
Blana acestor caini este formata dintr-un prim strat (subpar) fin si moale ca lana, foarte dens, protejand foarte bine pielea, si un strat superior, de acoperire, destul de lung, cu fir lucios, tare, (aspru in cazul rasei Rough Collie si ceva mai matasos la rasa Ciobanesc de Shetland), care trebuie sa fie drept, niciodata ondulat sau frizat.

De fiecare data cand incepeti periajul blanii, fiti atent atat la starea de spirit care va domina pe voi, dar si la cea a cainelui. Periajul trebuie sa faca placere atat cainelui cat si stapanului. Pentru orice caine blana reprezinta „armura” sa in fata factorilor de mediu si, in general, prefera ca aceasta sa ii fie atinsa cat mai rar. Dar daca debutati o pregatire precoce in perspectiva modelarii perceptiilor vizavi de acest aspect, sansele de reusita sunt garantate. Va recomandam sa va obisnuiti cainele inca din stadiul de catel cu atingerile si cu periajul, mangaindu-l cu peria pe corp timp de 10 minute zilnic. Pentru periaj este foarte indicat sa folositi o masa. In afara de faptul ca masa va ofera o pozitie de lucru mult mai comoda, determina cainele sa ramana pe loc.
Tipul de perie cel mai indicat pentru periaj este cel cu suport pneumatic cu tepi metalici neingrosati la capete; periile cu fire metalice subtiri si dese precum si tesalele sunt contraindicate, pentru ca smulg parul fin din stratul primar. Periajul trebuie sa cuprinda tot corpul nu numai spatele. Se incepe de jos in sus, cu mana libera se ridica parul din fata periei si se elibereaza strat dupa strat pe masura ce a fost periat. Smocurile mai fine care se formeaza in spatele urechilor, predispuse la incalcire, trebuie pieptanate o data la doua zile, cu un piepten metalic.

Parul din jurul labelor si dintre pernute trebuie toaletat de fiecare data cand cainele s-a deplasat prin teren moale sau noroi, pentru a nu permite acumularea si sedimentarea mizeriei in zona. In timpul verii este bine sa va incurajati cainele de tip Collie sa inoate si il puteti spala cu apa oricat de des, dar apelati la imbaiere cu sampon cat mai rar, deoarece o utilizare frecventa a unui degresant deterioreaza blana, inlaturand pelicula de protectie naturala.

Articole pe aceeasi tema:
Collie – Frumusetea unui caine ciobanesc la superlativ
Shetland Collie – Caine ciobanesc scotian
Rough Collie – Probleme de sanatate
Ciobanesc de Shetland – Cele mai frecvente boli
Cainii Collie – Posibilitati nelimitate in dresaj
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Cainii Collie – Intretinerea blanii