Shetland Collie – Caine ciobanesc scotian

Posted by bianca On vineri, 11 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Ciobanesc de Shetland gata pentru show Scurta istorie a rasei

Collie reprezinta numele generic pentru un numar de rase canine si varietati ale acestor rase, toate originare din Scotia si nordul Angliei. De-a lungul ultimilor 300de ani acesti caini s-au raspandit in multe colturi ale lumii, unde au cunoscut alte modificari si ameliorari (in special in Australia si America de Nord). In general sunt caini de talie mijlocie/mare, cu o constructie osoasa si musculara mai usoara, cele mai multe rase si varietati prezentand un model alb al blanii pe piept si umeri. Toti cainii care se incadreaza in familia Collie demonstreaza instincte foarte puternice de caini de turma (caini ciobanesti), aceasta fiind ocupatia de baza incredintata de catre om in trecut. Chiar si astazi acesti caini se regasesc pe proprietatile multor fermieri din toata lumea, conducand si stapanind animalele (in special oi si capre, dar si gaste, curcani sau chiar vite). Rasa cu cea mai buna imagine profesionala este, fara indoiala, Border Collie, considerat, in opinia multor specialisti, cel mai inteligent caine dintre toate rasele canine. Mezinul categoriei „cei mai populari caini Collie” este Shetland Collie (Ciobanesc de Shetland), care arata, cel putin la prima vedere, ca un Rough Collie in miniatura.

poza caine Ciobanesc de Shetland alaturi de Rough Collie Spre deosebire de multe rase miniaturale care impartasesc trasaturi comune cu varietatile mari ale aceleiasi rase, cainii Shetland Collie (Caine Ciobanesc de Shetland/Shetland Sheepdog) nu au fost obtinuti prin simpla reproducere selectiva a cainilor Rough Collie cu talie din ce in ce mai mica. In insulele Shetland (un arhipelag situat in nordul Scotiei) a existat din vremuri stravechi un caine ciobanesc de tip Spitz, probabil similar rasei moderne Ciobanesc Islandez. Acesti caini au fost incrucisati cu alti caini ciobanesti adusi de pe continent si, dupa ce a fost adus in Anglia procesul acesta de incrucisari controlate in vederea ameliorarii rasei a fost continuat, fiind folosite exemplare de Rough Collie, cainii Yakki groenlandezi (rasa disparuta in prezent) adusi probabil de vanatorii de balene, King Charles Spaniel (dar nu varietatea Cavalier), Pomeranian si, conform unor surse, chiar Border Collie. Rasa originara de tip Spitz existenta in trecut in Insulele Shetland a fost inlocuita treptat cu caini din rasa Border Collie, pana la disparitia efectiva a acesteia. Chiar frumosul Ciobanesc de Shetland se pare ca nu a fost folosit, practic, niciodata ca si caine ciobanesc in Shetland si, in mod ironic, astazi este destul de slab reprezentat in locurile de bastina, fiind in schimb foarte popular in restul arhipelagului britanic. Denumirea Shetland Collie a deranjat initial pe admiratorii rasei Collie si astfel s-a incetatenit mai mult denumirea de Shetland Sheperd (Ciobanesc de Shetland). Astazi, numele rasei se foloseste in toate variantele. Recunoasterea oficiala a rasei a avut loc in anii de inceput ai secolului XX: 1909 – English Kennel Club, 1911 – American Kennel Club.



poza caini Ciobanesc de Shetland, Border Collie si Pembroke Welsh Corgi
Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 12-15 ani
Grupa: Working/Herding
Porecla: Sheltie
Culoare: nuante de: auriu sau cafeniu-pal sau mahon in combinatie cu alb, tricolor – negru/caramiziu/alb si albastru (par „marmorat” cu pete gri-deschis si gri-brun pe fond alb)
Varietati: Standard si Miniatural
Talie: mica-mijlocie
Naparlire: consistenta
Inaltime: 33-41 cm
Greutate: 5-14 kg

poza caine Ciobanesc de Shetland pe malul iazului Este un caine de talie mica spre medie, cu un corpul usor alungit, musculos. Capul este ingust, cu imagine generala de vulpe (mostenire a conformatiei craniene de tip Spitz), bine conturat, cu craniul egal ca lungime cu botul si nasul negru. Ochii, sunt ca ai cainelui rasa Rough Collie, de marime medie, oblici, migdalati si de culoare caprui inchis sau albastri (la cei cu blana gri cenusiu, merle). Si in cazul lor se manifesta fenomenul numit heterocromie oculara (de obicei un ochi este albastru si unul caprui). Urechile sunt mici, prinse sus si au varful ascutit pliat spre fata. Coada este lunga, bogata in par si purtata lasat si cu varful indoit. Blana este dubla cu un strat exterior des, aspru si lung, formand coama si jabot pe piept, iar stratul exterior este pufos, moale si lipit pe corp. Stratul superior de par are calitati impermeabile iar cel inferior asigura o buna protectie termica si in cazul temperaturilor scazute, si a celor ridicate.



Temperament si comportament specifice

Sheltie sunt caini foarte vioi, plini de energie, cu un tonus ridicat. Au obiceiul sa latre mult, la orice stimul din mediul exterior. Shetland Collie sunt intens loiali, afectuosi si receptivi la starea de spirit si cerintele stapanului lor. Unele exemplare sunt mai rezervate, dar standardul nu accepta timiditatea sau exprimarea fricii ca trasaturi dominante de caracter. Destul de multe exemplare de Shetland Collie afiseaza o personalitate comparabila cu cea a Terrier-ilor, in sensul ca tind sa fie hiperactivi, mereu „pe picior de plecare”. Cu toate acestea, un astfel de temperament nu este sanctionat in standardul rasei. Tendintele spre timiditate la un caine rasa Shetland Collie pot fi reduse prin socializare corespunzatoare.

poza caine Ciobanesc de Shetland cu o prietena neobisnuita Au nevoie de socializare precoce pentru a trai in buna vecinatate cu alte animale din gospodarie. Acest caine se intelege bine cu copiii, cu conditia sa nu fie tracasat. La primele contacte cu copiii de varsta mica este bine sa fie supravegheat, pentru ca se intampla sa se manifeste irascibil. In principiu, Shetland Collie este un caine de paza foarte bun, vigilent, semnalizand prompt prin latrat apropierea unei persoane de usa casei sau prezenta unei masini in parcare.

Despre dresaj

Sheltie este un subiect foarte bun in dresaj, ca toti cainii din familia Collie. Agil, inteligent si atent la detalii, acest caine adora sa isi puna in valoare abilitatile, sa-si consume energia fizica si sa-si multumeasca stapanul. Se ataseaza profund de stapanul sau si de familia acestuia, deci se preteaza foarte bine pentru dresajul domestic, organizat cu rabdare, ingeniozitate si folosind mult jocurile.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Robust si putin pretentios, Sheltie necesita o ingrijire aparte doar in ceea ce priveste blana sa bogata. Periajul regulat este obligatoriu, cu o frecventa destul de mare (la 2-3 zile). Prezenta subparului abundent face necesara folosirea de perii speciale, cu dintii mai lungi, care ajuta la descalcirea parului fin din profunzime. Cateva zone ale corpului (in zona din spatele urechilor, pe lateralele gatului si in partea posterioara) necesita o atentie sporita la periaj, pentru ca aici parul are tendinta de a se incalci devenind ca o pasla. In aceste cazuri doar eliminarea nodurilor formate va mai ajuta.
Boli specifice: hipotiroidism, epilepsie, carcinomul celulelor de tranzitie, displazia de sold, dermatomiozita, diferite alergii ale pielii, boala von Willebrand.

poza caine Ciobanesc de Shetland fan Rangers
Concluzia noastra: Foarte asemanator cu clasicul Collie (Rough), dar de talie sensibil mai mica, Shetland este un caine decorativ si energic, „argintul viu” al unei familii. Intotdeauna un partener de jocuri si un caine cu posibilitati de dresaj foarte largi, este recomandat tuturor iubitorilor de caini cu viata activa si cu placerea de a-si petrece timpul liber in natura.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Shetland Collie:

Masculi: Armin, Blizzie, Bruno, Cookie, Cooper, Dixie, Gipsy, Kristal, Kimba, Lylus, Marlon, Pepsi, Simba, Stormy, Toby, Tristan, Zulus

Femele: Alana, Atena, Brianna, Candy, Chrystal, Glory, Heidi, Iris, Kharma, Kira, Lassie, Minnie, Princess, Sabina, Sacha, Tabita, Tara, Zeta



Articole pe aceeasi tema:
Collie – Frumusetea unui caine ciobanesc la superlativ
Rough Collie – Probleme de sanatate
Ciobanesc de Shetland – Cele mai frecvente boli
Cainii Collie – Posibilitati nelimitate in dresaj
Cainii Collie – Intretinerea blanii


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Shetland Collie – Caine ciobanesc scotian

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO