Ciobanesc de Shetland – Cele mai frecvente boli

Posted by bianca On vineri, 11 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Shetland Collie bolnavior Chiar daca este un caine de talie mica sau chiar foarte mica (in cazul exemplarelor miniaturale) Shetland Collie sau Caine Ciobanesc de Shetland cum mai este acesta cunoscut se dovedeste un caine rezistent si robust in ansamblu. In fond, originile acestui caine il identifica drept un caine ciobanesc si este un fapt cunoscut ca acesti caini se bucura, in cele mai multe cazuri, de o sanatate buna. Este foarte adevarat ca rasa moderna reprezinta produsul unor incrucisari si selectii coordonate de crescatori si nu se mai poate pretinde ca este depozitara unei imunitati nealterate. Ca oricare alta rasa de caini, Ciobanescul de Shetland nu este scutit de anumite probleme de ordin medical, iar dintre acestea cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:

poza caine Shetland Collie simpatic Carcinomul cu celule de tranzitie – este o forma de cancer care afecteaza membrana (urotelium) ce captuseste bazinetul urinar, uretrele si vezica urinara. Este cel mai intalnit tip de cancer al vezicii urinare.

Dermatomiozita – boala inflamatorie a muschilor striati si a pielii. Este o afectiune cel mai probabil de origine imunologica si cu transmisie ereditara.

Epilepsia – afectiune a sistemului nervos care se manifesta clinic mai frecvent in jurul varstei de 2-5 ani.

Cardiopatia se produce atunci cand intervin disfunctii la nivelul valvulelor cardiace (aceste “supape” nu mai functioneaza normal). In lipsa unui tratament adecvat cel mai probabil se va produce insuficienta cardiaca.

Hipotiroidismul – aceasta boala se declanseaza in situatia in care glanda tiroida nu mai furnizeaza hormoni in cantitatile necesare organismului (secretii suficiente de hormon tiroidian).

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.

Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.


poza caine Shetland Collie pui, in natura
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale care determina dureri resimtite la deplasare (animalul va schiopata frecvent) si, fara a fi tratata corespunzator, favorizeaza declansarea artritei consecutive.

Persistenta arcului arterial este o maladie genetica din care rezulta prezenta unui defect la nivelul inimii.

Pe langa aceste probleme inregistrate cu o frecventa mai mare la exemplarele din rasa Shetland Collie (Ciobanesc de Shetland), statisticile retin alte cateva afectiuni cu o oarecare incidenta la acesti caini:
Atrofia retiniana progresiva – boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. In mod mai frecvent atrofia retiniana progresiva debuteaza la exemplarele in varsta si poate conduce la orbire.

poza caine Shetland Collie melancolic Surditatea – poate aparea de la nastere si este cel mai frecvent intalnita la Ciobanestii de Shetland cu coloritul merle.

Displazia renala – reprezinta o dezvoltare anormala, defectuoasa a rinichilor. Problemele debuteaza, adesea, in primele luni de viata si includ diminuarea apetitului, oprirea in crestere sau scaderea in greutate, letargie, consumarea apei si urinarea in cantitati mult mai mari decat in mod obisnuit, varsaturi.

Distrofia corneeana – se manifesta prin aparitia unor pete pe suprafata corneei. Aceasta afectiune, de regula, implica ambii ochi si nu afecteaza vederea.

Boala von Willebrand – este o tulburare a sangelui care poate induce sangerare incontrolabila.

In plus, rasa Ciobanesc de Shetland este predispusa la distrofie musculara, luxatie de patela, pemphigus foliaceous, poliartrita, dwarfism (osteocondroza – tulburare de dezvoltare a oaselor lungi), lipsa unirii buzei sau a palatului (cheiloschizis sau palatoschizis), hemofilie si lupus.



Articole pe aceeasi tema:
Collie – Frumusetea unui caine ciobanesc la superlativ
Shetland Collie – Caine ciobanesc scotian
Rough Collie – Probleme de sanatate
Cainii Collie – Posibilitati nelimitate in dresaj
Cainii Collie – Intretinerea blanii


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Ciobanesc de Shetland – Cele mai frecvente boli

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO