caracteristicile cele mai relevante ale acestuia sunt: putere enorma, rezistenta, vigilenta, devotament neconditionat fata de stapan si capacitate de lupta dezvoltata.


· Mari canise pentru creşterea cainelui Ciobanesc Caucazian sunt în orasele:
Sankt Petersburg (Leningrad), Dnepropetrovsk, Kiev, Moscova, Donetsk, Perm, Ivanovo. Cea mai cunoscută canisa era "Red Star". Intre anii 1993-1995 rasa a devenit foarte populară lucru ce a dus la multiplicări necontrolate si in afara unor canise autorizate dar si de această data rasa a supravietuit datorită proprietatilor ei exceptionale: viabilitate şi vitalitate ereditara. Se pare ca, in timp, au fost facute unele ameliorari cu rase de caini precum Saint-Bernard, Terrier Rusesc si Leonberger.

POZE Caini Ciobanesc Caucazian

poze caini de rasa Ciobanesc Caucazian


Articole pe aceeasi tema:
Ciobanesc caucazian – particularitati de dresaj
Alimentatia corecta pentru cainele ciobanesc caucazian
Ciobanesc Caucazian - Vi se potriveste acest caine?
Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Tipuri de Ciobanesc Caucazian

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO