Socializarea micului catel

Posted by bianca On miercuri, 28 aprilie 2010 0 comments


Views





poze pui de caine labradorUn pas important atunci cand ne pregatim pentru dresaj canin este modul in care asiguram interactiunea micutilor caini cu universul ce-i inconjoara: alti caini si catei, diferite animale, oameni din afara familiei etc. Pentru catei primii pasi in pocesul de socializare le asigura sansa de a deveni caini sociabili, maleabili, usor de dresat.




Conceptul de socializare unui catel se refera la expunerea acestuia la mediul inconjurator, la diverse experiente care, avand loc in perioada de dezvoltare pana la maturitate, ii marcheaza comportamentul si, de multe ori, chiar il modifica. In functie de cat de bine este realizat acest proces de socializare, un catel va putea sau nu, sa aiba o viata fireasca, normala, adaptata la viata de grup. Prima perioada importanta de socializare este perioada de expunere la viata de cuib. Intre 4 si 7 saptamani, adica in perioada de socializare la grupa canina, micul animal invata cum se comporta cainii. Invata sa primeasca mesaje si sa reactioneze la ele. Invata ce inseamna sa muste si sa fie muscat. In aceasta perioada un catel invata limbajul trupului, adoptand diferite pozitii, prin acest gen de atitudini reusind sa-si gaseasca un loc in grupa, mai precis in ierarhia acesteia. Relatiile dintre puii de caine sunt de natura subordonat-dominanta, dar orice ierarhie este flexibila si natura sa este una schimbatoare.


poze pui de caini border colie

Daca vorbim de socializare la grupa umana aceasta este optim sa inceapa intre varsta de 7 si 8 saptamani. Dealtfel, aceasta este varsta la care puiul de caine poate fi achizitionat de la canisa sau crescatorul autorizat ales de voi, fiind astfel separat de cuib. Odata dus in noua sa casa, micul catel incepe sa treaca prin experiente noi ce il vor ajuta in adaptarea la noua familie. Fiecare membru al familiei trebuie sa intampine micutul animal cu tandrete, grija si mai ales rabdare, pentru ca avalansa de aspecte noi, de fiinte, lucruri si fenomene neobisnuite aparute in jur pot bulversa un catel de abia plecat din cuib. Un caine, atunci cand este pui, isi formeaza cele mai puternice sentimente si este important ca fiecare membru al familiei sa apara distinct in perceptia sa, cu propriile sale particularitati, dar fiecare sa se impuna cu blandete in fata sa, aspect care va contribui decisiv mai tarziu, in munca de dresaj.


poze caini dresajSocializarea la mediu poate fi inceputa numai dupa imunizarea care se face unui caine la cabinetul veterinar (seria de vaccinuri obligatorii). Prima data cand un pui de caine iese alaturi de voi la plimbare este deosebit de importanta si trebuie pregatita cu atentie. Este important cand iesiti sa folositi lesa pentru caine si sa aveti cu voi o jucarie, poate o minge, si chiar un pic de mancare (hrana uscata sau cubulete din carne de vita fiarta, biscuiti pentu caini etc.). Atunci cand un catel este nou venit in lumea voastra, el trebuie lasat sa exploreze avand insa grija ca experientele prin care trece sa fie de natura pozitiva. Pentru primele zile, plimbarile trebuie sa fie scurte, iar voi sa faceti in asa fel incat sa fiti permanent in centrul atentiei propriului catel. Vor fi trecatori care, la vederea unui pui de caine dragalas, vor vrea sa-l mangaie si poate chiar sa se joace cu el. Acest gen de contact este pozitiv, deoarece pregateste micutul animal pentru diversitatea persoanelor care vor aparea in viata lui. Nu uitati insa ca mangaierea prelungita si joaca formeaza la caini adanci legaturi de prietenie si, uneori, chiar dependenta. Persoane straine de familie pot sa mangaie pentru scurt timp puiul, insa niciodata nu lasati pe altcineva sa se joace cu propriul vostru caine mai mult decat o faceti voi. Folosind stimulentele amintite mai inainte, expuneti progresiv puiul la diferite situatii noi: sunete, trafic, plimbari pe sol cu diferente de nivel, scari, interior de lift, pasaje de metrou etc. Lasati imaginatia sa lucreze pentru ca, cu cat va fi mai expus cu atat un catel va invata mai usor. Cand vorbim de invatat, ne referim evident la formarea si mentinerea reflexelor, la acele lectii de dresaj care vor debuta in scurta vreme.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Articole pe aceeasi tema:

Cum intelegem comportamentul unui caine?
10 reguli de aur ale dresajului canin
Notiuni de predresaj - lucrul cu puiul de caine
Dresaj canin - comanda PE LOC si PAS
Primii pasi in dresajul canin - Comenzile: AICI-SEZI-CULCAT


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Socializarea micului catel

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO