Dresajul cainelui si stresul

Posted by bianca On joi, 29 aprilie 2010 0 comments


Views





poza dresaj caine Stresul pozitiv este vital pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a unui caine. Un nivel de stres usor de tolerat este sanatos, stimulativ si intareste sistemul imunitar al cainelui. Abia atunci cand un caine este pus intr-o situatie fara iesire, nivelul stresului se indreapta catre pragul negativ si starea de anxietate pune stapanire pe el.




Adaptarea propriului caine la situatii noi si parcurgerea unui program de socializare (expunerea micului catel unor situatii cu care nu este familiarizat, in mediul inconjurator), de predresaj si de dresaj implica expunerea acestuia la stres. De intelegerea pe care o aratati fata de caine si de limitele sale va depinde nivelul maxim de stres la care il puteti expune pe durata educarii.

poze dresaj caini

Stresul impune unui caine o anumita reactie, ca raspuns la o situatie creata fizic sau mental. Reactia acelui animal este masura stresului la care este supus. Un caine stresat se va confrunta cu viteza mai mare de circulatie a sangelui in organism ce are ca efect accelerarea batailor inimii si intensificarea respiratiei (aparitia gafaitului). Reactia la stres este programata genetic, deci nu va asteptati ca un caine sa exercite control asupra ei. Expunerea la stres pe perioade indelungate se manifesta des prin reactii nevrotice si prin imposibilitatea de a invata si de a se adapta in mod firesc unor situatii. In functie de nivelul de stres, influenta acestuia asupra cainelui poate fi pozitiva sau negativa.








poza dresaj caine stres pozitivStresul pozitiv se manifesta prin hiperactivitate de genul:

- cainele alearga topait, ca o caprita, pe langa voi;

-chiar in lipsa unor stimuli, acel caine latra vehement;

- merge, plin de bucurie, in fata voastra, falfaindu-si coada;

- anticipeaza unele comenzi;

- va prinde cu gura de maini, haine sau pantofi.


Stresul negativ poate fi identificat, de asemenea, in diferite forme:

- cand un caine ramane complet nemiscat, in patru labe, asezat sau culcat;

- cainele se pozitioneaza des in spatele vostru;

- lentoare exagerata in executarea comenzilor de dresaj;

- dezinteresul cainelui fata de ceea ce se intampla in jur;

- cand un caine manifesta oboseala inexplicabila si, des, vrea sa se culce;

- cainele/catelul fuge de voi;

- animalul tine capul aplecat si coada intre picioare, lipita de burta;

- patrupedul se deplaseaza cu o linie corporala scazuta, lasat sub inaltimea normala;

- corpul ii tremura vizibil si saliveaza excesiv;

- cand un caine are pupilele dilatate; capul ramane nemiscat in timp ce ochii, mariti, urmaresc ce se intampla in jur.

Important de stiut este ca in cazurile extreme, un caine stresat in sens negativ ajunge la urinare si defecare (adesea in forma diareica) sau, si mai grav, la automutilare. Se deduce clar astfel ce importanta are nivelul de stres in dresaj, ca dealtfel si in viata de zi cu zi. Acceptand acest punct de vedere, tineti cont ca orice program de educare canina trebuie inceput in conditii de stres pozitiv, mai precis folosind stimulenti pentru caini (sub forma de mancare). Abia dupa ce avem un caine care raspunde bine la comenzi, in conditiile sus amintite, se poate trece la fixarea reflexelor, ceea ce presupune aplicarea unui stres negativ. Atunci se va avea insa in vedere ca limitele stresului sa fie usor de tolerat, iar increderea manifestata de caine trebuie sa fie intarita prin laude si pauze dese. Stresul negativ isi face aparitia in dresaj odata cu introducerea corectiei si concomitent cu renuntarea la recompensa cu mancare obisnuita pentru caine. Odata integrat in programul de dresaj nu mai raspunde la fel de bine atunci cand este privat de recompensa cu mancare, iar stapanii fara experienta se simt frustrati si au senzatia ca bat pasul pe loc. Aceasta stare de nervozitate este perceputa de caine care, de obicei, este cuprins de nesiguranta, ceea ce afecteaza si mai puternic programul de dresaj. Ne-am ales, astfel, cu un caine stresat. Pastrarea programului de lucru la 10-15 minute, cu pauze dese(eventual dupa fiecare exercitiu bine executat de animal) face ca nivelul de stres negativ sa ramana in limite usor de tolerat. Nu uitati ca prima impresie marcheaza orice caine, de aceea, introducerea unor noi exercitii si trecerea la alte etape de dresaj trebuie sa se faca in mod progresiv, dand cainelui timp sa asimileze schimbarea.


poza dresaj pui de caineObservati si analizati modul in care acel caine de care va ocupati raspunde la stres si care sunt limitele lui. Pentru situatiile in care cainele se streseaza pozitiv in extrema, adica atunci cand sare pe voi, pe musafiri sau isi manifesta in mod necontrolat bucuria, folositi comenzile stiute (SEZI, CULCAT, ASTEAPTA) sau incepeti un program de dresaj cu ajutorul caruia sa invatati cainele aceste comenzi. Cum contactul fizic (mangaieri prelungite) sau lauda exuberanta provoaca, de regula, aceste incarcari de stres pozitiv, evitati sa atingeti cainele, iar pentru comanda folositi un ton calm si usor distant. Fiecare comportament generat de stres, fie pozitiv, fie negativ, necesita o perioada de timp pentru manifestare. De aceea, este o chestiune de experienta sa aflati cata vreme ii trebuie propriului vostru caine pentru a se calma si care este limita de la care acesta devine stresat in forme incontrolabile. Atunci cand un caine sau catel este sever marcat de starea de stres, el nu mai poate nici invata, nici deprinde reflexe pozitive, nici macar executa comenzi deja stiute. In cazul in care constatati manifestari de stres negativ, solutia este sa opriti sedinta de dresaj pentru o perioada de timp si sa faceti alaturi de caine o plimbare relaxanta, ajutandu-l astfel sa-si stabilizeze viteza de circulatie a sangelui si respiratia normala. Un masaj usor in zona greabanului il va relaxa, iar folosirea unui stimulent (mancare, minge) il va ajuta sa treaca peste momentul dificil.

In nici un caz nu aplicati corectie unui caine stresat negativ! Acest gest ar putea avea ca efect sporirea stresului, cu rezultatele descrise anterior. Nu ignorati faptul ca un caine nu are control asupra comportamentului sau atunci cand este marcat de stres, asa cum am mai precizat. Dand dovada de rabdare si exersand de suficiente ori exercitiile de predresaj si dresaj, va veti invata cainele sa faca fata cerintelor si comenzilor voastre, precum si situatiilor dificile in general.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Articole pe aceeasi tema:

Cum intelegem comportamentul unui caine?
10 reguli de aur ale dresajului canin
Notiuni de predresaj - lucrul cu puiul de caine
Dresaj canin - comanda PE LOC si PAS
Primii pasi in dresajul canin - Comenzile: AICI-SEZI-CULCAT


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dresajul cainelui si stresul

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO