Nici sa fie izolat in curtea despre care aminteam nu reprezinta o solutie; Vizsla isi va cere drepturile de a fi in interiorul caminului cu neobosita vivacitate (uneori cu latraturi interminabile!). Prezenta sa in interiorul casei este chiar necesara pe perioada sezonului rece, pentru ca nu suporta bine frigul. Patrunzand din exterior in interiorul caminului, trebuie sa fie atent curatat si igienizat, de asemenea are nevoie si de unele ingrijiri specifice tuturor raselor canine. Respectati cu strictete programul de vaccinari adaptat pentru fiecare etapa din viata si faceti vizite periodice la cabinetul veterinar pentru controale de rutina. In fond, doriti sa aveti in el un prieten devotat si un membru de familie de incredere, nu o sursa de infectii si imbolnaviri.
Blana
Cainii Vizsla au blana formata dintr-un singur strat, fara “etajul” inferior de puf, aspect valabil la amandoua varietatile (cea cu par scurt si lucios si cea cu parul mai lung si sarmos). Poate parea paradoxal, dar varietatea cu parul scurt are nevoie de un periaj mai intens si mai des (la 2-3 zile), pentru colectarea parului mort. Pentru cainii Vizsla cu par sarmos se recomanda trimarea la 2-3 luni si un periaj saptamanal. Varietatea cu parul mai lung, mult mai rara (conditionata de intrunirea unor gene recesive in ambii parinti reproducatori) intruneste exemplare cu parul mai lung pe urechi, piept si posterior, cu o medie lungimii firului de par in restul corpului ceva mai mare, acesta fiind usor ondulat. Vizsla naparlesc destul de consistent, dar orice exagerare in acest sens trebuie sesizata, pentru ca poate fi efectul unei alergii cutanate (tip de afectiune la care sunt predispusi, alaturi de alergiile pe fond alimentar). La colectarea parului mort este indicat sa folositi o manusa de periaj iar actiunea in sine se va finaliza cu o toaletare efectuata cu un burete umezit. In cazul cainilor cu parul lung este mai utila o perie cu dintii scurti si desi.
Unghiile
Fiind un caine de vanatoare si un vitezist acceptabil, Vizsla are unghii puternice, cu un ritm de crestere normal. Traind in interior, fenomenul tocirii naturale a acestora este mult intarziat, deci, periodic (la interval de 1-1 ½ luni) verificati lungimea lor si interveniti daca este cazul. Tineti cont ca una din modalitatile de exprimare preferate de un Vizsla, mai ales in perioada junioratului (care se prelungeste, in principiu, pana la varsta de 3 ani) este aceea de a sari cu labele anterioare pe partenerul uman, impingandu-l in joaca. Daca sunt prea lungi, unghiile pot produce raniri serioase, mai ales celor mici. Cele mai multe exemplare au unghii de culoare deschisa, deci va va fi usor sa identificati zona vascularizata. Interveniti cu clestele doar in zona de exces a unghiei, cea care prezinta o culoare mai pala, cu tenta galbuie. Nu va apropiati de zona de crestere cu clestele, intrucat ii veti produce dureri ascutite, urmate de sangerari ce pot favoriza aparitia infectiilor. In plus, daca veti transforma acest “ritual” intr-unul constant dureros, va veti lovi de refuzul cainelui de a se supune. Este foarte indicat sa apelati la un specialist daca aveti retineri legate de aceasta operatie delicata. Dupa taierea unghiilor muchiile ascutite rezultate se vor rotunji folosind o pila fina.
Imbaierea
Nu ridica probleme de nici un fel, cainii reactioneaza foarte bine la contactul cu apa si, beneficiind de un tratament bland si gesturi grijulii, vor accepta momentul imbaierii cu mare bucurie. De fapt, un caine din rasa Vizsla care da semne ca se teme de apa reprezinta o exceptie ingrijoratoare. In acest caz aveti un caine cu probleme psihice care trebuie investigate de un specialist si corectate corespunzator. In privinta samponului folosit nu exista indicatii speciale, doar va recomandam sa discutati pe larg aspectul cu medicul veterinar si sa nu alegeti produse ieftine. Nu sunt de dorit sampoanele folosite de om, pentru ca au o formula prea dura pentru pielea lor. Dicolo de prima impresie cainii (si in general animalele cu blana) au pielea mai sensibila decat noi. De asemenea, tineti sub atent control temperatura apei. Vizsla va reactiona prompt la temperaturile extreme ale apei folosite, intrucat blana lor subtire nu ii protejeaza prea mult. O apa calduta va fi minunata pentru aceasta operatiune. Excelent ar fi daca ati putea sa folosi o cada speciala pentru caine, de plastic de exemplu, dar de dimensiuni mari.
Tonusul
Un caine fericit este un caine obosit. Cam asa se poate spune despre un caine de vanatoare alert si plin de energie cum se dovedeste Vizsla. Acest “argint viu” de culoarea aurului intunecat are nevoie de multe exercitii si episoade dinamice de-a lungul zilei pentru a-si consuma energia si a-si mentine un tonus foarte bun.
Nu fiti comozi reducand sedintele de miscare zilnice la nivelul a 2 plimbari superficiale pentru efectuarea nevoilor fiziologice Oricum, nu aveti sanse prea mari de a convinge un Vizsla sa accepte asemenea tratament.
Ei au nevoie sa alerge, sa adulmece, sa-si foloseasca muschii bine dezvoltati in activitati de inot, sau de joaca organizata (frisbee, flyball, depasirea unor obstacole, probe de indemanare, exersarea unor miscari de aport sau orice alt exercitiu de dresaj din sfera dresajului pentru vanatoare). Aveti de ales intre a le respecta nevoile firesti din placere si nevoia de implicare, sau fortati de comportamentul lor. Caci daca se simt frustrati, Vizsla au la indemana un arsenal impresionant de convingere, de la vocalizari exasperante (gemete, scheunaturi, latraturi si urlete) pana la actiuni distructive cu impact major asupra mobilierului, diferitelor obiecte vestimentare, sau… cine stie ce. Nici un specialist nu recomanda sa pariati impotriva imaginatiei unui caine Vizsla care se simte frustrat.
POZE cu Caini Vizsla Maghiara
Filmulete video cu caini Vizsla Maghiara
Nume de caini Vizsla Maghiara
Articole pe aceeasi tema:
Vizsla Maghiara – caine de vanatoare
Vizsla – Caine de vanatoare din pusta maghiara
Vizsla – Obiceiuri de hranire conditionate
Vizsla – Informatii despre boli si afectiuni
Vizsla – Afectiunea si rabdarea, puncte-cheie in dresaj
Poze cu caini de rasa Vizsla Maghiara
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Viszla – Ingrijirea “argintului viu”