Daca ati reusit sa construiti o relatie afectiva solida cu cainele, este de ajuns sa ii aratati de cateva ori ce asteptati de la el si sa-i corectati greselile cu blandete. Acesti caini tin foarte mult sa isi multumeasca stapanii si vor retine foarte usor ce actiuni desfasurate de ei produc reactii pozitive acestora. Chiar daca stiu sa mearga foarte elegant si cuminte in lesa, retineti ca un Collie nu agreeaza prea mult acest accesoriu. Mandria specifica le este afectata daca sunt tinuti prea din scurt, altfel spus daca simt ca nu li se ofera capitalul de incredere pe care ei cred ca il merita. In perioada junioratului, cat inca un catel va mai simti tentatia sa se indeparteze de voi, folositi mult vocea pentru chemare si pastrati mereu un buzunar cateva mici bucatele gustoase pentru recompensa. Un astfel de comportament va va ajuta mult sa dresati un Collie sa se deplaseze liber in imediata voastra apropiere, fara probleme.
Cainii Collie, indiferent de rasa ori varietatea de care vorbim, au nevoie de multa miscare. Sunt caini activi si sociali, nu suporta prea bine perioadele indelungate de singuratate. Un Collie devine rapid foarte trist si agitat cand este abandonat in curte fara perspectiva unei activitati. Este foarte important sa va faceti timp sa interactionati cu cainele vostru Collie in curte, acolo unde este locul sau, ori sa-i permiteti accesul in locuinta. De indata ce isi va insusi dresajul de interior – si aceste reguli pot fi invatate in timp scurt pentru ca orice caine de tip Collie este extrem de inteligent – fiecare membru al familiei va fi foarte fericit sa il aiba in preajma sa. Mentineti un inalt nivel al interactiunii cu cainele inca de la varste fragede, astfel veti stabili cu acesta o relatie afectionala stransa, care va va ajuta sa-i modelati caracterul si comportamentul. Este foarte important ca bunele maniere sa fie deprinse inca din stadiul de catel, chiar daca dragalasenia care-l caracterizeaza va indeamna sa il rasfatati.
Este nevoie de socializare precoce in cazul acestor caini, pentru ca sunt foarte curiosi din fire si atrasi de ideea de a interactiona. Este bine sa incepeti de timpuriu sa va expuneti micul catel Collie la diferite situatii noi. Mergeti impreuna in locurile unde va avea ocazia sa intalneasca alti caini si catei de varste apropiate si incurajati-l sa interactioneze placut cu acestia. Este foarte bine sa incurajati interactiunile cu persoane straine, pentru ca aceasta nu-i va „toci” instinctul de a se mentine destul de reticent si „rece” in contact cu necunoscutii. Socializarile timpurii cu alte persoane il vor ajuta sa isi dezvolte un temperament echilibrat, dar Collie va fi mereu usor distant cu strainii. Cainii din rasa Ciobanesc de Shetland chiar sunt renumiti ca accepta prezenta in preajma lor a persoanelor straine, dar nu se vor lasa atinsi indiferent de insistenta aratata de acestia. La varsta adulta, daca veti avea ocazia sa va deplasati intr-o zona rurala unde exista animale domestice (ferme de animale), puteti exersa instinctele „pastoresti” ale acestor caini. Veti observa cu uimire cat de bine se simt in rol de caine ciobanesc si ce reactii prompte au pentru strangerea si coordonarea unui grup de astfel de animale.
Un caine Collie, indiferent de rasa si varietate, se va dovedi mereu un mare amator de jocuri. De fapt, un catel invata foarte mult prin jocuri, acestea reprezentand „anticamera” dresajului propriu-zis. Cele mai la indemana si usor de pus in practica sunt cele de aport, „gasirea hotului” (ii luati o jucarie preferata si, cat timp un alt membru al familiei ii distrage atentia, va ascundeti. Apoi cainele este incurajat sa va gaseasca), „remorcherul” (in care folositi o franghie groasa, de canepa, cu noduri si trageti de un capat liber, opus celui de care tine cainele, incercand sa il tractati – fara smucituri ! – peste o linie trasa intre voi). Acordati-i recompense generoase de fiecare data cand gaseste solutii la situatiile dificile in care este pus si veti observa mai apoi cat de ager isi va insusi alte exercitii in care va fi implicat.
Micile trucuri („Bate palma!”, „Adu ziarul”, „Hop sus!”, „Rostogol!”) sunt, pe cat de amuzante, pe cat de folositoare in dresajul propriu-zis de mai tarziu. Inteligenta de care dau dovada acesti caini va permite sa va folositi imaginatia la cota maxima in privinta trucurilor si jocurilor in care doriti sa initiati cainele vostru Collie. Exersand asa ceva veti avea parte de episoade vesele si antrenante si veti petrece clipe deosebite alaturi de prietenul vostru.
Multi caini Collie sunt galagiosi, vocalizand in exces prin latrat. Ei au instinctul de a fi mereu alerti si concentrati la evenimentele care se petrec in jur, atat in curte cat si in vecinatatea acesteia si de a va anunta despre producerea lor. Le place foarte mult rolul de protector al familiei si sunt constiinciosi cand vine vorba de asa ceva. Este dificil sa invatati un caine de tip Collie sa nu latre, pentru ca isi stapanesc greu aceasta pornire. De aceea cu cat mai devreme porniti dresajul de corectarea a acestei tendinte cu atat sansele de succes cresc. In general, cainii care isi petrec timpul in curte sunt mai galagiosi decat cei care stau in casa.
Articole pe aceeasi tema:
Collie – Frumusetea unui caine ciobanesc la superlativ
Shetland Collie – Caine ciobanesc scotian
Rough Collie – Probleme de sanatate
Ciobanesc de Shetland – Cele mai frecvente boli
Cainii Collie – Intretinerea blanii
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Cainii Collie – Posibilitati nelimitate in dresaj