Originile cainilor din rasa Mops se plaseaza in China, vechimea rasei fiind estimata la peste 2000 de ani. Prima descriere in scris a unui caine asemanator, denumit „caine cu bot scurt”, s-a consemnat in jurul anului 600 i.e.n. In dictionarul complet al caracterelor chinezesti comandat de imparatul Kang Hsi (aprox. 950 e.n.) sunt consemnate caracterele „caine cu picioare scurte” si „caine cu cap scurt” care, in opinia expertilor, face referinta la rasa Mops. Cert este ca, incepand cu secolul al XIII-lea, existau 3 rase in China fiecare cu o oarecare contributie la fundamentarea rasei de caini Mops, si anume: Pechinezul, Spanielul Japonez si Pugul.
Deosebind Pechinezul de Pug doar prin lungimea parului, chinezii au mixat adeseori exemplare canine ale celor doua rase, cea cu parul scurt (denumita Lo-Sze) fiind preferata pentru faptul ca ridurile de pe frunte erau mult mai vizibile si aminteau de anumite caractere ortografice. Cainii Mops cei mai cautati ai rasei erau cei ale caror riduri formau caracterele cuvantului „Print”. Probabil cei mai putin apreciati erau aceia cu ridurile expimand cuvantul „Cersetor”…
Calatoria Mopsului spre „batranul continent” isi are punctul de start pe la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, odata cu schimburile comerciale initiate intre marinarii-negustori chinezi si cei europeni (portughezi, spanioli, olandezi si englezi). Acceptati rapid ca si caini de companie de talie mica, Mopsii s-au raspandit relativ repede mai intai in Olanda, unde au primit denumirea de Mopshond (radacina numelui popular de astazi). Un exemplar al rasei i-a fost de mare ajutor Printului Willem de Orania (zis si Taciturnul), latratul sau sonor anuntandu-l despre apropierea trupelor spaniole si salvandu-i pozitia in cadrul conflictului. De asemenea, caini din rasa Pug (rasa Mops) i-au insotit pe William al III-lea si Mary a II-a (de Orania) cand au acces pe tronul Angliei (1688). Debutul in lumea selecta a artei (filiera engleza) si l-au facut gratie penelului lui William Hogarth care i-a imortalizat in celebrul „House of Cards”- tabloul infatisand caini de rasa Mops jucand carti. Au primit nume diferite in tarile europene in care si-au castigat popularitatea, precum Carlin in Franta, Dogullo in Spania, Mops in regatele germane si Caganlino in Peninsula Italica. Vectorul de popularizare a cainilor de companie din rasa Pug (Mops) in Franta a fost Josephine Bonaparte cu exemplarul sau Fortune. Faimosul Goya a pictat si el mopsi, in 1785, el redand exemplare cu urechile decupate. Incepand cu secolul XVIII rasa devine mult mai standartizata, fiind separata in nuantele de baza: castaniu („Isabella”) si nuantele inchise, pana la negru.
Descrierea si intretinerea rasei:
Durata de viaţă: 12 - 15 ani
Grupa: Toy
Culoare: negru, gri-argintiu, bej si cafeniu
Varietati: -
Talia: medie/mare
Năpârlire: consistenta
Înălţime: 25-35 cm
Greutatea: 6-8 kg
Cu o infatisare reflectata in morfologia altor rase, Mopsul este caracterizat de anume particularitati. Sa nu faceti greseala sa confundati cainii Mops/Pug cu Buldogii Francezi (cu urechile cazute si o alta alura fizica), sau cu exemplare miniaturale de Mastiff ori Bullmastiff. De asemenea, ei nu sunt inruditi cu cainii din rasa Shar-Pei. Cea mai apropiata inrudire a rasei Mops-Pug este cu rasa Pechinez. Sunt caini de talie mica, avand un corp scurt cu aspect patrat, indesat (silueta asemanatoare cu cea a a Bulldogului Englez, dar cu o mai mare suplete). Ca standard de rasa, inaltimea de la sol pana la punctul de maxim al greabanului la un Mops/Pug trebuie sa fie egala cu lungimea de la bot la baza cozii. Craniul este plat, botul scurt si patrat (turtit, dar nu ridicat in sus), fruntea lata brazdata de riduri adanci si intinse. Ochii Mopsului sunt mari, perfect rotunzi si de culoare inchisa. Mopsul are masca neagra, de aceeasi culoare fiind si urechile (cu punct de prindere inalt pe craniu, fine, moi, lasate pe langa cap). Are pieptul lat, coada este dublu inelata si purtata pe spate, iar blana are parul scurt, drept, moale si cu luciu.
Temperament si comportament specifice :
Daca va decideti sa va impartiti tandretea cu un astfel de companion, trebuie sa va puneti intrebarea : „De ce un Mops?”. Mopsii sunt simpatici foc, nimic de zis, cine sustine ca sunt urati sufera de sindromul Stevie Wonder ori se tine de glume! Deci, daca va doriti un caine care sa va faca sa radeti, alegeti un Mops! Daca doriti un caine care sa fie bun cu copiii – de asemenea rasa Mops este o alegere buna, pentru ca un astfel de caine considera copiii „colegi” din rasa sa, doar un pic supradimensionati… Visati ca simpaticul vostru caine de companie sa alerge cu cei mici in timp ce acestia pedaleaza pe biciclete sau aluneca pe role? Schimbati-va optiunea, cainele Mops este un animal comod care nu rezista prea mult in soarele amiezii. Prefera stapanii mai linistiti care-si consuma energia in spatii mici. Un caine Mops va topai in jurul vostru, vi se va uita profund in ochi pentru a ghici exact ceea ce vreti sa-i ascundeti (unde ati dosit biscuitii deliciosi, de exemplu) si va da deseori dovada de gelozie. Vreti un caine cu personalitate puternica? Pai cei din aceasta rasa au un serios surplus de personalitate, cu care nici nu stiu ce sa faca! La capitolul „vigilenta” cam „scartaie”, pentru ca un caine Mops nu are notiunea de strain, este prieten cu toata lumea, iar spargatorii pot fi considerati creaturi simpatice!
Despre dresaj :
Mopsul reactioneaza bine la dresaj, dar uneori are o maniera mai inceata de a intelege ceea ce i se cere. Se recomanda multe repetitii si o gama larga de recompense, la care reactioneaza foarte bine. Fiti rabdatori cu Pugul atunci cand da semne ca nu intelege limba, doar vine din China!
Ingrijire si sensibilitate la boli:
Mopsii racesc foarte uşor, sunt sensibili si la frig, dar si la calduri prea mari. Sunt predispusi la alergii, iar botul scurt contribuie la problemele cronice cu respiratia. Pugul sufera de o slaba aerisire din cauza constituţiei fizice a nasului. De multe ori va fi nevoie de interventia medicului veterinar care sa efectueze operatii de cezariana. La mops ochii reprezinta un punct sensibil, uneori apar: keratita, inflamaţiile la nivelul corneei, chiar si de urcioare. Sunt predispusi la lacrimat. Cainii din acesta rasa au tendinta de a sforai si respira mai greu. Atentie la dieta, Mopsul este predispus la obezitate. Encefalita cainelui Pug (PDE) – o inflamatie a creierului care afecteaza exemplarele tinere, de obicei intre varstele de 2 si 3 ani.
Concluzia noastra: Cainele Mops, acest micut si atractiv animal de companie (il putem numi si caine de apartament, daca vreti) nu este pentru oricine. Are tabieturi, un comportament de batranel astmatic, mai este si usor gelos. Poate ca veti fi tentati sa spuneti ca este un partener dificil, dar poate fi exact companionul pe care il cautati…
Nume traditionale pentru cainii din rasa Mops/Pug:
Masculine: De origine chineza: Ben Ben (Bufon), Chong (Inteligent), Fushi (Zeul Fericirii), Ning (Seninatate). Internationale: Ahile, Ajax, Amigo, Astro, Balboa, Barnabas, Batman, Blackjack, Budha, Brisco, Cartouche, Froggy, Yoda.
Feminine: De origine chineza: Jiao (Fermecatoare), Genji (Aur), Li Ming (Gratioasa), Shan (Pretioasa), Zhu (Perla). Internationale: Apricot, Arabella, Athena, Aziza (Pretioasa), Berta, Carlita, Cassandra, Cinderella, Dalila, Ebony, Memphis, Trouble
Celebritatile si cainii de rasa Mops/Pug:
• Denise Richard si Pugul Batman
• Tori Spelling si Mopsul Mimi LaRue
• Ted Danson si cainele sau Pug
POZE Caini Mops - Pug
Articole pe aceeasi tema:
Mops (Pug) – Scurta analiza medicala
Mops (Pug) – Ingrijire delicata si protectie
Mops (Pug) – Importanta dresajului precoce
Mops (Pug) – Sa-l hranim corect
Poze cu caini de rasa Mops - Pug
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Mops (Pug) – Un caine de companie irezistibil