Mops (Pug) – Scurta analiza medicala

Posted by bianca On miercuri, 6 aprilie 2011 0 comments


Views





poza caine pug cu privire sentimentala Rasa de caini Mops (Pug) se numara printre rasele canine cu risc semnificativ in ceea ce priveste anomaliile congenitale vertebrale, alaturi de alte rase precum Bulldog, Bulldog Francez, Yorkshire Terrier si Boston Terrier. Cel mai mare pericol in cazul unor astfel de afectiuni il reprezinta implicarea problemelor neurologice, care pot duce, printre altele, la paralizie.





Afectiuni ale vertebrelor

Hemivertebrele, vertebre in forma de pana din compunerea coloanei sunt cele mai susceptibile de a provoca complicatii neurologice in cazul in care sunt afectate. Dezvoltarea lor defectuoasa conduce la deformari ale coloanei (cifoza, scolioza si lordoza). Cele mai multe astfel de defectiuni se constata la nivelul vertebrei a 8-a (T8).

poza caine pug - Voulez-vous coucher avec moi, ce soir?Efectele sunt drastice in timp, ducand la ingustarea canalului spinal, instabilitate generala a coloanei, luxatii sau chiar fracturi ale vertebrelor.
Simptome: slabiciune la nivelul membrelor posterioare, paralizia acestora, incontinenta urinara si fecala, cronicizarea durerilor spinale. Cauza probabila este o irigare incompleta cu sange a hemivertebrelor, fapt care nu permite dezvoltarea normala. Tratamentul este de obicei conservator, aplicandu-se proceduri de decompresie chirurgicala a maduvei spinarii, interventii pentru alinierea si stabilizarea vertebrelor.

Meningoencefalita necrozanta

Este o boala inflamatorie a sistemului nervos central, care apare destul de des la cainii tineri de talie mica. Cazuistica medicala remarca faptul ca rasele canine in care s-au raportat cel mai des astfel de cazuri sunt Chihuahua, Mops (Pug) si Bichon Maltez. In mod concret este vorba de o inflamatie a meningelui si a creierului. Cauza declansarii acestor inflamatii inca nu au fost elucidate, desi multi specialisti speculeaza pe marginea teoriei ca ar fi o boala autoimuna. Meningoencefalita necrozanta este fatala fara un tratament imunosupresor agresiv declansat de timpuriu si, din pacate, pastreaza o rata mare de fatalitate chiar si dupa un astfel de tratament. Practic, neexistand o modalitate clara de diagnosticare a acestei boli (cele mai multe constatari se fac la autopsie) determinarea prognosticului este aproape o aventura. Fiind un caine de talie mica si cu un sistem imunitar destul de fragil, Pug-ul nu reprezinta cel mai rezistent „pacient” in fata acestei boli.

Entropion

O afectiune a ochilor, entropionul se manifesta ca o iritatie la suprafata globului ocular cauzata de frecarea indelungata a firelor de par din gene. Acestea vin in contact din cauza unei rasuciri (rulari) spre interior a marginii uneia (ambelor) pleoape. Uneori este vorba de un spasm neregulat al pleoapei, alteori procesul este continuu. Problema este, de regula, mostenita si se declanseaza la varsta tanara (1-2 ani). Anomalia este semnalata la numeroase rase de caini, fie ca vorbim de un caine de talie mica, medie ori mare. Ochiul afectat este mentinut semi-inchis, va fi permanent iritat (rosu-sangeriu din cauza dilatarii vaselor de sange) si va lacrima permanent. De obicei boala se manifesta la ambii ochi. In formele acute tratamentul este chirurgical, excesul de piele al pleoapei fiind inlaturat, pentru ca marginea acesteia sa nu mai poata rula catre interior.

poza caine mops cu imens chef de viata

Displazia de sold

Aceasta reprezinta o problema majora in cadrul rasei, un procent impresionant de peste 60% dintre exemplarele canine de rasa Mops (Pug) fiind, in medie, afectate de aceasta boala, conform statisticilor intocmite de Fundatia Ortopedica pentru Animale (SUA). Rasa Mops (Pug) a fost cotata de specialistii ortopezi veterinari ca fiind a 2-a cea mai afectata de displazia de sold dintr-un total de 157 de rase canine monitorizate. Displazia de sold reprezinta o dezvoltare anormala a articulatiei coxo-femurale. Cel mai des suntem obisnuiti sa identificam boala la un caine de talie mare, dar Mops-ul, desi este un caine de talie mica, iata ca face exceptie de la aceasta “regula”, dovedind o sensiblitate foarte mare pentru contractarea bolii. Displazia de sold este caracterizata prin laxitate exagerata (mobilitate crescuta) a articulatiei, asociata cu procese degenerative. Factorii care duc la aparitia afectiunii sunt variati: cresterea foarte rapida, miscarea excesiva, nutritia dezechilibrata, precum si, intr-o foarte mare masura, statusul ereditar. La baza aparitiei afectiunii sta neconcordanta intre dezvoltarea scheletului cu masa musculara. Ca rezultat, apare laxitatea articulara sau instabilitatea celor doua capete osoase articulate, aceasta instabilitate ducand apoi la distrugerea structurilor ligamentare, cartilaginoase si osoase care formeaza articulatia.

poza caine pug - studiu in rosu bordo

Demodex

Pug este una dintre rasele canine care sunt mai des afectate de raia demodecica, cunoscuta si sub numele de Demodex. Aceasta conditie este favorizata de sistemul imunitar slab al acestui caine de talie mica a carui aparenta fizica sugereaza, in ciuda dimensiunilor, o anume robustete. Neajunsul acesta legat de soliditatea sistemului imunitar face ca reprezentantii rasei Pug sa contracteze mai usor diferite boli, mai ales in stadiul de juniori, ceea ce implica o grija sporita din partea proprietarilor.

poza caine mops interesat de raia demodecica Demodex este usor de tratat, pe baza unei medicatii adecvate si folosirea unor lotiuni accesibile in farmaciile veterinare, dar adevarata problema este ca unele exemplare vor prezenta o forma sistemica a bolii (o anume cronicizare). Aceasta vulnerabilitate este considerata a fi genetica si crescatorii de caini de reproductie trebuie sa evite exemplarele care au prezentat aceasta conditie (aspect care nu este de fiecare data pus in practica, din considerente financiare). Cosangvinitatea este, printre altele, o cauza cunoscuta pentru aceasta problema. Raia demodecica este produsa de un parazit microscopic, Demodex Canis. Toti puii se nasc liberi de aceasta boala (nu este contagioasa, spre deosebire de cea sarcoptica), insa mamele care au acest parazit il trasnmit puilor inca din primele zile de viata. Alta forma de transmitere a bolii (intre doi caini adulti, de exemplu) nu exista. Transmiterea de la mama la pui se face pe zona unde iau contactul cel mai frecvent (pe cap), iar puii crescuti in afara cuibului, fara mama, nu vor prezenta boala. Parazitul se localizeaza in foliculul pilor, loc in care medicamentele patrund cu dificultate. Exista 3 forme ale bolii: localizata, generalizata si pododermatita demodecica (boala se localizeaza la nivelul labelor). Simptomele sunt identificate sub forma unor leziuni de culoare rosie, ce formeaza cruste bine delimitate, in prima faza pe cap si fata.

Articole pe aceeasi tema:
Mops (Pug) – Un caine de companie irezistibil
Mops (Pug) – Ingrijire delicata si protectie
Mops (Pug) – Importanta dresajului precoce
Mops (Pug) – Sa-l hranim corect
Poze cu caini de rasa Mops - Pug

POZE cu Caini Mops - Pug

POZE cu caini de rasa Caini Mops - Pug


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Mops (Pug) – Scurta analiza medicala

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO