Buhund Norvegian - caine de paza

Posted by bianca On joi, 27 mai 2010 0 comments


Views





poze caini de rasa buhund norvegianScurta istorie a rasei

Buhund Norvegian este declarat rasa canina nationala in Norvegia. Numele rasei Buhund este alcatuit din doua cuvinte: cuvantul “Bu” in norvegiana inseamna ferma sau cabana de munte in care locuiesc pastorii vara, iar “hund” inseamna caine. In Norvegia, o data cu excavatiunea Gokstad (1880, in Sanderfjord, in apropiere de Oslo) a fost descoperit si mormantul unui nobil viking din circa 890 e.n. Cand acesta a fost deschis, au fost gasite oasele a sase caini. Aceste ramasite sunt reprezentative pentru Buhundul Norvegian de astazi. Conform concluziilor arheologilor, cand vikingii mureau, cele mai mai de pret bunuri detinute pe timpul vietii erau ingropate impreuna cu ei. Astfel, conform convingerilor religioase ale popoarelor Nordului, cainii Buhund urmau sa isi faca datoria fata de stapan si in viata de apoi. Devotat stapanului sau, cainele Buhund Norvegian il insotea si pe mare, in expeditiile de jaf si cucerire pe care temutii vikingi le-au initiat in a doua jumatate a primului mileniu. Rasa Buhund Norvegian se mai intalneste si sub denumiri ca Buhund Nordic, Spitz Nordic sau Ciobanesc Norvegian. Se crede ca Buhund Norvegian este urmasul cainilor din rasele Ciobanesc de Islanda si Jamthund. Astazi, Buhunzii sunt caini de familie activi, plini de energie. De-a lungul vremii au fost tipul de caini „buni la toate”, folositi fiind pentru paza, pentru a conduce turmele sau la vanatoarea de lupi si ursi. Norvegienii au continuat sa pretuiasca aceasta rasa, iar primele expozitii la care au participat caini Buhund Norvegian au avut loc in 1920. Astazi ei sunt de multe ori instruiti pentru a lucra cu persoane cu nevoi speciale.

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 10-12 ani
Grupa: Working
Culoare: galben-pai, crem sau negru cu alb
Varietati:
Talia: medie
Năpârlire: moderată
Înălţime: 40-48 cm
Greutatea: 13-18 kg

poza cu caine buhund norvegianSimpatici, bine construiti, cu o infatisare care place la prima vedere, nu foarte mari, dar cu un aspect fizic unic - acestia sunt cainii de rasa Buhund Norvegian. Au alura specifica tuturor cainilor din marea familie Spitz, in sensul ca aduc la infatisare cu o vulpe. Cainele din rasa Buhund Norvegian are botul dreptunghiular si capul mic, dominat parca de frumosii ochi mari si rotunzi, de culoare neagra. Urechile sunt de marime medie, spre mari, de forma triunghiulara si varful rotunjit, prinse in partea din spate a craniului si deosebit de mobile. Gatul gros pe care se revarsa blana duce catre un piept adanc si umeri largi. Picioarele sunt puternice, lungi si se sfarsesc cu labe rotunjite. Blana cainelui Buhund Norvegian este dubla, cu primul strat pufos, scurt si moale si cu al doilea, exterior, care are firul des, lung si neted. Coada este relativ scurta, groasa si tinuta curbata pe spate.



Temperament si comportament specifice


poza caine paza buhund norvegianBuhund Norvegian este un caine inteligent, curajos si energic. Zgomotos si dotat cu cele trei simturi de baza – auz, vaz si miros – foarte bune, este un paznic innascut. Buhundul Norvegian este o rasa extreme de prietenoasa si jucausa. Familia este cea mai importanta pentru acest partener care intotdeauna este nerabdator sa se ghemuiasca langa stapanul lui. Copii de toate varstele sunt pentru el un minunat partener de joaca. Strainii sunt semnalati energic, dar doar daca devin o amenintare Buhundul reactioneaza. Aceasta rasa este rar agresiva si nu musca imediat ce este luat prin surprindere sau deranjat. Inteligent, intelege rapid ca o anumita persoana din exterior este agreata de familie si o accepta. Instinctul de lider si o anume independenta in luarea deciziilor ce i s-a imprimat cainelui Buhund Norvegian in comportamentul primar de-a lungul secolelor de adaptare in viata alaturi de oameni il fac sa se considere instinctiv exemplarul Alfa. Stapanul trebuie sa fie atent in efortul de a se impune in fata cainelui Buhund, altfel acesta va considera familia ca pe o turma pe care va intentiona sa o conduca din cand in cand si in cadrul careia poate lua ce decizii vrea. Acest caine este unul cu multa energie. Una dintre activitatile sale favorite este aportul. Lasati-l sa alerge fara lesa – nu va fie teama ca va fugi, deoarece puternicele sale instincte care il plaseaza in proximitatea oamenilor il vor impiedica sa se indeparteze. Va va urma sarguincios cand sunteti pe bicicleta.

Despre dresaj

Buhund-ului Norvegian ii place sa invete. Este inteligent si, pentru aceasta, prinde foarte repede. Are nevoie de o mana ferma in dresaj, iar exercitiile de dresaj ar trebui sa fie foarte variate pentru a-i mentine viu interesul. Dresajul este absolut necesar pentru a mentine cainele fericit si controlabil. Cateodata dresajul poate fi o povara caci Buhundul Norvegian este des independent si incapatanat, ca multe din rasele inteligente. Le place sa fie ocupati, se bucura sa faca aport si, cu abordarea corecta, pot excela in diferite sporturi canine. Sunt dresati pentru a oferi ajutor persoanelor care nu aud, de asemenea sunt apti pentru unele activitati in munca de politie.



Ingrijire si sensibilitate la boli

imagine caini buhund norvegian

Buhundul Norvegian e considerata o rasa sanatoasa, cu buna rezistenta impotriva bolilor si care nu se imbolnaveste la fel de des ca alti caini. Principala problema de sanatate a acestei rase este cataracta. Nu se intampla la multi caini din aceasta rasa, dar in unele cazuri se transmite la pui daca parintii sufera de aceasta boala. Este necesar un control special la ochi pentru a afla daca cainele vostru Buhund Norvegian sufera de aceasta boala. In cazul cataractei prezente in genele regresive, este greu de depistat daca puii vor scapa de aceasta boala. Puiul de Buhund trebuie examinat medical pana la varsta de sase saptamani, chiar daca parintii nu sufera de aceasta afectiune. Din fericire, cainii Buhund Norvegian care sufera de cataracta pot duce o viata normala. Aceasta boala nu ii afecteaza fizic.



Concluzia noastra: Cu certe calitati de paznic si luptator, dublate de un sarm natural remarcat adeseori si de disponibilitatea afectiva considerabila, cainele din rasa Buhund Norvegian este partenerul placut cu care va puteti simti veseli, angrenati in activitate, dar si in siguranta. Un caine placut si util.

Nume de caini populare in Norvegia pentru cainii din rasa Buhund:

· Masculine: Aksel (Parintele Pacii); Baldur (Vechiul zeu nordic al luminii si dragostei); Bjorn (Urs); Brokk (Pitic); Einar (Razboinic); Gunnar (Luptator); Steinn (Stanca); Skadi (Zeul iernii si al vanatorii).
· Feminine: Aleksia (Aparatoarea); Halva (Spiridus); Benedikte (Binecuvantata); Birget (Puternica); Dagny (Jucausa); Freya (Zeita veche a seductiei); Kari (Simbol al vantului si puritatii); Valkyria (Inger pazitor al Valhallei, Taramul Zeilor).

Articole pe aceeasi tema:

Tosa Inu - caine de paza
Rasa Schnauzer Urias - caine de paza
Pumi - rasa de caini de paza
Eurasian - Caine de paza
Rasa Doberman - Caine de paza
Rasa Boxer – caine de paza
Rasa Akita Inu - caine de paza
Ciobanesc Caucazian - rasa caini paza
Rasa caine Rottweiler – Caini de paza
Ciobanesc German – Caine de paza


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Buhund Norvegian - caine de paza

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO