Intretinerea blanii la cainele Ciobanesc German

Posted by bianca On joi, 29 aprilie 2010 1 comments


Views





poze ciobanesc german lupCainele Ciobanesc German nu este greu de intretinut, mai ales varietatea cu blana dubla. Dar pentru buna intretinere a blanii este nevoie de clarificare unor notiuni despre igiena parului, despre naparlirea acestor caini si despre unele accesorii pentru animale, utile acestei intretineri.





PERIAJUL - Daca ati achizitionat de la canisa ori de la un crescator autorizat un catel din rasa Ciobanesc German la varsta optima, veti constata ca micutul animal prezinta o blana pufoasa. Ca notiune generala, trebuie sa va asteptati ca un astfel de catelus sa naparleasca in jurul varstei de 4 luni. Daca vorbim despre caini adulti periodicitatea naparlirii este de 2 ori pe ani, primavara si toamna.

In perioada in care naparlirea este redusa, un periaj saptamanal mentine cainele in parametri optimi. Daca aveti un ciobanesc cu blana dubla sau plusata care adora sa se joace in noroi (si va puteti astepta deseori la acest tip de comportament cand vorbim despre caini din aceasta rasa), nu aveti de ce sa va faceti griji prea mari. Periajul inlatura usor noroiul uscat de pe firul de par specific acestor tipuri de blana. Cainele Ciobanesc German cu parul lung necesita un periaj mai insistent. Comparativ, blana acestor animale poate fi asemanata cu cea a unui caine din rasa Setter (mata si cu tendinta de a se incalci). Fiti atenti sa indepartati la timp aschiile, ghimpii, noroiul din acest tip de blana, altfel veti avea serioase probleme iar intr-un final se poate sa fie nevoie sa apelati la serviciile unui coafor de caini. Va sunt necesare cateva accesorii pentru animale ce pot fi usor achizitionate de la un pet shop, cum ar fi: perie cu dinti de metal densitate medie, perie obisnuita cu fire de par de provenienta animala, manusa de periaj pentru puf. Oricum, tineti cont ca un ciobanesc cu blana lunga este indicat sa fie periat zilnic, iar in cazul sau folositi peria cu dinti de metal.

Cand este vorba de catei, de asemenea se recomanda periajul zilnic. Nu este vorba aici doar despre igiena, ci mai ales de obisnuirea micului animal cu atingerea pe toata suprafata corpului. Dincolo de amuzamentul expresiei, un caine Ciobanesc German este „pudic”, in sensul ca accepta greu sa fie atins pe corp, mai ales pe picioare si partea posterioara. De aceea este nevoie sa debutati cu astfel de actiuni devreme, cand este doar un catel, pentru a-l obisnui cu senzatia si a-i inhiba reflexul de a se feri. Plecati in sedintele de periaj aplicate unui catel de la interactiuni intinse pe durata a 30 de secunde pana cand micul animal incepe sa suporte usor atingerile si chiar da semne ca ii plac. Sporiti timpul alocat periajului pana la 5 minute zilnic si incercati sa derulati constant activitatea pana pe la 8 luni.

Cainele-Nostru pe Facebook

Cand periati un caine mare (ciobanesc adult) in perioadele de naparlire, directionati initial miscarile cu peria in sensul natural de insertie a parului, apoi, dupa ce ati obtinut eliminarea unei cantitati de par mort, schimbati sensul. Repetati operatiunea de 3-4 ori, fiind atenti sa nu apasati prea tare totusi pe manerul periei pentru ca astfel este posibil sa zagariati pielea cainelui. Dupa aceasta folositi manusa colectoare de cauciuc si, in final, o carpa umezita cu care stergeti usor blana cainelui in sensul firelor de par. Astfel veti colecta cele mai multe fire de par eliminate din blana si nu le veti regasi pe hainele voastre sau prin casa.

Chiar daca nu se incadreaza la categoria produse de igiena, aspiratorul va poate fi de folos in munca de intretinere a blanii unui Ciobanesc German, si asta va poate confirma orice cosmetician de la un coafor de caini. Exista in setul de accesorii al aspiratorului o perie-tub cu cap ingust (in fanta). Folositi acest accesoriu mai intati separat, trecandu-l lent prin blana cainelui, apoi conectati-l la aspirator si, cand orice reactie de teama a fost inlaturata, porniti aspiratorul. Procedati cu blandete si rabdare si veti obtine un procedeu foarte util de indepartare a parului de caine.

poza caine ciobanesc german lupIMBAIEREA - Un Ciobanesc German adult necesita o imbaiere la 2 sau 3 luni, excluzand incidentele mai putin placute cand se rostogoleste prin noroi sau se freaca de substante rau mirositoare (atentie la lesurile de animale de pe camp, pentru ca toti cainii au o ciudata slabiciune pentru acel miros!). In sezonul cald puteti sa va imbaiati cainele ciobanesc in aer liber, cu conditia sa folositi apa calduta. Altminteri, derulati activitatea in interior si, avand in vedere ca vorbim despre un caine mare, cada este locul cel mai potrivit. Este foarte probabil sa nu fie nevoie sa imbaiati prea des un caine mic din rasa Ciobanesc German. Dar, chiar si asa, udati-l in joaca cel putin saptamanal pentru a-l obisnui cu apa si cu senzatia de ud, altfel veti sfarsi prin a avea un caine mare de peste 30 de kilograme care, pur si simplu, refuza sa fie spalat!

Cand veti fi pusi sa alegeti dintr-o gama larga de sampoane oferite de pet shop pentru caini este recomandat sa alegeti pe cel destinat cainilor cu piele sensibila. Multi caini din rasa Ciobanesc German sufera de alergii cutanate sau de afectiuni similare care pot fi agravate de un sampon prea dur. Daca va decideti pentru un sampon destinat calmarii pruritului pielii sensibile nu veti agrava accidental o afectiune deja instalata. In plus, un caine fara probleme de piele nu va avea de suferit in urma contactului cu produse de igiena cu efect calmant.

Iata cateva repere pentru buna organizare a acestei activitati:

• Pregatiti din timp 2-3 prosoape (carpe curate si absorbante) indeajuns de mari;

• Asezati in cada un prosop sau un pres antiderapant, altfel cainele se va confrunta cu probleme de stabilitate;

• Puneti la spalat si asternutul din cosul cainelui si pregatiti altul curat;

• Daca simpaticul vostru caine nu simpatizeaza activitatea, introduceti-l in cada mai intai cu picioarele posterioare si apoi cu cele anterioare. Oricum, inchideti usa de la baie, un ciobanesc nu va ezita sa apeleze la metode de evadare in conditii neplacute;

• Nu folositi mult sampon, spuma produsa prin masaj este dificil de eliminat din blana unui caine;

• Masati bland blana cainelui, iar daca il simtiti incordat insistati in zona gatului si in spatele urechilor. Scarpinat in acele zone orice caine se relaxeaza;

• Fiti atenti sa nu dati cu apa in ochii sau urechile cainelui;

• Dupa ce il stergeti cu prosopul, lasati cainele sa se usuce intr-un loc uscat si calduros, ferit de curent. Pregatiti o patura pentru caine, daca il acoperiti pe perioada uscarii va fi mai multumit;

• Locul ales pentru uscare sa nu fie mobilat sau prea pretentios (perdele fine, oglinzi, haine expuse), intrucat orice caine ud se va scutura viguros pentru a elimina apa din blana.

Daca totusi vorbim despre un caine reticent pana la agresivitate in problema baii, apelati la un cosmetician care stie cum sa manevreze un caine inspaimantat.

POZE Caini Ciobanesc German

poze caini ciobanesc german caine lup

Filmulete cu caini Ciobanesc German


Filme video cu caini Ciobanesc German

Nume de caini Ciobanesc German



Articole pe aceeasi tema:

Ciobanesc German – Caine de paza
Cainele Ciobanesc German - standardul rasei
Alimentatie caini - rasa Ciobanesc German
Alimentatia corecta pentru cainele Ciobanesc German
Vi se potriveste un caine Ciobanesc German ?
Cum alegem catelul din rasa Ciobanesc German?
Puiul de Ciobanesc German in noua casa. Prima noapte
Cum sa aranjezi casa pentru un catel de Ciobanesc German?
Cum ne comportam cu un caine Ciobanesc German timid?
Dresajul Ciobanescului German - Sugestii si ponturi utile


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Intretinerea blanii la cainele Ciobanesc German

  1. says:

    stanciulescudana am un ciobanesc german si folosesc in general in alimentatia sa hrana prin fierbere. imi puteti recomanda ce fel de produse ajuta la intretinerea coloraturi parului, si ce trebuie sa evit cainele meu are parul negru iar in ultima perioada in blana a aparut ceva asemanator cu matreata umana iar la periaj parul mort are o culoare gri -folosesc in hrana oasele de vita fierte cu legume si orez cartof etc

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO