Cainii Collie – Intretinerea blanii

Posted by bianca On duminică, 13 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Rough Collie dupa sedinta de inot Cainii Collie scotieni, care prezinta blana bogata, cu fir lung, nu sunt rase prea greu de intretinut. Fie ca vorbim despre Rough Collie, fie despre „rudele” mai mici Shetland Collie (Ciobanesc de Shetland), sau mai rusticul Bearded Collie, avem in vedere caini cu blana impresionanta, deasa, ampla si foarte aspectuoasa. Cainii din rasa Border Collie au, la randul lor, o blana destul de lunga si bogata. Exceptia o reprezinta varietatea Smooth Collie, ei prezentand o blana scurta si lucioasa. Dar acesti caini sunt considerabil mai rar intalniti decat cei cu blana bogata, imaginea de ansamblu fixata in perceptia publicului larg fiind foarte strans legata de aspectul blanii prezentat de Rough Collie si Shetland Sheperd.

Blana acestor caini este formata dintr-un prim strat (subpar) fin si moale ca lana, foarte dens, protejand foarte bine pielea, si un strat superior, de acoperire, destul de lung, cu fir lucios, tare, (aspru in cazul rasei Rough Collie si ceva mai matasos la rasa Ciobanesc de Shetland), care trebuie sa fie drept, niciodata ondulat sau frizat.

poza caine Smooth Collie in padure Aglomerarile specifice de par formeaza in jurul gatului si capului o coama (guler si jabou) care incep sa se evidentieze la varsta de 18 luni si ating amploarea definitiva pe la 3-4 ani. In ciuda opulentei blanii ingrijirea nu este deosebit de dificila. Un periaj executat saptamanal este suficient in perioadele dintre naparliri. Chiar si la varietatea cu parul scurt, Smooth Collie, se poate observa o zona mai bogata de par in jurul capului si pe gat. La schimbarea sezoanelor acesti caini naparlesc destul de abundent (inclusiv Smooth Collie), astfel ca se impune ca operatia de periaj sa fie reluata cel putin o data la 2 zile.
De fiecare data cand incepeti periajul blanii, fiti atent atat la starea de spirit care va domina pe voi, dar si la cea a cainelui. Periajul trebuie sa faca placere atat cainelui cat si stapanului. Pentru orice caine blana reprezinta „armura” sa in fata factorilor de mediu si, in general, prefera ca aceasta sa ii fie atinsa cat mai rar. Dar daca debutati o pregatire precoce in perspectiva modelarii perceptiilor vizavi de acest aspect, sansele de reusita sunt garantate. Va recomandam sa va obisnuiti cainele inca din stadiul de catel cu atingerile si cu periajul, mangaindu-l cu peria pe corp timp de 10 minute zilnic. Pentru periaj este foarte indicat sa folositi o masa. In afara de faptul ca masa va ofera o pozitie de lucru mult mai comoda, determina cainele sa ramana pe loc.

Tipul de perie cel mai indicat pentru periaj este cel cu suport pneumatic cu tepi metalici neingrosati la capete; periile cu fire metalice subtiri si dese precum si tesalele sunt contraindicate, pentru ca smulg parul fin din stratul primar. Periajul trebuie sa cuprinda tot corpul nu numai spatele. Se incepe de jos in sus, cu mana libera se ridica parul din fata periei si se elibereaza strat dupa strat pe masura ce a fost periat. Smocurile mai fine care se formeaza in spatele urechilor, predispuse la incalcire, trebuie pieptanate o data la doua zile, cu un piepten metalic.


poza caine Rough Collie pe masa de periaj
Parul din jurul labelor si dintre pernute trebuie toaletat de fiecare data cand cainele s-a deplasat prin teren moale sau noroi, pentru a nu permite acumularea si sedimentarea mizeriei in zona. In timpul verii este bine sa va incurajati cainele de tip Collie sa inoate si il puteti spala cu apa oricat de des, dar apelati la imbaiere cu sampon cat mai rar, deoarece o utilizare frecventa a unui degresant deterioreaza blana, inlaturand pelicula de protectie naturala.

poza caine Rough Collie troienit In perioadele reci, atunci cand doriti sa-i curatati blana puteti apela la produse precum pudra de talc sau amidonul alimentar (de porumb sau cartofi). Taierea unghiilor este necesara doar cand observati ca procesul de tocire naturala nu contrabalanseaza ritmul firesc de crestere. Cel mai des se apeleaza la taierea unghiilor la cainii tinuti in casa. Atat Rough Collie si Shetland Collie rezista foarte bine la frig si zapada , dar nu rezista foarte bine la temperaturile caniculare, aspecte valabile si pentru rasele Border Collie, respectiv Bearded Collie. In timpul verii trebuie sa aiba apa de baut in permanenta si posibilitatea de a se adaposti la umbra. Cu ocazia periajului trebuie sa controlati vizual starea dintilor, a gingiilor, sa-i verificati cu atentie ochii, urechile si organelor genitale. Pentru curatarea ochilor si urechilor folositi doar materiale si substante recomandate de un medic veterinar.

Articole pe aceeasi tema:
Collie – Frumusetea unui caine ciobanesc la superlativ
Shetland Collie – Caine ciobanesc scotian
Rough Collie – Probleme de sanatate
Ciobanesc de Shetland – Cele mai frecvente boli
Cainii Collie – Posibilitati nelimitate in dresaj


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Cainii Collie – Intretinerea blanii

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO