Vizsla - Caine de vanatoare din pusta maghiara

Posted by bianca On luni, 14 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Vizsla - Privire de catifea Scurta istorie a rasei

Cainii din rasa Vizsla sunt parte a istoriei timpurii a Ungariei. Gravuri primitive datate cu aproximativ 1000 de ani in urma reproduc nobili maghiari la vanatoare insotiti de soim si caini cu siluete foarte asemanatoare celor etalate de cainii Vizsla din prezent. Nu exista certitudini, dar se pare ca acesti caini au insotit triburile maghiare pe parcursul migratiilor dinspre stepele asiatice spre Bazinul Carpatic si Campia Panonica, fiind folositi in special la vanatoare. Pentru ca populatiile fino-ugrice – stramosii maghiarilor – sunt, in esenta, popoare turcice, unii specialisti au avansat ideea ca Vizsla este rodul unor incrucisari timpurii dintre caini gonitori crescuti de triburile maghiare si o rasa de caini de talie mai mare, musculosi si mai lenti, preferati de turci si adusi de acestia in Campia Panonica. Teoria aceasta nu prea se sustine, intrucat Turcia nu are omologata nici pana in prezent vreo rasa de caine de vanatoare si, in plus, in traditia otomana era considerata nobila vanatoarea cu soimi, fara a se pune vreun pret pe cea cu caini. Prima atestare in scris dateaza din anul 1375, rasa fiind consemnata in Cronica Ilustrata a Vienei intocmita de surorile Carmelite din ordinul regelui Louis (Lajos) cel Mare.

poza caine Vizsla - Cap nobil In principiu, acest caine de rasa a fost foarte apreciat de nobilimea maghiara care l-a adoptat fara reticente, pastrand strict puritatea rasei si tinand sub control reproducerile. In timp, cainele a suferit unele ameliorari pentru a se preta atat impotriva vanatului mare din regiunile montane si de deal, cat si la vanatorile din lunca Dunarii (pasari si animale mici). Initial, Vizsla a fost caine de aret, dar, odata cu dezvoltarea si raspandirea armelor de foc, s-a adaptat admirabil in rol de aportator de succes. Aceasta rasa de caini a supravietuit ocupatiei turcesti instaurata in Ungaria (1526-1696), evenimentelor din timpul Revolutiei de la 1848, Primului si Celui De-al Doilea Razboi Mondial, etape extrem de zbuciumate si cu efecte devastatoare asupra teritoriului maghiar. De cateva ori rasa a fost in pragul disparitiei (la un moment dat parea amenintata cu inlocuirea completa de catre rasele de Pointer englezesti si germane), dar cea mai grea perioada a fost inregistrata dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial, cand, conform unor relatari, ramasesera doar ceva mai mult de o duzina de exemplare de caini Vizsla de rasa pura in toata Ungaria. Salvarea a venit din partea cetatenilor care se refugiasera cu tot cu caini din fata urgiei razboiului si care, la incheierea acestuia, s-au repatriat si au contribuit la formarea unui fond genetic primar din care a fost posibila renasterea rasei.
Cainii Vizsla au ajuns pe pamant american la incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale si au ajuns repede sa fie apreciati si cautati. In 25 noiembrie 1960 Vizsla devenea cea de a 115-a rasa canina recunoscuta de reputata AKC. Vizsla sunt foarte apreciati si in Marea Britanie, unde anual sunt inregistrati peste 1000 de pui din aceasta rasa la asociatiile si cluburile canine.

poza caine Vizsla in galop Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 12-15 ani
Grupa: Sporting/Gundog
Culoare: caramiziu in diferite tonuri, auriu
Varietati: cu par scurt si cu par sarmos
Porecla: Vijli
Talie: mijlocie
Naparlire: moderată
Inaltime: 53-63 cm
Greutate: 18-30 kg

Vizsla este un caine de tip NPR (nose, point and retrieve) - adica are un miros bun, face un aret ferm si aporteaza in toate categoriile de teren. Puritatea rasei, cu minunata roba de culoarea aurului ruginiu, este subliniata de factori anatomici si de un tip de comportament care o plaseaza distinct printre cainii pontatori, atit cei cu origini continentale cit si insulare. Infatisarea generala a cainilor Vizsla - sugereaza demnitate si o vigoare subtila, sub un aspect de aparenta fragilitate. Capul are o linie nobila, cu partea craniana mai lata, usor bombata, linia nasului dreapta, delimitata bine prin stop ferm conturat de craniu. Botul este larg, puternic, cu maxilare masive, dantura etaland muscatura in foarfeca. Buzele sunt bine intinse, trufa mare este de culoarea robei. Ochii sunt potrivit de mari, rotunjiti, in tonuri chihlimbarii, uneori verzi. Urechile au forma generala triunghiulara, varful acestora fiind rotunjit, cad pe langa cap fara a forma falduri. Gatul este destul de lung, uscativ, frumos arcuit, facand o trecere armonioasa spre trunchiul alungit si musculos, cu pieptul destul de lat si adanc pana la coate.

Cainele-Nostru pe Facebook

poza caini Vizsla pereche frumoasa
Membrele sunt lungi, drepte, cu aplomburi corecte. Membrele posterioare sunt puternice, cu coapse musculoase. Cainele are membre cu incheieturi foarte elastice, pozitia sezand la Vizsla este foarte compacta, cu membrele anterioare lipite de piept. Coada se obisnuieste sa fie scurtata la doua treimi din lungimea ei. Parul celei mai intalnite varietati este scurt, neted, bine culcat pe toata suprafata corpului. La exemplarele cu par lung si aspru (mai rare) roba seamana cu cea a Bracului German Sarmos.


poza caine Vizsla rasfatat Temperament si comportament specifice

Este un caine sensibil, inteligent, echilibrat, mereu pregatit si chiar dornic sa invete. Vizsla se dovedeste in mod constant un plin de viata, foarte adaptabil. Ascultator si devotat fata de stapanul sau, este afectuos si iubitor cu copii. Bine echilibrat temperamental, se simte confortabil in mijlocul familiilor numeroase. Uneori, mai ales masculii, se dovedesc adevarati „escroci sentimentali” cersind dovezi de afectiune si adorand sa fie rasfatati. Dar vor fi usor de corectat. Strainii sunt rapid observati si semnalizati prin latrat, dar nu au parte de abordari agresive, sunt usor acceptati daca stapanul ii trateaza cu amabilitate. Vizsla este un caine care latra mult, este foarte vocal, de aceea neceista dresaj special pentru a se stapani. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie. Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca multa miscare, sa aiba ocupatie. Imaginatia unui caine Vizsla este foarte bogata si, dublata de agilitatea de ordin fizic caracteristica, poate crea numeroase surprize unui stapan prea increzator. Evadeaza „miraculos” din cele mai dificile locuri si obtine lucruri aparent inabordabile daca isi pune in gand acest lucru. Este recomandat persoanelor active si care-si pot face timp pentru caine, pentru a-l scoate la plimbari lungi, sa-l lase sa alerge, sa faca aport sa inoate. Poate fi tinut si intr-un apartament daca face zilnic miscarea de care are nevoie fizic si psihic, fiind linsitit apoi. Se simte insa mai bine intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie. Are nevoie de dresaj si socializare.

poza caine Vizsla la obstacole Despre dresaj

Acest caine se dreseaza destul de usor pentru ca doreste sa invete si vrea sa fie pe plac stapanului. Dresajul trebuie sa fie bland, dar consecvent, echilibrat. Este un caine ce poate fi folosit la orice fel de vanatoare, un foarte bun aportator atat pe uscat cat si in apa. Varietatea de Vizsla cu par scurt are galop mai rapid, de accea este preferata pe teren plat. Este sensibil, vioi, iar pozitia de aret este instinctiva. De asemenea, este un caine care se adapteaza usor, fiind folosit in misiunile de cautare si salvare. Dresajul unui Vizsla este foarte larg, pretandu-se pentru toate categoriile. Cele mai bune rezultate sunt obtinute in cel de tip interactiv, bazat pe jocuri si implicarea instructorului. Extrem de bun la frisbee si flyball.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Vizsla are nevoie de spatiu liber si exercitii fizice zilnice, precum si periere regulata si verificare periodica a urechilor. Semnele ca acest caine provine din zone mai calde (probabil stepele din centrul Asiei) sunt blana sa putin izolanta, dispusa pe un singur strat si rezistenta buna la temperaturi inalte. In schimb, in lunile de iarna este indicat sa-i protejati corpul impotriva frigului cu o haina speciala atunci cand va deplasati cu el pentru plimbari si diferite activitati in aer liber.

Vizsla este considerat de catre specialisti un caine robust, cu o stare de sanatate buna si o medie de viata peste medie avand in vedere ca este un caine de talie medie spre mare. Cele mai frecvente boli si afectiuni semnalate in cadrul rasei: displazia de sold, epilepsia canina. De asemenea, sunt predispusi la diferite alergii cutanate si alergii pe baze alimentare.

poza caine Vizsla pui adormit
Concluzia noastra: Vizsla este o rasa foarte placuta pentru orice crescator, pretandu-se si la iubitorii exemplarelor canine fara experienta in domeniu, aflati la primul caine. Caracterul lor prietenos ii face foarte potriviti pentru familiile numeroase, cu copii de diferite varste. Este un caine afectuos care va gasi fara dificultate drumul catre inima stapanului sau. Are nevoie de multe dovezi de afectiune la randul sau si de un program de miscare si exercitii variat si antrenant.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Vizsla:

Masculi: Angelo, Arpad, Bravo, Boomer, Falco, Fuego, Hunter, Loki, Nitro, Reebok, Toldo

Femele: Adela, Adria, Afri, Arabela, Beatriz, Baracuda, Carina, Farina, Fulga, Gilda, Grita, Hera, Indira, Kara, Karmen, Verona, Valdena, Talida, Uruma, Vandana


POZE cu Caini Vizsla Maghiara


poze caini de rasa Vizsla Maghiara

Filmulete video cu caini Vizsla Maghiara

Filme video cu caini Vizsla Maghiara

Nume de caini Vizsla Maghiara


Articole pe aceeasi tema:
Vizsla Maghiara – caine de vanatoare
Vizsla – Ingrijirea "argintului viu"
Vizsla – Obiceiuri de hranire conditionate
Vizsla – Informatii despre boli si afectiuni
Vizsla – Afectiunea si rabdarea, puncte-cheie in dresaj
Poze cu caini de rasa Vizsla Maghiara


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Vizsla - Caine de vanatoare din pusta maghiara

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO