Etapele formarii personalitatii cainelui

Posted by bianca On luni, 14 iunie 2010 0 comments


Views





poze caini labradorOdata adoptat, cainele devine un membru al familiei cu drepturi depline. Este bine ca in cazul in care ne hotaram pentru acest pas, sa constientizam si „pietrele de hotar” din viata prietenului nostru, pentru a-i putea monitoriza in mod corect evolutia si a sti ce este mai bine de facut pentru ca el sa se dezvolte armonios atat fizic cat si psihic.



Etapa intrauterina

Acopera perioada dezvoltarii embrionare, in care puiul isi preia „zestrea genetica”. In tot acest timp viitorul catelus va fi influentat doar in mod indirect de stimulii externi. Sa aveti in vedere ca, pe parcursul traversarii acestei etape, ingrijirea necorespunzatoare a viitoarei mame, alimentatia insuficienta (in special un aport insuficient de minerale si vitamine), traumele sau socurile suferite de aceasta se pot solda cu efecte negative asupra puilor.

Etapa neonatala

poze pui de caine labrador 5 zile

Este perioada care acopera primele 12 zile de la nastere, timp in care puii sunt total neajutorati. Micii catelusi nu vad si nu aud, reactionanad numai la stimuli olfactivi, termici sau mecanici. Puii necesita stimulare fizica din partea mamei pentru eliminarea dejectiilor (urina si fecalele).

Etapa de tranzitie (13-20 de zile)

Ca intr-un basm, in viata cateilor incep sa se infaptuiasca „minuni”: Puii au practic primele contacte cu lumea. Micutii deschid ochii pentru prima oara sesizand lumina si formele; fac primii pasi tarandu-se si impleticindu-se pana cand, intr-un final, caraghiosi dar foarte mandri, reusesc sa mearga. Catre finalul acestei etape (dupa circa 20 de zile de la fatare) apar dintii de lapte, ascutiti ca niste ace, iar ei nu vor ezita sa-i foloseasca. Tot acum, ei incep sa distinga primele sunete, fara a putea identifica sau localiza sursa. Este un fapt constatat de toti cei care iubesc cainii ca in acest interval sunt „deliciosi”. Chiar daca sunt teribil de amuzanti si draguti nu-i „sufocati” cu afectiunea si interventiile voastre dragastoase, lasati catelusii sa faca primii pasi de viata in ritmul si stilul lor natural.

Etapa de constientizare (21-28 de zile)

poza pui de caine labrdor la 30 zile

A sosit momentul in care puii isi folosesc pentru prima data toate simturile aproape de potentialul maxim, deprind primele notiuni ale comportamentului canin si invata sa comunice cu ceilalti membrii ai cuibului.

Etapa de socializare la grupa canina (28-49 de zile)

Ca atunci cand un copil de varsta frageda invata sa comunice, puiul de caine deprinde mijloacele specifice de comunicare ale speciei: scheunatul, maraitul, latratul, limbajul corpului (folosirea cozii si a urechilor in comunicare). De asemenea incepe dezvoltarea instinctului de vanatoare; luptandu-se in joaca, puiul invata sa raspunda la diferite situatii si pozitii ale corpului adversarului, cand si cum sa atace, sau sa se apere. Dar cel mai important este ca in aceasta perioada puiul primeste primele lectii de conduita in cadrul haitei, se stabilesc ierarhii si au loc lupte pentru obtinerea unui loc privilegiat in procesul de alaptare. Cand sunteti martorii evolutiei micutilor tineti cont de faptul ca in aceasta etapa va vor urmari miscarile, va vor ataca furibund papucii (sireturile, ciorapii) cu care sunteti incaltati. Fiti grijulii la acest aspect si la miscarile pe care le faceti pentru a evita sa-i accidentati pe micutii neastamparati care sunt, fizic vorbind, inca fragili.

Atentie!!! Pentru a diminua stresul provocat femelei de alaptare, unii crescatori separa puii de mama, dar atitudinea aceasta nu este benefica, influentand negativ evolutia de perspectiva a puilor.S-a constatat adeseori la puii separati de cuib aparitia si dezvoltarea unor manifestari anxioase, unele carente de comunicare sau labilitate psihica (cainii, la maturitate, ajungand sa-si schimbe brusc si fara motiv aparent starea de spirit).

Etapa de socializare la grupa umana (7-12 saptamani)

poza cu caini labrador

In aceasta perioada este cel mai recomandat sa va decideti in achizitia unui pui de caine. Cu un bagaj initial complet, avand – cum se spune – „cei sapte ani de acasa”, la aceasta varsta catelusul este foarte receptiv, invatand din fiecare experienta. Este momentul optim pentru a initia programul de socializare. Acum, in acest stadiu, cainele tanar poate fi pus in situatii si medii diferite, poate interactiona cu forme, persoane si zgomote diverse, toate aceste experiente aducandu-i beneficii educative.

Prima etapa de frica (8-10 saptamani)

Este etapa cand veti interveni cu primele elemente de dresaj canin. Puiul invata care sunt primejdiile mediului, el fiind banuitor si interesat de tot ceea ce il inconjoara, iar voi ii veti ghida si modela reactiile. In aceasta perioada, corectandu-l cu fermitate, puteti dezobisnui definitiv cainele de unele apucaturi deranjante cum ar fi rosul, mancatul de pe jos, cersitul la masa sau saritul pe cei cu care ia contact. Acum trebuie evitata orice situatie care se poate dovedi stresanta pentru pui, orice experienta dureroasa, traumatizanta sau dura. Micutul caine este ca un „burete” si evenimentele care se produc in viata lui au un efect puternic si o influenta pe termen indelungat. Este preferabil ca in aceasta perioada sa evitati contactul puilor cu exemplare canine mature (acestia pot deveni agresivi), expunerea la zgomote puternice sau traversarea zonelor foarte aglomerate.

Etapa de stabilire a ierarhiei (3-4 luni)

poza cu catel labrador

Ca intr-un joc de-a armata, "juniorul-recrut" incearca sa avanseze ierarhic, exemplarele cu instincte dominante incercand chiar sa preia conducerea haitei. Acei catei care se manifesta ca lideri innascut pot etala primele manifestari ale instinctului teritorial (respectiv marcarea si delimitarea teritoriului). Pentru un caine stabilirea ierarhiei este foarte importanta, haita fiind o societate de tip arhaic in care cel mai puternic membru preia si mentine conducerea. Tot acum apar aliantele, de aceea evitati darea comenzilor in contradictoriu; nu il alintati dar mai ales nu va manifestati excesiv de protectiv fata de pui in relatia cu ceilalti membri ai familiei. Nu o luati ca pe o gluma: daca nimeni din familie nu-si va asuma rolul dominant, cainele va considera o „lovitura de stat” ca pe ceva firesc. Deci el va fi liderul noii sale familii, iar voi veti fi plasati in pozitii subordonate, deci nu va veti putea impune punctul de vedere si va vor fi ignorate initiativele si comenzile. Aceasta este o consecinta fireasca a modului in care este structurata societatea canina. Cu cat este mai dominant cainele cu atat mai ferma trebuie sa fie riposta voastra. Acum este momentul cel mai bun pentru debutul unui program complet de educare a cainelui tanar.

Etapa de explorare (4-8 luni)

Definitorie pentru aceasta perioada este curiozitatea, in salbaticie acesta este momentul in care cei mici se aventureaza pentru prima data in "marele necunoscut". In vremurile imemoriale, haita permitea puiului pentru prima data sa se alature celorlalti membri ai sai, la vanatoare. Un alt moment important din cadrul acestei perioade este schimbarea dentitiei si debutul unor probleme legate de integritatea mobilei si a pantofilor vostri. Pentru a evita stricaciunile si a nu da ocazia acestor manifestari distrugatoare sa devina un obicei este indicat sa ii lasati cainelui oase mari de vita sau jucarii speciale, pe care le puteti achizitiona cu usurinta de la orice pet-shop. Tot acum pot aparea si primele semne ale pubertatii, insotite de modificari comportamentale specifice, motivate de explozia hormonala la care este supus tanarul catel.


Cea de-a doua etapa de frica (6-14 luni)

Alaturi de prima perioada de frica, acesta este probabil intervalul de timp cel mai important pentru dezvoltarea personalitatii cainelui vostru.
Acum cainele reevalueaza lucrurile si se petrec situatii aparent ciudate, care va surprind in atitudinea lui. Se poate intampla ca prietenul vostru sa manifeste brusc teama de umbre, zgomote, fiinte sau obiecte care pana de curand ii erau familiare. In astfel de situatii evitati confruntarea directa, nu fortati cainele dar nici nu va retrageti, lasati cainele sa evalueze singur situatia si sa descopere ca teama sa este neintemeiata.

Etapa de maturizare (1-4 ani)

poza caine matur labrador

Maturizarea nu vine intr-un interval de timp foarte bine definit, aceasta difera in functie de rasa (cainii de talie mare maturizandu-se mai tarziu), de temperament sau chiar de individ, ca sa nu mai vorbim de specificul mediului in care cainele s-a integrat. Aceasta perioada este marcata de diverse modificari hormonale si comportamentale, la masculi primand instinctul teritorial si cel de reproductie in special in prima parte a acestei perioade (12-26 luni) cand se observa o crestere a agresivitatii, in cazul cainilor dominanti avand de multe ori loc o noua confruntare in lupta pentru "sefia" haitei. Este de retinut faptul ca in salbaticie doar cuplul "ALFA" (masculul si femela ce detin pozitiile dominante in haita) se vor imperechea in prezenta celorlalti membrii ai grupului, de aceea, daca ati reusit sa va impuneti in relatia cu cainele vostru, este preferabil ca in momentul montei acesta sa fie izolat pentru a nu fi inhibat.

Senioratul (7-15 ani)

"Varsta a treia" canina sau senioratul este poate perioada in care legatura om-caine este cea mai puternica, acum aveti impresia ca prietenul vostru canin va intueste fiecare dorinta intelegandu-va din priviri. Lasand in urma "nebuniile" tineretii cainele devine mai retinut in relatia cu fostii parteneri de joaca, fiind mult mai interesat de compania voastra. Atentie !!! Nu neglijati plimbarile chiar daca prietenul vostru nu se mai arata atat de dornic de joaca, de asemenea consultati periodic medicul veterinar si oferitii cainelui un regim alimentar specific rasei si varstei, sedentarismul si supraponderabilitatea slabind sistemul imunitar. Nu neglijati nici modificarile de comportament, aparitia irascibilitatii, hiperagresivitatii, oboselii cronice sau diminuarea brusca a apetitului, avand de cele mai multe ori motivatii clinice. Pentru a-i asigura prietenului vostru o batranete fericita el trebuie sa beneficieze de un regim de viata cat mai echilibrat si de vizite medicale regulate.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Etapele formarii personalitatii cainelui

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO