Mops (Pug) – Sa-l hranim corect

Posted by bianca On joi, 7 aprilie 2011 0 comments


Views





poza caine pug servind un meniu italian Multa lume este de acord ca hrana uscata reprezinta o alegere comoda, fiind deseori alcatuita pe baza unei retete verificata stiintific, cu un atent echilibru intre principalele substante hranitoare si cele cu rol imunitar. Dar si hrana preparata in casa detine avantaje importante si permite adaptarea la cerinte specifice. Disputa intre aceste doua optiuni nu pare sa-si gaseasca un verdict clar.



Ce este bine si ce este contraindicat:

- Hrana cainelui vostru Mops (Pug) este cel mai indicat sa fie servita la temperatura camerei. Va poate fi mult mai comod sa o scoateti din frigider si sa o transferati in bolul sau, dar in acest fel il expuneti indigestiilor, blocajelor intestinale sau chiar temutei crize de torsiune gastrica.

poza caine mops gandindu-se la regimul alimentar
- Verificati periodic greutatea cainelui vostru. Un Mops cantareste, in medie, intre 6-8 kilograme (in functie de sex, masculii fiind mai robusti si cu osatura mai solida). Daca a depasit pragul de 10 kilograme deja nu mai este vorba de o gluma. Nu aveti un catel rotofei in acest caz, ci unul de-a dreptul obez. Nu lasati acest caine sa se ingrase, chiar daca pofta lui de mancare pare insatiabila. Tineti mereu cont de dificultatile si asa destul de mari impuse de conformatia brahicefalica si imaginati-va cat de mult le poate amplifica obezitatea. Cel mai adesea, cand observati ca o astfel de situatie este pe cale sa se produca, va trebui sa mariti timpul alocat miscarii in aer liber si exercitiilor, concomitent cu o ajustare a ratiei zilnice de hrana.

poza caine pug delectandu-se cu afumatura - Evitati oasele fierte, iar in cazul celor de pui interdictia este totala. Ca orice caine, Mops-ul este foarte atras de oase, dar nu le va mesteca eficient, mai ales cele fierte devin casante si, odata ingurgitate, pot sa sparga peretii stomacali sau intestinali, provocand hemoragii interne. In ultima instanta, oasele de dimensiuni mai mari, crude, pot fi oferite din cand in cand in ideea protejarii danturii impotriva depunerii tartrului. Dar in acest caz, doar alegeti partea cu rotula, unde se gaseste si cartilaj, iar textura este mai spongioasa, nu atat de dura si nu exista pericolul de a rezulta fragmente taioase.

- Nu lasati mancarea in bol mai mult de 15 minute, iar daca un Mops refuza hrana tip de 24 de ore, prezentati-va cu el la un medic veterinar.

- Daca sunteti fumator evitati sa fumati in incaparea in care hraniti cainele. De fapt, este bine sa nu fumati deloc in preajma lui, si asa Mops-ul are o multime de probleme de respiratie datorita constitutiei brahicefalice. Iar pericolul creste foarte mult cand micutul se afla la masa, intrucat se poate sufoca.

- Daca aveti mai multi caini din aceasta rasa (sau din alte rase), nu le oferiti hrana intr-un singur vas de dimensiuni mai mari. Fiecare va trebui sa aiba propriul sau vas.

- Folositi vase de inox, pe care este bine sa le spalati cu apa fierbinte dupa fiecare masa. Asigurati mereu cainelui vostru de rasa Pug (Mops) un bol cu apa proaspata in locul destinat hranirii. Este ideal sa mai plasati 1-2 vase cu apa in locurile din casa frecventate mai des de caine, pentru ca hidratarea reprezinta o prioritate pentru reprezentantii acestei rase.

poza caine mops cu apetit sanatos

Elemente nutritive recomandate:

- Proteine din carne (evitati carnea de porc), legume (morcovi, telina, ardei, pastarnac, gulie, mazare) si fructe (mere, pepene, portocale). Combinatia aceasta este ideala, asigura toate ingredientele necesare pentru o dieta echilibrata. Carnea tocata nu este atat de daunatoare pentru caine ca si pentru om si, prin nivelul inalt de grasimi, se constituie intr-o sursa majora de calorii.

poza caine pug meditand la avantajele vegetarianismului- Pui si curcan – iata doua surse de carne foarte indicate. Sunt usor de digerat, au un nivel scazut de calorii, deci sunt recomandate cainilor cu stomac mai sensibil si celor care nu desfasoara activitati cu caracter fizic prea intens.

- Pastele si taieteii sunt surse bune de carbohidrati, dar nu au o aroma si un gust convingatoare pentru caini. Ele trebuie condimentate cu sos de carne – de exemplu – sau folosite in amestec cu alte ingrediente usor acceptate. - Iaurturile si branza de vaci reprezinta o sursa buna de nutrienti si in general sunt agreate de acesti caini.

- Orezul (de preferinta cel brun) este usor de digerat si, in combinatie cu carnea de pui reprezinta o dieta indicata in cazul cainilor de rasa Mops (Pug) covalescenti.

- Ouale de gaina, fierte sau preparate sub forma de omleta reprezinta un aliment usor si nutritiv. Ouale sunt foarte indicate pentru catelusi, in primele luni de viata.

Articole pe aceeasi tema:
Mops (Pug) – Un caine de companie irezistibil
Mops (Pug) – Scurta analiza medicala
Mops (Pug) – Ingrijire delicata si protectie
Mops (Pug) – Importanta dresajului precoce
Poze cu caini de rasa Mops - Pug

POZE cu Caini Mops - Pug

POZE cu caini de rasa Caini Mops - Pug


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Mops (Pug) – Sa-l hranim corect

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO