
Conceptul de socializare unui catel se refera la expunerea acestuia la mediul inconjurator, la diverse experiente care, avand loc in perioada de dezvoltare pana la maturitate, ii marcheaza comportamentul si, de multe ori, chiar il modifica. In functie de cat de bine este realizat acest proces de socializare, un catel va putea sau nu, sa aiba o viata fireasca, normala, adaptata la viata de grup. Prima perioada importanta de socializare este perioada de expunere la viata de cuib. Intre 4 si 7 saptamani, adica in perioada de socializare la grupa canina, micul animal invata cum se comporta cainii. Invata sa primeasca mesaje si sa reactioneze la ele. Invata ce inseamna sa muste si sa fie muscat. In aceasta perioada un catel invata limbajul trupului, adoptand diferite pozitii, prin acest gen de atitudini reusind sa-si gaseasca un loc in grupa, mai precis in ierarhia acesteia. Relatiile dintre puii de caine sunt de natura subordonat-dominanta, dar orice ierarhie este flexibila si natura sa este una schimbatoare.

Daca vorbim de socializare la grupa umana aceasta este optim sa inceapa intre varsta de 7 si 8 saptamani. Dealtfel, aceasta este varsta la care puiul de caine poate fi achizitionat de la canisa sau crescatorul autorizat ales de voi, fiind astfel separat de cuib. Odata dus in noua sa casa, micul catel incepe sa treaca prin experiente noi ce il vor ajuta in adaptarea la noua familie. Fiecare membru al familiei trebuie sa intampine micutul animal cu tandrete, grija si mai ales rabdare, pentru ca avalansa de aspecte noi, de fiinte, lucruri si fenomene neobisnuite aparute in jur pot bulversa un catel de abia plecat din cuib. Un caine, atunci cand este pui, isi formeaza cele mai puternice sentimente si este important ca fiecare membru al familiei sa apara distinct in perceptia sa, cu propriile sale particularitati, dar fiecare sa se impuna cu blandete in fata sa, aspect care va contribui decisiv mai tarziu, in munca de dresaj.

POZE cu Caini de Rasa
Articole pe aceeasi tema:
Cum intelegem comportamentul unui caine?
10 reguli de aur ale dresajului canin
Notiuni de predresaj - lucrul cu puiul de caine
Dresaj canin - comanda PE LOC si PAS
Primii pasi in dresajul canin - Comenzile: AICI-SEZI-CULCAT
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Socializarea micului catel