Collie – Frumusetea unui caine ciobanesc la superlativ

Posted by bianca On joi, 10 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Rough Collie relaxat Scurta istorie a rasei

Collie reprezinta numele generic pentru un numar de rase canine si varietati ale acestor rase, toate originare din Scotia si nordul Angliei. De-a lungul ultimilor 300 de ani acesti caini s-au raspandit in multe colturi ale lumii, unde au cunoscut alte modificari si ameliorari (in special in Australia si America de Nord). In general sunt caini de talie mijlocie/mare, cu o constructie osoasa si musculara mai usoara, cele mai multe rase si varietati prezentand un model alb al blanii pe piept si umeri. Toti cainii care se incadreaza in familia denumita generic Collie demonstreaza instincte foarte puternice de caini de turma (caini ciobanesti), aceasta fiind ocupatia de baza incredintata de catre om in trecut. Chiar si astazi acesti caini se regasesc pe proprietatile multor fermieri din toata lumea, conducand si tinand sub control animalele (in special oi si capre, dar si gaste, curcani sau chiar vite). Rasa cu cea mai buna imagine profesionala este, fara indoiala, Border Collie, considerat, in opinia multor specialisti, cel mai inteligent caine dintre toate rasele canine. Cea mai buna imagine comerciala, insa, apartine rasei Rough Collie (Long Haired Collie), cainele care a oficializat in memoria publicului imaginea nemuritorului personaj cinematografic canin Lassie. O varietate a acestei rase distincte este Smooth Collie, caine care prezinta detalii fizice identice cu Rough Collie, dar are o blana foarte scurta. Mezinul categoriei „cei mai populari caini Collie” este Shetland Collie (Ciobanescul de Shetland), care arata ca un Rough Collie in miniatura.

poza caine Rough Collie la patru ace In cele ce urmeaza ne propunem sa detaliem rasa Rough/Smooth Collie, pentru Shetland Collie urmand sa facem o abordare separata.
Rough Collie este descendentul unor caini ciobanesti populari in Scotia si Tara Galilor. Etimologia cuvantului este inca in discutie, opiniile fiind impartite. Sursele pot fi identificate in denumirea oilor cu fata neagra des intalnite in muntii Scotiei (colley), in cuvantul „coilean” care in gaelica inseamna „caine”, sau in „coal” (carbune), pentru ca primele exemplare se pare ca erau predominant negre sau in combinatie alb-negru.
Expertii sunt de parere ca primii caini de tip Collie se deosebeau in functie de arealul in care erau predominanti. Cei din Scotia erau de talie mare, puternici, agresivi, folositi pentru a urmari si incolti oile semi-salbatice de munte, intalnite in regiunile inalte. Collie intalniti in Tara Galilor erau de talie mai mica, mai agili si mai maleabili in comportament, folositi cu precadere de crescatorii de capre. Se pare ca intre cainii scotieni si galezi au avut loc incrucisari succesive, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea englezii au remarcat in Scotia un caine de talie medie spre mare, aspectuos si vioi pe care l-au supus unor incrucisari atent selectionate pentru a obtine o rasa cu parul mai lung, foarte decorativa, al carui rol predestinat era acela de caine de companie. Se pare ca in procesul de ameliorare a rasei au avut loc incrucisari si cu caini din rasa Barzoi, pentru a se „modela” o forma cat mai distinsa a capului (astazi imagine distincta a rasei, alaturi de aspectul blanii). Dupa revolutia industriala crescatorii din Anglia au acordat o atentie deosebita rasei, care si-a facut o intrare triumfala in expozitiile canine (debutul s-a inregistrat la Birmingham, in anul 1860), bucurandu-se de un succes imediat. Regina Victoria a dorit sa aiba un exemplar de Rough Collie in impresionanta sa colectie canina dupa ce a remarcat acesti caini la castelul scotian Balmoral. Astazi cainii din rasa Rough Collie sunt foarte apreciati in rol de animal de companie, mai ales in SUA. Varietatea Smooth Collie, cu parul scurt si moale, sunt destul de putin cunoscuti in afara Marii Britanii.


poza caini Rough Collie si Smooth Collie
Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 12-14 ani
Grupa: Working/Herding
Culoare: nuante de: auriu sau cafeniu-pal sau mahon in combinatie cu alb, tricolor – negru/caramiziu/alb si albastru (par „marmorat” cu pete gri-deschis si gri-brun pe fond alb)
Varietati: cu par lung si aspru (Rough Collie) si cu parul scurt si fin (Smooth Collie)
Talie: mijlocie spre mare
Naparlire: consistenta
Inaltime: 55-65 cm
Greutate: 22-32 kg


poza caine Smooth Collie pe canapea Collie este un caine de talie mijlocie-mare, cu un corp mai mult lung, viguros dar suplu. Capul are o linie armonioasa, cu o tenta alungita, botul este destul de lung, iar trufa este de culoare neagra. Smooth Collie are o „privire asiatica”, asemanatoare cu cea a Ogarului Afgan, cu ochii migdalati, dispusi usor oblic. Irisul este in nuante de caprui sau albastru (uneori ochii sunt in culori diferite - heterocromie). Urechile sunt potrivit de mari, cu varful ascutit, proportionale cu capul, prinse in plan superior. In momentele de concentrare a atentiei urechile sunt tinute in pozitie semi-erecta, ridicate si cu varful rasfrant in fata. Coada, de marime medie, este purtata atarnat in stare de repaos si cu varful usor incovoiat in stare de alerta. La varietatea cu par lung blana este dubla cu un prim strat pufos si des si cu stratul exterior alcatuit din par des lung, aspru formand in jurul gatului o coama si un guler de par foarte abundente. Asa cum rasa Dog German (Marele Danez) mai este denumita si „Apollo al raselor canine” si Rough Collie este considerat neoficial de catre majoritatea cunoscatorilor drept cel mai frumos reprezentant al raselor canine. Argumentele sunt numeroase: blana foarte frumoasa, capul expresiv si placut modelat, expresia blanda si melancolica a ochilor, mersul lejer si gratios, corpul perfect conformat cu aspect placut, tinuta eleganta si nobila.

poza caine Smooth Collie atent la stapan Temperament si comportament specifice

Este un caine foarte inteligent, activ si plin de energie, vioi, mereu apt si interesat de munca (de o activitate coordonata), de o sensibilitate induiosatoare. Smooth Collie este un animal foarte iubitor, poate etala o intensa afectiune pentru membrii familiei in care s-a integrat, este protector cu stapanul. Toate aceste calitati il fac un excelent caine de familie. Rabdator si delicat cu copiii, va fi mereu un partener de joaca pentru ei. Este vigilent in arealul proprietatii si se dovedeste suspicios si precaut cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie pentru ca si-a pastrat intacte instinctele din mediul pastoral.

Despre dresaj

Toti cainii Collie sunt o bucurie pentru instructorii de dresaj canin. Indiferent de rasa ori varietatea de care vorbim avem in vedere un caine extrem de inteligent, maleabil si cooperant. Principalul atu in ochii crescatorilor de animale din Scotia si Tara Galilor a fost aceasta inteligenta, dublata de o rezistenta la efort de-a dreptul impresionanta. Primele exemplare care au participat la concursuri de abilitate in camp, pe la jumatea secolului trecut, puteau acoperi 100 de mile intr-o zi de activitate fara sa arate semne de extenuare! In prezent rolul sau este altul si Collie nu mai are ocazia sa-si puna la incercare rezistenta prea des. Desi este un campion constant in show-urile de frumusete, acest caine se remarca usor si la concursuri de agilitate, la cele sportive ori la dresaj de obedienta. Se spune ca limitele in dresaj ale unui caine de tip Collie sunt reprezentate doar de limitele dresorului.

poza caine Rough Collie superb Ingrijire si sensibilitate la boli

Varietatea cu par scurt are nevoie de un periaj si pieptanat mai rar decat varietatea cu par lung care trebuie pieptanata saptamanal si adanc pentru a nu lasa puful din primul strat sa se impasleasca. In perioada de naparlire periajul si pieptanatul se face zilnic deoarece acest caine pierde mult par.
Boli specifice rasei: anomalia oculara Collie, atrofia retiniana progresiva, neutropenia ciclica canina, displazia de sold. Collie prezinta o anume tendinta pentru diferite alergii. Alte afectiuni raportate in cazul rasei: hipotiroidism primar, torsiunea gastrica, epilepsia.

Concluzia noastra: Pentru multi iubitori de caini Smooth Collie intruneste calitatile cainelui perfect. Cu un echilibru rar intalnit in formele fizice, cu o expresivitate imposibil de ignorat cu o inteligenta evidenta, pusa in slujba cooperarii cu omul, Collie pur si simplu te cucereste de la prima intalnire. Este un caine elegant si placut cu o atitudine optimista si un comportament afectuos. Cu adevarat prietenul cel mai bun al omului.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Smooth Collie:

Masculi: Armin, Blizzie, Bruno, Cookie, Cooper, Dixie, Gipsy, Kristal, Kimba, Lylus, Marlon, Pepsi, Simba, Stormy, Toby, Tristan, Zulus

Femele: Alana, Atena, Brianna, Candy, Chrystal, Glory, Heidi, Iris, Kharma, Kira, Lassie, Minnie, Princess, Sabina, Sacha, Tabita, Tara, Zeta



Articole pe aceeasi tema:
Shetland Collie – Caine ciobanesc scotian
Rough Collie – Probleme de sanatate
Ciobanesc de Shetland – Cele mai frecvente boli
Cainii Collie – Posibilitati nelimitate in dresaj
Cainii Collie – Intretinerea blanii


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Collie – Frumusetea unui caine ciobanesc la superlativ

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO