Primii pasi in dresajul canin - Comenzile: AICI-SEZI-CULCAT

Posted by bianca On sâmbătă, 24 aprilie 2010 0 comments


Views





poze pui caineOrice stapan crede cu tarie ca are cel mai frumos si mai inteligent caine de rasa posibil. Desigur ca aveti un caine inteligent si placut, dar nu ezitati sa folositi capacitatea de a invata a cainelui si initiati, cu rabdare si perseverenta, un program de dresaj canin inca de timpuriu. Nu trebuie sa fiti dresor calificat, exercitiile de dresaj canin va vor prilejui momente deosebite si veti avea la final un caine dresat si usor de controlat.

Comanda AICI

Primul exercitiu de dresaj pe care trebuie sa-l executati cu cainele vostru este chemarea. Formarea acestui reflex se bazeaza pe instinctul natural al puiului de caine de a se alatura grupului (haitei). Executand un pas inapoi, chemati catelul pe nume si laudati-l entuziast atunci cand vine. Clarificare: dati comanda AICI si pronuntati numele cainelui in timp ce pasiti inapoi. Recompensa pentru executarea corecta a acestei comenzi poate consta in mancare, oferirea unei mingi sau in mangaiere.

poze dresaj cainiEste foarte important sa nu pedepsiti puiul de caine daca intarzie sa vina la comanda AICI si niciodata nu-l chemati ca sa-l pedepsiti. O regula elementara pentru insusirea acestei comenzi este ca venirea la stapan nu trebuie sa aiba niciodata urmari neplacute. Se mai pot observa, prin parcuri, stapani aparent preocupati de dresaj, exasperati de faptul ca micul lor catel se tot indeparteaza de pozitia lor sau a pornit intr-o joaca nebuna impreuna cu alti caini, il striga, ii dau comenzi, iar cand intr-un tarziu catelul vine langa stapan are parte de o corectie exact atunci cand, in mod logic, ar trebui sa primeasca o recompensa. Data viitoare, cu certitudine catelul nu o sa revina cu usurinta. Si este de inteles. De ce ar veni cu placere cand comanda ce semnifica o chemare pentru el inseamna gata cu joaca, plecam acasa sau, mai rau, o urecheala zdravana ? Ideal este sa chemati puiul de caine destul de des la voi, si, de fiecare data cand vine, sa-l mangaiati si sa-l trimiteti inapoi la joaca. Repetati acest exercitiu de dresaj ori de cate ori mergeti in parc, dati comanda de chemare des, fara sa-l opriti definitiv din activitatea lui sau sa-l luati acasa, si veti avea un caine care va reactiona cu bucurie la auzul comenzii AICI pentru ca asocierea formata va fi una placuta. Exercitiile de predresaj si dresaj canin trebuie sa se desfasoare, pentru inceput, intr-o zona linistita, lipsita de stimuli deosebiti, pentru ca procesul de invatare si unele tehnici de dresaj necesita atentia neconditionata a cainelui. Un caine neatent, care nu se poate concentra, nu poate asimila consistenta si ritmicitatea unui exercitiu de dresaj. Pentru pui in special, se recomanda ca notiunile de predresaj sa fie introduse treptat, in casa.

Comanda SEZI

poze dresaj cainiDupa chemarea la stapan, urmatorul exercitiu este comanda SEZI. Acest exercitiu este invatat cu multa usurinta de catre pui daca este stimulat corespunzator si primeste recompensa pe care si-o doreste. Tineti in mana dreapta o bucatica de mancare sau o minge (jucarie) de care catelul este foarte atasat si ridicati mana astfel incat stimulentul sa-i ajunga deasupra capului, iar el sa il urmareasca cu privirea. Dati comanda SEZI si plimbati mana catre spatele micutului caine. Acesta, urmarind stimulentul cu privirea, va veni in sezut. Imediat ce face asta, recompensati-l cu stimulentul, spunandu-i BRAVO si LIBER. Dupa 7-8 repetari, puiul va executa SEZI la comanda verbala. Nu uitati sa-i acordati recompensa catelului si prin mangaiere, de fiecare data cand primeste stimulentul folosit la acest exercitiu. Folositi comanda SEZI, de asemenea, inainte de a-i da mancarea. Cereti catelului sa execute SEZI inainte sa-i oferiti castronul cu mancare, iar daca nu executa, stimulati-l la fel, ridicand castronul putin deasupra capului si catre inapoi. Repetati comanda SEZI si, cand o executa, laudati-l cu BRAVO si lasati-l sa manance. Dupa ce chemarea AICI si comanda SEZI au fost insusite de caine (in medie procesul dureaza 3-4 zile), puteti trece la un nou exercitiu de dresaj: comanda CULCAT.

Comanda CULCAT

Din pozitia asezat a catelului, cu stimulul in mana dreapta, coboriti cu viteza mana in fata labelor anterioare ale puiului, dandu-i comanda CULCAT. Pastrati pumnul intredeschis, in asa fel incat catelul sa poata simti mirosul acelui stimul. In cazul in care catelul nu se lasa pe labele din fata in pozitia CULCAT, ajutati-l tragandu-i labele spre inainte, astfel incat puiul sa alunece usor in CULCAT. De indata ce face asta, deschideti pumnul si oferiti-i recompensa, laudandu-l. Imediat dupa ce i-ati facut dovada satisfactiei voastre dati-i comanda LIBER. Dupa 7-8 repetari, ar trebui sa aveti deja o reactie buna la initierea comenzii. Chiar daca micutul vostru caine se lasa in pozitia CULCAT dupa cateva repetari, nu renuntati la semnul mainii drepte ce coboara catre sol, in fata labelor, deoarece reflexele se formeaza si se fixeaza cu mai multa usurinta cand sunt ajutate si de o semnalizare clara ce insoteste comanda verbala. De la caz la caz procesul de invatare a diferitelor comenzi poate fi mai scurt sau lung. Dar un caine inteligent care primeste un dresaj corect va deveni un companion minunat.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Articole pe aceeasi tema:
Dresaj canin - comanda PE LOC si PAS
10 reguli de aur ale dresajului canin
Notiuni de predresaj - lucrul cu puiul de caine
Dresaj canin – Latratul excesiv - partea I


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Primii pasi in dresajul canin - Comenzile: AICI-SEZI-CULCAT

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO