Copiii si comportamentul cainilor - reguli de comportament

Posted by bianca On luni, 14 iunie 2010 0 comments


Views





poza caine saint bernard cu un copilCei mai multi copii iubesc cainii si atunci cand observa un animal din cale afara de dragut pe o alee sau in parcul de joaca au tendinta sa alerge catre el si sa-l mangaie, exprimandu-si astfel afectiunea. Dar, pentru cei care au experienta in acest sens, este binecunoscut faptul ca nu toti cainii reactioneaza pozitiv la primul contact. Chiar daca, in general un caine (de rasa, ori metis) cu un minim de dresaj si fara probleme deosebite de comportament va avea tendinta sa protejeze copiii, este bine sa ii invatati pe acestia cateva reguli de comportament la apropierea de aceste animale.

ESTE VOIE?

Cel mai indicat este ca micutul sau parintele sau sa ceara permisiunea stapanului acelui caine pentru a-l mangaia. De la acea persoana puteti afla daca animalul este sociabil sau nu, daca agreeaza sa fie atins, este prietenos sau are un comportament irascibil.

DA-MI VOIE SA MA PREZINT…

Un caine, chiar si prietenos din fire, are rezervele sale si curiozitatea naturala, proprie rasei si, dealtfel, oricarui animal. Inainte de a-l atinge, copilul trebuie sa-i dea ragaz cainelui sa se obisnuiasca cu el, sa „culeaga cateva date” si sa se lamureasca despre natura pasnica a contactului. De aceea cel mai bine este sa intinda mana, cu palma catre interior, catre botul cainelui si sa-i permita acestuia sa o miroasa.

MA BUCUR SA TE CUNOSC…

Chiar daca tendinta generala a copiilor este aceea de mangaia cainii pe cap, fiti atenti ca aceste animale in realitate nu agreeaza genul acesta de atingere decat venita din partea familiei (haitei). Cele mai recomandate sunt mangaiatul pe spate, cu corpul aflat in lateral, in pozitie vizibila, scarpinatul urechilor sau in zona de sub barbie. Rostirea unor cuvinte de alint, cu voce linistita, prietenoasa, linistesc cainele si ii dau incredere.

EU NU SUNT MAI MARE DECAT TINE…

poze cu caini saint bernard

Nu este bine ca un copil (sau orice alta persoana) la primul contact cu un caine strain sa se aplece direct peste acesta, cu intentia de a-l atinge (mangaia). Manevra poate fi perceputa ca o amenintare. Cum majoritatea cainilor care stau asezati sau culcati langa stapan au o genuliera joasa, cel mai bine este ca micutul sa se ghemuie in fata cainelui, sau in lateral, fara a face o miscare brusca si convingandu-se ca este observat, iar de acolo sa initieze apropierea.

PROTEJATI COPACII!!

Specialistii in comportament canin si protectie fata de episoadele agresive recomanda copiilor sau persoanelor carora le este teama de caini sa raspunda adoptand „pozitia copac” atunci cand se simt amenintati de un animal perceput ca agresiv. Asta presupune ca mainile „ramurile” sa stea nemiscate pe langa corp, iar privirea sa fie indreptata in jos, „la radacina”. Pastrand imobilitatea si evitand privirea directa in ochii animalului sunt sanse mari sa se evite ranirea de catre acesta. Cea mai putin recomandata atitudine este fuga dezordonata insotita de tipete.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Copiii si comportamentul cainilor - reguli de comportament

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO