Ciobanesc Caucazian – particularitati de dresaj

Posted by bianca On miercuri, 5 mai 2010 0 comments


Views

poze cu caine caucazianDaca facem referire la cainele Ciobanesc Caucazian trebuie sa tinem cont de faptul ca reprezinta o rasa de caini cu foarte multe specificitati si familiarizarea cu acesta, apropierea in vederea realizarii unui dresaj corect si eficient trebuie sa se faca incet, cu multa precautie. Asa cum am mai mentionat, acesta nu este un caine ciobanesc in acceptiunea generala a expresiei dar nici un caine-lup cum le mai place unora sa-l numeasca. Este un caine de cioban, un caine de paza si protectie, dar fara a fi un caine de companie. Este cotat de multi experti ai rasei ca cel mai bun caine de paza dintre rasele moderne, dar care este, totusi, mai greu de dresat. In ceea ce priveste dresajul acestui caine cel mai bine este sa fie derulat de un expert dresor. Varsta optima indicata de specialistii rasei pentru a incepe primele tehnici de socializare si dresaj este de 7 luni. Dresajul de supunere este cel mai important element la care se preteaza aceasta rasa de caini. Deja la varsta de 9 luni trebuie sa fiti siguri pe supunerea cainelui in fata voastra, altfel vor aparea probleme de comportament si dificultati in relatia stapan-caine. Perioada de maxima eficienta fiind una scurta, cele mai bune rezultate se obtin intr-o scoala de dresaj. Oricum, dresajul de obedienta este singura forma de dresaj necesara unui caine Ciobanesc Caucazian.

Cand dresati cainele vostru Ciobanesc Caucazian, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

- Acest caine nu este prin natura sa un servitor supus sau un dependent de munca. Este un caine care gandeste si isi calculeaza actiunile;

- In general, un caine Ciobanesc Caucazian nu reactioneaza bine in situatii de stres, deci fiti atenti la primele semne si nu lucrati cu un caine stresat;

- In proportie de 99% acestor caini le lipseste instinctul de aport al diferitelor lucruri;

- Un Ciobanesc Caucazian actioneaza intr-un anume fel doar atunci cand interventia/actiunea sa este neaparat necesara sau justificata.

poze cu rasa de caini caucazianDaca va hotarati sa va ocupati personal de dresaj, trebuie sa fiti rabdatori, persistenti si pregatiti sa folositi nu numai mainile, ci si inteligenta voastra. Daca va ganditi sa aplicati tehnici de dresaj bazate numai pe recompensa (stimulente de hrana) combinata cu duritati (cainele Ciobanesc Caucazian este un caine inteligent, dar incapatanat, ferm si greu de strunit) veti rata in 80% din cazuri. Veti obtine un caine care va reactiona dupa cum va dori si nu dupa cum a fost dresat. In restul de 20% din cazuri veti anihila calitatile naturale ale acestui caine si il veti transforma in altceva decat intr-un Ciobanesc Caucazian. Asa cum sustin, prin comparatie, expertii rasei Fila Brasileiro: „Trebuie sa iei cainele Fila Brasileiro asa cum este el. Daca cineva isi doreste un caine umil si supus (obedient), nu va asteptati sa schimbati astfel un Fila, mai bine schimbati rasa!”. Acest concept se aplica si in cazul Ciobanescului Caucazian. Prin aceasta nu se sugereaza neaparat ca dresajul unor astfel de caini este inutil. Dar, ca prima conditie pentru obtinerea unor rezultate bune in dresaj cu Ciobanesc Caucazian este realizarea unei relatii afective puternice cu cainele inainte de a se ajunge la primele exercitii de dresaj. Cele mai importante comenzi pe care trebuie sa si le insuseasca un caine Ciobanesc Cauzian sunt: SEZI, STAI, ASTEAPTA, AICI, PAS, NU/NU-I VOIE, DINTI/BOT.

Pentru comanda AICI este mai indicat sa se foloseasca o lesa si modularea potrivita a vocii decat oferirea de recompense plasate in fata persoanei dresor. Cu recompensa cainele va reactiona de cateva ori, dar concluzia lui va fi aceea ca trebuie sa vina doar cand are nevoie de o gustare, deci se va intampla deseori sa nu mai reactioneze la comanda, desi initial cainele daduse clar de inteles ca si-o insusise.

Comanda DINTI/BOT trebuie invatata de caine la dresaj pentru ca sa fie pregatit sa accepte botnita. Este foarte indicat sa va deplasati cu acest caine in public doar astfel echipat, cu botnita, mai ales cand este posibil sa-l lasati legat, in asteptare, in fata unui magazin, de exemplu. Cainele Ciobanesc Caucazian are instinctul de a reactiona dur (cu muscatura) atunci cand este luat prin surprindere prin aparitia unor oameni din directii surprinzatoare. De multe ori, obsevand cum intrati intr-o cladire, se poate ca vigilentul vostru caine sa considere ca acea cladire ii este incredintata spre paza, deci va cauta sa-si faca datoria.

poze cu caine caucazian albCainele Ciobanesc Caucazian este un caine foarte realist. Chiar si unii dresori cu experienta au avut surpriza sa constate ca, dupa o sedinta de dresaj bine absolvita, cainele nu a mai reactionat la sedinta 2 sau 3. Aceasta se intampla nu din cauza absentei calitatilor pentru dresaj ale acestei rase, ci pentru ca acesti caini gandesc in mod particular. Adica, un Ciobanesc Caucazian se raporteaza intotdeauna la spatiul in care este plasat. Si atentia acestui caine se concentreaza pe spatiul care ii apartine si pe care il pazeste prin instinct. Deci, contrar tehnicilor de dresaj aplicate in cazul altor rase de caini, in cazul exercitiilor de dresaj efectuate cu cainii Ciobanesc Caucazian trebuie sa incepeti primele sedinte pe teritoriul care ii apartine acestui caine, abia apoi sa continuati exercitiile intr-un spatiu „neutru”, departe de curtea sa. Cand nu are ce pazi si apara, el realizeaza ca i se cere un comportament de supunere fara nici un sens si finalitate, deci va refuza sa coopereze. De aceea, dresajul bazat pe diferite jocuri nu prea are efect in cazul acestei rase de caini.

Pentru a rezuma, exercitiile de dresaj programate pentru cainii din rasa Ciobanesc Caucazian trebuie sa se bazeze exclusiv pe instinctele sale cele mai puternice: agresivitate, protejarea hranei si protectia teritoriului. Aceste exercitii se vor intinde, in medie, pe durata a 4-5 luni, principalul obiectiv fiind supunerea. Nici chiar daca un caine a raspuns foarte bine pe perioada de dresaj nu faceti greseala sa-i subestimati reactiile. Tineti mereu cainele sub controlul vocii, fiti ferm, rabdator si inflexibil, tineti cont de modul in care el gandeste. Ca un exemplu, dresorii initiati recomanda ca invatarea unor comenzi precum AICI si NU/NU-I VOIE sa se faca in timp ce in fata cainelui este pusa bucata de carne ce-i apartine. Repetarile vor continua pana cand nu se vor mai inregistra ezitari sau greseli, doar asa veti sti ca acel caine Ciobanesc Caucazian se supune neconditionat vointei voastre. De asemenea, tineti seama ca acestor caini nu le place sa urmeze un dresor aflat in miscare, sau sa-l urmareasca atunci cand acesta alearga. Cainii accepta doar oponentii directi, persoanele aflate in contact apropiat, care ii infrunta. Pentru ei un inamic care se indeparteaza in fuga nu este un inamic.

POZE Caini Ciobanesc Caucazian

poze caini de rasa Ciobanesc Caucazian


Articole pe aceeasi tema:
Alimentatia corecta pentru cainele ciobanesc caucazian
Ciobanesc Caucazian - Vi se potriveste acest caine?
Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza
Tipuri de Ciobanesc Caucazian

Dresaj canin - comanda PE LOC si PAS
Primii pasi in dresajul canin - Comenzile: AICI-SEZI-CULCAT
10 reguli de aur ale dresajului canin


ViewsDaca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Ciobanesc Caucazian – particularitati de dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO