Vizsla – Afectiunea si rabdarea, puncte-cheie in dresaj

Posted by bianca On marți, 15 martie 2011 0 comments


Views





poza caine Vizsla in pozitie de aret Viszla este o rasa de caini de talie medie spre mare, care inregistreaza un ritm de maturizare comportamentala destul de lent. Vioi, jucaus, insistent si poznas, asa ar putea fi descris un caine Viszla in primii sai 3 ani de viata. De obicei, aceste trasaturi sunt relevate de cainii de talie mare si uriasa, dar, spre deliciul copiilor din familie si spre exasperarea adultilor (uneori), acest caine isi prelungeste „inocenta copilariei” o perioada destul de lunga. Ceea ce este bine sa retineti inca de la inceput in viata alaturi de Vizsla: acesti caini nu sunt animale de companie de tip pasiv; ei nu vor sta niciodata cuminti si tacuti intr-un colt asteptand sa fie bagati in seama. Si, de asemenea, la fel de important este faptul ca, dincolo de aparenta lor emanand robustete si energie, nu sunt caini de exterior. Nu se pot adapta conditiilor proprii sezonului rece traind intr-un tarc exterior, plasat in curte, chiar daca le amenajati o cusca bine izolata termic.


poza caine Vizsla dormind cu un camarad
Cainii Vizsla au nevoie sa fie implicati in activitatile familiei, sa simta ca fac parte efectiv din aceasta, sa „supervizeze” orice actiune care are loc in cadrul caminului si pot contribui chiar cu unele mici comisioane. Pentru stapanul ideal – cel care prefera un stil de viata activ si variat, care accepta implicarea activa a cainelui in viata si habitalul intern al familiei sale si da dovada de intelegere in raport cu nevoile si solicitarile cainelui sau – Vizsla se dovedeste, in compensatie, un partener reconfortant. Deosebim in el un caine inteligent, creativ si receptiv.

poza caine Vizsla facand aport casnic Timing-ul

Ca si oamenii dealtfel, acesti caini pot demonstra trasaturi de caracter mai accentuate sau mai diminuate, in functie de personalitatea distincta a fiecaruia. Cele mai multe probleme pot fi corectate daca se intervine din fazele primare si de la varste precoce. Si trebuie sa fiti de acord cu principiul conform caruia preventia este intotdeauna mai buna decat corectia post-factum. De aceea, faptul ca temperamentul specific junioratului se prelungeste pentru o perioada de timp mai lunga decat ne-am fi asteptat pentru un caine de talie medie se poate constitui intr-un avantaj in privinta dresajului. Conditia este de a va implica mult in activitati si exercitii alaturi de caine si nu doar sa ii rezervati un rol de „comic de serviciu” in sanul familiei. Jocurile si placerea deosebita aratata de cainele Vizsla de a se implica in ele reprezinta cheia modelarii comportamentale. In toate jocurile si exercitiile amuzante si placute pe care le initiati cu catelul vostru de rasa Vizsla trebuie sa inserati comenzi repetitive si sa insistati ca acestea sa fie recunoscute si urmate, fara a altera atmosfera generala distractiva. Comenzi ca: „Stai”, „Sezi”, „Nu-i voie/Nu”, „Aici/Vino”, „Aport” – pot fi deprinse usor de acest caine inteligent daca ele vor conditiona derularea unor jocuri antrenante si stimulative. Chiar daca frecventa raspunsurilor la aceste comenzi nu va fi de 100% pentru inceput, ea se va imbunatati simtitor pe parcurs.

Cainele-Nostru pe Facebook

poza caine Vizsla bucurandu-se de atentia stapanului Anxietatea de separatie

Cainii acestei rase pot manifesta accente severe ale anxietatii de separatie, abordand uneori, sub influenta acestor stari, un comportament ingrijorator. Simptomele specifice includ manifestari de panica declansate de dorinta de a se alatura cat mai repede proprietarului care a lipsit o perioada, auto-ranire (corp, labe, cavitate bucala) in incercarea de a sapa sau a sari dintr-un spatiu imprejmuit unde a fost izolat provizoriu, pe timpul absentei membrilor familiei), salivare in exces, vocalizari de lamentare (tanguieli ascutite, gemete, scancete). De asemenea, marcati de un asemenea tip de stres, cainii se intampla sa urineze in locuri nepotrivite. Acest comportament nu trebuie sanctionat cu severitate ci, in general, cel mai bine este sa evitati ca momentele de separatie si de izolare sa se produca prea des ori sa dureze prea mult. Vizsla sunt caini foarte afectuosi, iar aceasta afectivitate este cel mai intens manifestata in primii 3-4 ani de viata. Atasandu-se puternic de stapan si de membrii familiei acestuia, cainii Vizsla sufera intens daca observa o modificare in atitudinea acestora. Acesti caini sunt foarte iubiti in Ungaria de secole si au stabilit mereu relatii profunde cu stapanii lor.

poza caine Vizsla facand curte unei printese
Daca o persoana nu este pregatita corespunzator sa creasca un caine ca Vizsla si isi va diminua interesul pentru caine cand acesta inceteaza sa mai fie un pui dragalas, stresul emotional pentru animal va fi extrem de mare si cu efecte dintre cele mai neplacute

Instinctul de vanator

Amprenta de caine de vanatoare este la fel de puternica in structura interna a acestor caini ca in „zorii” aparitiei rasei, cu mai bine de un mileniu in urma. Astfel, instinctul prazii este inca dominant in absenta unui dresaj corect si adecvat. Cei mai multi caini Vizsla vor convietui alaturi de pisica familiei in conditii bune daca a avut loc o socializare precoce si au fost familiarizati unul cu prezenta celuilalt in timp (ori au crescut impreuna), dar regula nu este „batuta in cuie”, iar prezenta in aria sa de actiune a altor animale de mici dimensiuni este un act sfidand sacrificiul (atentie la animale de companie gen hamster, iguana, porcusor de Guineea, iepuri etc.).

poza caine Vizsla, aportor de valoare Dincolo de orice, Vizsla ramane un caine de vanatoare versatil si cu mare putere de adaptare. Acest sport a constituit ratiunea de a fi a rasei peste secole si instinctele sunt inca puternice. Un aspect pozitiv este ca Vizsla nu reprezinta acel gen de caine de vanatoare care acopera foarte bine terenul, ci prefera sa participe la actiune deplasandu-se in apropierea vanatorului, atent la comezile si reactiile sale. Din acest punt de vedere poate fi tinut mai usor sub control decat alti caini de vanatoare.

Excitabilitatea

Vizsla sunt caini de o extrema sensibilitate in raport cu oamenii, foarte perceptivi la starea de spirit a acestora si usor de influentat de comportamentul pe care il observa. De aceea trebuie sa fiti atenti si grijulii cand in preajma acestor caini se vor juca copii de varste mici (sub 6 ani). In stadiul de pui cainii Vizsla sunt hiper-energetici si vor reactiona uneori exagerat pe parcursul episoadelor de joaca ale copiilor, stimulati de voiosia si energia de care acestia dau dovada. Cu picioarele lor lungi si musculoase pot executa salturi acrobatice, astfel ca anumite obiecte din casa vor incepe sa „zboare” in toate partile (la varsta adulta vor dovedi destula gratie in miscare pentru a evita astfel de incidente neplacute). In incercarea de a se implica in joaca celor mici vor topai in jurul lor si vor sari cu labele pe acestia, iar ghearele puternice pot provoca zgarieturi serioase. Interactiunea cu copiii este mai usoara atunci cand acestia au varste intre 8 si 10 ani, pana atunci joaca lor comuna trebuind monitorizata si temperata pe segmentele ei cele mai energice.

poza caini Vizsla gata de antrenament In loc de final

In ciuda unor neajunsuri temperamentale si de comportament Vizsla sunt caini care se revanseaza total atunci cand au atins un nivel de dresaj ridicat. In mainile potrivite acesti caini pot fi invatati sa execute foarte multe comenzi si sa respecte foarte multe reguli de viata interioara ale familiei. Isi pot insusi exercitii de dresaj cu grad ridicat de dificultate si beneficiaza de o memorie excelenta. Cand legatura afectiva functioneaza fara dereglaje, iar dresajul se deruleaza constant si ferm, cainii Vizsla au nevoie doar sa simta care este dorinta profunda a stapanului si vor veni in intampinarea acesteia cu tot entuziasmul si agilitatea caracteristice. Rasa poseda reale calitati pentru un dresaj de inalta valoare, marturie pentru aceasta declaratie stand pozitiile foarte bune ocupate constant la concursurile de agilitate, dresaj de obedienta si aptitudini in teren.

POZE cu Caini Vizsla Maghiara


poze caini de rasa Vizsla Maghiara

Filmulete video cu caini Vizsla Maghiara

Filme video cu caini Vizsla Maghiara

Nume de caini Vizsla Maghiara


Articole pe aceeasi tema:
Vizsla Maghiara – caine de vanatoare
Vizsla – Caine de vanatoare din pusta maghiara
Vizsla – Ingrijirea "argintului viu"
Vizsla – Obiceiuri de hranire conditionate
Vizsla – Informatii despre boli si afectiuni
Poze cu caini de rasa Vizsla Maghiara


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Vizsla – Afectiunea si rabdarea, puncte-cheie in dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO