Dandie Dinmont Terrier - Probleme de sanatate curente

Posted by bianca On duminică, 3 aprilie 2011 0 comments


Views





poza caine dandie dinmont suferind Trecutul de caine de vanatoare folosit impotriva rozatoarelor, linia veche de descendenta, talia mica “cladita” pe un sistem osos puternic sustinut de muschi bine dezvoltati, ii ofera lui Dandie Dinmont Terrier imaginea unui caine robust si rezistent. In linii mari chiar asa sta situatia, dar unele ameliorari aduse rasei actuale, incrucisarile mai putin reusite i-au „fisurat” usor armura sanatatii.


Cele mai comune probleme de sanatate intalnite la cainii de rasa Dandie Dinmont Terrier sunt:
- glaucomul (o boala semnalata des la acesti caini), cataracta si ulcerul cornean;
- bolile ortopedice favorizate in general de constructia scheletala aparte a acestor caini (de tip condrodisplastic). La acest capitol figureaza afectiunile intervertebrale, luxatia patelara, displazia de sold, luxatia umarului;
- alergiile de diferite forme (piodermita ca o forma mai severa), in sensul ca aceste afectiuni sunt comune la toate rasele Terrier;
- bolile sistemului hormonal/endocrin, dintre care hipotiroidismul si boala Cushing au cea mai mare incidenta;
- cancerul, in diferite forme. Rata cea mai mare de producere in cadrul rasei este raportata pentru limfosarcom.

poza caine dandie dinmont terrier zburdalnic Glaucomul - apare atunci cand presiunea din interiorul globului ocular depaseste cotele normale. Primele semne ale bolii se pot observa in jurul varstei de 3 ani. Asa cum presiunea inalta a sangelui poate sa afecteze serios inima, asa si presiunea excesiva din interiorul ochiului poate duce la distrugerea structurii interne a ochiului. Retina si nervul optic sunt cele mai sensibile la cresterea presiunii. Primele semne de glaucom care pot fi observate sunt: durerea, pupilele dilatate, ceata din cornee si (sau) cresterea vaselor de sange (in marime) in portiunea alba a ochiului. Ochiul afectat poate parea mai mare sau poate fi mai iesit (scos in afara) decat celalalt. Daca observati aceste semne, duceti imediat cainele Dandie Dinmont Terrier la control pentru o examinare fizica. De cele mai multe ori, veterinarul va initia tratamentul pe loc. Este recomandat un medic veterinar oftalmolog, iar tratamentul este unul de durata. Este foarte important, pentru ca fiecare tip de glaucom este diferit si numai cineva specializat, cu foarte multa experienta, poate lua decizia corecta in privinta tratamentului. Daca intarziati sau tratamentul aplicat nu este cel corespunzator, micutul vostru caine probabil ca va orbi. In functie de amploarea si stadiul bolii tratamentul poate fi doar medicamentos sau mixt, dublat de o interventie chirurgicala.

Cataracta - reprezintă modificarea totala sau partiala a proprietatii de transparenta a cristalinului, cu evolutie progresiva si insotita de diminuarea vederii. Pentru un caine de rasa Dandie Dinmont Terrier adult cu varsta inaintata (8-10 ani), culoarea albastra-cenusie a ochilor tradeaza, de cele mai multe ori, instalarea bolii. O parte normală a procesului de imbatranire o reprezintă culoarea mai inchisa a ochilor, ce se datoreaza ingrosarii cristalinului. In acest caz este vorba de scleroza nucleara intalnita de obicei la cainii cu varsta de peste sase ani si nu pune in pericol vederea. Cataracta poate fi ereditara la acest caine de talie mica sau poate sa apara corelata cu procesul natural al imbatranirii. Mostenirea ei poate fi constatata la naştere sau se poate dezvolta de la o varsta frageda. Cataracta poate fi cauzata si de ranirea globului ocular, sau de o boala cum ar fi diabetul. Dacă animalul sufera de cataractă datorita unei boli, prin tratarea acesteia, efectul cataractei poate fi diminuat. Nu exista un tratament anume pentru cataracta. Aceasta nu este dureroasa, dar atunci cand un caine adult de rasa Dandie Dinmont Terrier are probleme cu orientarea in spatiu exista, in principiu, sansa ca vederea lui sa poata fi imbunatatita prin interventie chirurgicala. Exista varianta ca un medic veterinar oftalmolog sa decida inlocuirea cristalinului afectat cu unul artificial.

poza caini dandie dinmont terrier - impreuna, la bine si la greu
Luxatia patelara - este o tulburare care afecteaza rotula (patela). Aceasta migreaza din santul de culisare la nivelul extremitatii distale a femurului. Dandie Dinmont Terrier este un caine puternic, energic si activ, dar instalarea acestei boli ii va crea dificultati in deplasare (va schiopata pregnant, limitandu-si deplasarile). De cele mai multe ori, in functie si de stadiul si gravitatea afectiunii, va fi necesara interventia chirurgicala.

Piodermita - se refera la infectii bacteriene ale pielii. Poate fi cauzata de etiologii infectioase, inflamatorii si/sau neoplazice (ce determina formarea unor tumori). Bacteriile infectioase sunt foarte aderente la keratinocitele prezente in stratul superior al epidermei unui caine, iar cele mai expuse zone pentru formarea si dezvoltarea unor colonii de bacterii declansatoare ale bolii sunt zonele calde, umede si ferite ale pielii. Zonele de risc sunt cele axilare, dorsale sau ariile plantare interdigitale. Semnele clinice sunt, in general, pierderea parului, scarpinatul intens, necontrolat, aparitia eritemului, a pustulelor si basicilor cu puroi. Tratamentul in piodermita primara se bazeaza pe antibiotice adecvate, recomandate de un specialist si dureaza, in medie, intre 21 si 30 de zile.

poza caine dandie dinmont terrier cu mina trista Boala Cushing – denumita si hiperadrenocorticism se manifesta ca o productie in exces a hormonilor suprarenali, in special corticosteroizi. Poate fi vorba de o predispozitie pe cauze genetice sau o consecinta a unei tumori ce afecteaza glanda, sau poate fi declansata de administrarea in exces a unor substante continand corticosteroizi (cum ar fi Prednisol). Simptomele sunt numeroase si complexe: cresterea consumului de apa in tadem cu urinari foarte dese si necontrolate, cresterea poftei de mancare pe fondul slabirii organismului, hipertensiune arteriala, gafait pregnant – indiferent de nivelul de efort, caderea parului, aparitia unor noduli de formatiuni calcifiate la nivelul pielii, sensibilitati ale pielii, declansarea diabetului zaharat, slabirea inimii si a muschilor scheletici, afectiuni ale sistemului nervos. Boala este severa si speranta de viata a exemplarelor afectate, chiar si pe fondul unui tratament medicamentos, este in jurul a 2 ani.

Limfosarcomul - este o forma cancer cu rata semnificativa de incidenta la rasa Dandie Dinmont Terrier. Limfosarcomul implică sistemul limfatic si afecteaza in general ficatul sau splina. Simptomele variaza in raport cu partea corpului invadata, dar cel mai adesea boala este detectata in urma inflamarii ganglionilor limfatici vizibili la nivelul gatului. Uneori chimioterapia, daca este bine tolerata de caine, da rezultate bune, dar in generala prognozele sunt reticente in privinta sanselor de insanatosire.


Articole pe aceeasi tema:
Dandie Dinmont Terrier – Caine de talie mica
Dandie Dinmont Terrier – Ingrijirea unui caine condrodisplazic
Dandie Dinmont Terrier – Hranire fara excese
Dandie Dinmont Terrier – Dresaj perseverent si creativ
Poze cu caini de rasa Dandie Dinmont Terrier

POZE cu Caini Dandie Dinmont Terrier

POZE cu caini de rasa Caini Dandie Dinmont Terrier


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dandie Dinmont Terrier - Probleme de sanatate curente

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO