Vizsla Maghiara – caine de vanatoare

Posted by bianca On miercuri, 16 iunie 2010 0 comments


Views





poze cu caini viszla magiaraUneori castaniul sau auriul stins pot reprezenta nuanta castigatoare in viata. Poate nu la modul general, dar in mod cert cu referinta la cainele din viata voastra. Cine isi doreste un companion cu alura de gentleman englez, mers de toreador, ochi de catifea si comportament de indragostit incorigibil poate incerca sa-si lipeasca de suflet un caine rasa Vizsla Maghiara. Impreuna aveti sanse mari sa vanati un crampei de fericire.

Scurta istorie a rasei

Acest caine face parte din categoria celor cu istorie inca neelucidata complet. Unii experti sustin ca rasa Vizsla Maghiara a aparut la inceputul secolului XX pe fondul preocuparilor unor grupuri de crescatori pentru obtinerea unor rase foarte bine dotate pentru vanatoare. Pe de alta parte, chinologii maghiari sustin ca animale cu aspect asemanator au insotit triburile originare pe parcursul migratiei din stepele asiatice pana in Campia Panonica, unde s-au stabilit in final, atribuind acestor caini o istorie de peste 1000 de ani. Cert este ca exemplarele originare au fost cunoscute initial sub numele de Cainele Galben Turcesc, iar incrucisarile ulterioare cu alti caini de aret unguresti, cu Sloughi, Weimaraner si Copoiul Ardelenesc au dus rasa aproape de standardele actuale. Ameliorarea decisiva s-a produs undeva pe la inceputul secolului XX, cand au avut loc incrucisari cu exemplare de Brac German, moment in care s-au stabilit si cele doua varietati recunoscute astazi, Vizsla cu par scurt (cu alura mai eleganta si osatura mai compacta) si Vizsla cu par sarmos (un caine cu aspect mai patratos, mai solid si mai inalt). Acest animal a fost in pragul extinctiei la finele Celui De-al Doilea Razboi Mondial si se pare ca doar o mana de persoane foarte atasate de rasa au reusit sa salveze aceste animale minunate de la disparitie. Cainele Vizsla Maghiara este una din cele sapte rase cu aptitudini complete pentru vanatoare (vaneaza, descopera si aduc), fiind ceea ce se cheama un „caine cu nervii tari”, perfect obisnuit cu zgomotul produs de pusca. Este o rasa de caini foarte populara in Franta, iar recunoasterea oficiala de catre reprezentantii FCI a avut loc in anul 1938.

poza caine de vanatoare adult vizsla maghiar

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 12 - 14 ani
Grupa: Sporting (Hunter)
Culoare: auriu inchis, nuanta nisipiu, castaniu-caprioara. Unele exemplare prezinta mici pete albe pe piept si labele din fata
Varietati: 2 – cu par scurt si cu par sarmos
Talia: medie/mare
Năpârlire: moderată
Înălţime: 52-61 cm (Vizsla cu par scurt)/ 54-62 cm (Vizsla cu par sarmos)
Greutatea: 22-30 kg (Vizsla cu par scurt)/ 25-32 kg (Vizsla cu par sarmos)

Este un caine de talie medie spre mare, cu corpul musculos, pielea bine intinsa, puternic. Acest animal se evideantiaza prin alura nobila etalata. Are capul proportional cu corpul, craniul lat, usor bombat, botul este egal ca lungime cu craniul, lat, nasul drept cu trufa de culoare maronie (nuanta deschisa). Ochii sunt de marime medie, destul de proeminenti si de culoare cat mai inchisa, asortati cu roba. Urechile in forma de V, lungi, sunt rotunjite la varfuri si lasate pe langa cap. La acesti caini coada, de grosime medie, se obisnuieste sa fie taiata la 2/3 din lungime si este purtata orizontal cand se misca si lasata in repaos. La varietatea cu par scurt acesta este neted, bine lipit de corp, fara puf, iar cainii din aceasta varietate necesita un periaj atent, efectuat zilnic, in perioada de naparlire, pentru indepartarea parului mort. Vizsla cu parul sarmos prezinta subpar, iar firul de par (2-4 cm) sta zbarlit, dand impresia unui caine „ciufulit”. La aceasta varietate parul se trimeaza manual, la 2-3 luni. Sunt caini inteligenti, activi si puternici care necesita o dieta echilibrata si bine conceputa la balanta vitamine/grasimi, recomandandu-se hranirea naturala, cu mancare preparata de stapan.

Cainele-Nostru pe Facebook

poza cu pui de caine vizsla

Temperament si comportament specifice

Vizsla este un caine deosebit de inteligent, antrenat si avand instincte naturale pentru orice fel de vanatoare, care adora sa se plimbe in afara casei alaturi de stapani. Sunt ideali pentru familiile active din zonele rurale, dar se descurca bine si in orase, atat timp cat sunt stimulati fizic si psihic de catre stapanii lor. Animale cu un instinct natural de a-si proteja familia din care fac parte, Vizsla Maghiara sunt foarte afectuosi si loiali acesteia. Trebuie insa socializati de la o varsta fragedapentru ca sunt reticenti cu strainii, fara a deveni insa agresivi. Instinctele agresive sunt foarte temperate la aceasta rasa de caini, Vizsla intelegandu-se bine cu celelalte animale din gospodarie/curte si dovedindu-se foarte atenti si rabdatori cu copiii. In general, un Vizsla va alege sa ramana langa stapanii sai, fara sa se aventureze foarte departe de acestia, si nu va parasi casa in lipsa lor. Nu va fi foarte fericit sa fie tinut intr-un cotet. Cu respectarea unui program de exercitii in aer liber mai generos (60-80 de minute zilnic) acesti caini se vor adapta bine si la spatiul unui apartament. Chiar daca isi pastreaza splendidele instincte de caine de vanatoare, Vizsla Maghiara tinde tot mai mult sa fie privit ca un caine de companie, mai ales gratie temperamentului sau afectuos si loial.

Despre dresaj

Vizsla nu este un caine cu dificultati pentru dresaj, atat timp cat acesta este realizat cu fermitate si consistenta. Pe fond general este un animal dornic sa invete, cu disponibilitati pentru efort si usor de multumit. Trebuie insa retinut ca aceasta rasa de caini este deosebit de sensibila, astfel ca maniera de dresaj trebuie sa fie, obligatoriu, una gentila. Este un caine activ, care trebuie mentinut asa, si caruia trebuie sa i se puna la dispozitie posibilitatea de a-si consuma energia despre care ati fi tentati uneori sa credeti ca este interminabila. Este un caine foarte bun pentru viata rurala, acolo unde va dispune de suficient loc pentru a alerga si unde va putea, ocazional, sa-si exerseze excelentul simt olfactiv „prinzand” vreo urma pe camp. Acestui caine ii place mult si mediul acvatic, asa ca este recomandat sa ii oferiti ocazia sa inoate din cand in cand (sa execute aport pe lac, de exemplu).

poza caine vizsla maghiar

Ingrijire si sensibilitate la boli

Stapanul unui caine rasa Vizsla Maghiara se poate considera norocos, intrucat nu se va confrunta cu probleme in ceea ce priveste sanatatea animalului sau, atata vreme cat se va ingriji atent de el si ii va asigura o dieta sanatoasa si echilibrata. In afara displaziei de sold (ale carei tendinte trebuie atent urmarite si combatute in primele 6 luni de viata) nu s-au raportat afectiuni degenerative si boli semnificative la exemplarele acestei rase de caini. Vizsla este un animal sanatos si activ, afectuos si cu pofta de viata. Fiti atent sa-i asigurati cainelui vostru relaxarea prin miscare necesara, altfel echilibrul sau fizic va fi dereglat.

poze cu caini vizsla maghiar caine de vanatoare

Concluzia noastra: Chiar daca acest caine reprezinta cu succes atentele preocupari ale specialistilor pentru crearea „vanatorului perfect”, caracteristicile generale il recomanda ca un minunat animal de companie. Cainele din rasa Vizsla Maghiara este ca un campion celebru, in plina forma, care prefera sa fie familist. Si asa ceva nu veti intalni prea des in viata.

POZE cu Caini Vizsla Maghiara


poze caini de rasa Vizsla Maghiara

Filmulete video cu caini Vizsla Maghiara

Filme video cu caini Vizsla Maghiara

Nume de caini Vizsla Maghiara


Articole pe aceeasi tema:
Vizsla – Caine de vanatoare din pusta maghiara
Vizsla – Ingrijirea "argintului viu"
Vizsla – Obiceiuri de hranire conditionate
Vizsla – Informatii despre boli si afectiuni
Vizsla – Afectiunea si rabdarea, puncte-cheie in dresaj
Poze cu caini de rasa Vizsla Maghiara


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Vizsla Maghiara – caine de vanatoare

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO