Rough Collie – Probleme de sanatate frecvente

Posted by bianca On vineri, 11 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Rough Collie bolnav Rough Collie, chiar daca nu este o rasa de caini care sa cumuleze numeroase tare ereditare, prezinta totusi unele riscuri si amenintari la adresa sanatatii care necesita o atentie aparte din partea crescatorilor si proprietarilor. Intoleranta la unele substante din aria medicamentelor reprezinta un punct slab al acestei rase. Pot exista exemplare mai rezistente, dar, in general cea mai mare parte a cainilor Collie (atat varietatea Rough Collie, cu parul lung, cat si Smooth Collie, cu parul scurt) vor manifesta o rezistenta foarte scazuta la anumite medicamete, cauza fiind reprezentata de o mutatie genetica recesiva a genei MRD1( Multi-Drug Resistance). Atunci cand sunteti pe punctul de a aplica un tratament medicamentos cainelui vostru Collie aveti nevoie de expertiza atenta a unui medic veterinar familiarizat cu specificul acestei rase. Nu aplicati metode de tratament generale pentru afectiuni comune oferite de canalele media, ci tineti cont ca aceasta rasa trebuie protejata de anumite substante.

poza caine Rough Collie obosit Printre substantele potential toxice pentru Collie cu MRD1 se numara:
Ivermectina (antiparazitar)
Loperamide (antidiareic)
Doxorubicina, Vincristina, Vinblastina (anticancerigene)
Cyclosporina (immunosupresiv)
Digoxina (cardiotonic)
Acepromazine (sedativ)
Butorphanol (analgezic)

Substante cu un procent ridicat de intoleranta :
Ondansetron
• Domperidone
• Paclitaxel
• Mitoxantrone
• Etoposide
• Rifampicin
• Chinidina
• Morfina


Vorbind despre boli specifice rasei si despre afectiuni cu frecventa mai ridicata la cainii din rasa Rough (Smooth) Collie, putem aminti:

Displazia de sold (HD=Hyp Displasya), care pare a fi cea mai raspandita boala ereditara a speciei canine; tot ce ati citit despre ea, in legatura cu alte rase, este perfect valabil si pentru Collie.

Anomalia oculara Collie, evident tipica rasei, este o leziune oculara ereditara depistata recent, dar care în mod cert exista de foarte multi ani. Este o afectiune genetica autosomal-recesiva, asta inseamna ca ambii parinti trebuie sa fie purtatori ai genei pentru ca boala sa se manifeste la un pui. Afecteaza doar rasele de tip Collie. In general cainii afectati prezinta initial doar o acuitate vizuala mai redusa, dar exista si formele severe ale bolii, in care se produce desprinderea retinei si cainele afectat va orbi.


poza caine Rough Collie sub tratament
Atrofia Retiniana Progresiva (PRA) afecteaza atat Collie cat si multe alte rase. Aceasta este o afectiune care se transmite genetic, in special la rasele pure. In general crescatorii pasionati incearca sa elimine acele linii de sange care transmit boala, insa nu toti dau dovada de asemenea constinciozitate, punand pe primul plan beneficiile de ordin financiar ce deriva din inmultirea masiva a cainilor. Aceasta afectiune duce la orbire lent, cainii reusind sa se acomodeze cu noua conditie. Nu exista un tratament pentru aceasta boala.

poza caine Rough Collie cu probleme...oculare Atrofia Retiniana Centrala Progresiva (CPRA) se pare ca este mostenita în special de la stramosi apropiati. Spre deosebire de PRA, poate exista in faza latenta pana la 8-9 ani, nu provoaca obligatoriu orbirea si poate fi influentata si de factori de mediu (de exemplu alimentatia).

"Nasul de Collie" este o alta afectiune tipica rasei (de unde si denumirea ei). Pe trufa se produc arsuri dureroase, provocate de expunerea la soare (atat vara cat si iarna), care pot fi atenuate si eliminate temporar prin aplicarea de creme-ecran. Multi specialisti sustin ca fenomenul este ereditar, sau cel putin datorat unei sensibilitati care se mosteneste.

In ceea ce priveste bolile de piele, cainii Collie prezinta o sensibilitate destul de mare, doua dintre cele mai frecvente raportate in cadrul rasei fiind demodecia si dermatomiozita.

Demodecia este provocata de un acarian microscopic, care exista in pielea cvasitotalitatii cainilor, dar imbolnavirea nu se produce decat in anumite conditii. Se pare ca anumite date fizico-chimice si imunologice, care permit parazitului sa produca imbolnavirea sunt transmise ereditar. In cazul aparitiei supraninfectarii cu germeni secundari, demodecia poate provoca moartea animalului.

Dermatomiozita, o alta boala ereditara, reprezinta o inflamatie combinata a pielii si muschilor.



Articole pe aceeasi tema:
Collie – Frumusetea unui caine ciobanesc la superlativ
Shetland Collie – Caine ciobanesc scotian
Ciobanesc de Shetland – Cele mai frecvente boli
Cainii Collie – Posibilitati nelimitate in dresaj
Cainii Collie – Intretinerea blanii


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Rough Collie – Probleme de sanatate frecvente

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO