Dandie Dinmont Terrier - Caine de talie mica

Posted by bianca On vineri, 9 aprilie 2010 0 comments


Views





poza dandie terrierScurta istorie a rasei :

Acest terrier cu picioare scurte reprezinta, probabil, cea mai veche rasa de terrieri. Rasa s-a dezvoltat in regiunea accidentata de la granita dintre Anglia si Scotia (dealurile Cheviot si Teviotdale), iar primele mentiuni clare cu trimitere la Dandie Dinmont Terrier s-au facut la inceputul secolului al XVII-lea. Cainele isi datoreaza numele unui personaj din romanul Guy Mannering de Sir Walter Scott (publicat in 1815), de fapt este singura rasa din lume care poarta numele unui personaj literar fictiv. Dandie Dinmont a mai fost numit si Piper & Mustar Terrier, dupa culorile de baza etalate. Cainele a fost folosit in Scotia natala pentru vanatoarea de nevaistuici, vidre, bursuci, vulpi, iepuri si alte rozatoare, fiind foarte agil si acoperind terenul cu o surprinzatoare viteza, aparent imposibil de dezvoltat prin prisma conformatiei fizice. Adeseori era cainele tiganilor si al braconierilor care vanau ilegal pe mosiile scotiene (Ducele de Buccleuch a dezvoltat o linie importanta de caini de rasa Dandie Dinmont Terrier pornind de la un exemplar prins in capcana pe mosia sa, in 1839!). Pana in deceniul 7 al secolului al XIX-lea cainele devenise atat de popular incat s-a pus problema infiintarii unui Club al Rasei Dandie Dinmont Terrier. Acesta a luat fiinta pe 17 noiembrie 1875, in oraselul Selkirt, Scotia, ramanand pana azi al doilea club ca vechime dedicat unei rase canine, dupa Bulldog Club Incorporated (1873). American Kennel Club (AKC) a inregistrat rasa Dandie Dinmont Terrier in 1888. Din pacate, la ora actuala, Dandie Dinmont Terrier este una dintre rasele cele mai periclitate in privinta pastrarii puritatii liniei de sange, existand pericolul ca rasa sa dispara in viitor. Printre posesorii celebri de caini din rasa Dandie Dinmont Terrier s-au numarat Regina Victoria, Agatha Christie si Sir Alec Guiness.

Principalele caracteristici ale rasei:

Durata de viata: 12 - 15 ani
Grupa: Toy
Culoare: piper sau mustar
Varietati: -
Talia: mica/medie
Naparlire: nesemnificativa
Inaltime: 20-28 cm
Greutatea: 8-11 kg

Descrierea si intretinerea rasei Dandie Dinmont Terrier

Caine de talie mica, facand parte din marea familie a Terrierilor, Dandie Dinmont Terrier are un corp lung, bine dezvoltat, musculos si flexibil. Capul este mare, lat, se ingusteaza spre nas. Ochii, de culoare caprui inchis, sunt mari,de forma rounda si distantati. Urechile mari atarna in jos, acoperite cu par lung. Dandie Dinmont Terrier se remarca in special prin motul mai lung din varful capului, dar si prin forma alungita, cu picioarele scurte si cu pieptul adanc, curbat. Coada are forma unui iatagan si este ridicata doar in stare de alerta. Dandie Dinmont Terrier au falci puternice, cu dantura foarte bine dezvoltata. Este un caine care nu dezvolta nevoi speciale, este modest si adaptabil, nu face mofturi in privinta hranei si se multumeste si cu mancarea ramasa de la masa stapanului. Nu prezinta riscuri de obezitate, deci dieta nu trebuie supravegheata in acest sens. Isi va consuma surplusul de energie si nu va manca mai mult decat are nevoie. Are blana in doua straturi, rezistenta la umezeala, cu un prim strat pufos si moale iar cel de-al doilea oarecum ciudat, cu portiuni aspre pe spate si matasoase spre partea inferioara. Blana nu va fi pieptanata spre spate, ca la celelalte rase de Terrier, ci va fi lasata sa creasca natural si sa se increteasca, pentru a fi mai usor de intretinut. Este un caine care lasa putin par. Dandie Dinmont Terrier poate fi de culoare „piper” (variatii cromatice de la negru la gri-argintiu deschis) si „mustar” (de la maro roscat la bej palid). Dimensiuni standard: Inaltime= 20-28 cm; Greutate= 8-11 kg. Speranta de viata: 12-15 ani.

Temperament si comportament specifice

imagini caine DandiePrin natura sa, un Dandie Dinmont Terrier se ataseaza puternic de stapan, este amuzant si iubitor, devenind un minunat caine de companie. Dandie Dinmont Terrier mai este denumit si „Gentleman-Terrier” pentru ca este cotat ca cel mai calm si echilibrat reprezentant al acestei familii de caini energici si agitati. Este vigilent si sensibil, afectuos si foarte curios din fire. Este mereu interesat in cel mai inalt grad de toate activitatile pe care le desfasoara stapanul sau, indiferent de natura lor, si va fi mereu in preajma cand acesta mestereste ceva, chiar daca nu prea da sfaturi utile. Sunt foarte sociabili, se vor comporta exemplar cu celelalte animale ale casei, atat timp cat sunt acomodati de mici cu ele, iar una dintre principalele lor distractii va fi aceea de a se juca cu copii. Nu se recomanda sa aveti doi caini masculi rasa Dandie Dinmont in acelasi spatiu, vor sfarsi prin a se incaiera, mai ales cand vreo femela din imprejurimi va fi disponibila. De asemenea, nu lasati sa fie provocat de alti caini de acelasi sex (in special masculi), caci gentlemanul va riposta curajos fara nici cea mai mica ezitare. Are tendinta de a latra mult si, lasat fara lesa si nesupravegheat, va gasi rapid un animalut de vanat. Instinctul de vanator este foarte puternic, povestile scotiene relateaza despre caini din rasa Dandie Dinmont Terrier care au petrecut si 3 zile in galeriile rozatoarelor inainte de iesi la supafata! Au si tendinta de a sapa, deci, daca aveti o curte micuta cu o gradina de care sunteti mandri, ganditi-va ca in balanta satisfactiei nu incape nicicum si un exemplar de Dandie Dinmont Terrier.

Despre dresaj

Discutam despre o rasa extrem de inteligenta, motiv pentru care poate fi dresata cu usurinta, cu specificatia ca, fiind terrier, are uneori tendinta de a fi incapatanata. Foarte mare atentie trebuie acordata latratului, pentru ca ii place sa abuzeze de el, asa ca va trebui sa fie dezobisnuit la o varsta frageda de el. Vis-a-vis de exercitiile necesare, 20 de minute zilnice sunt suficiente pentru ca acest caine sa fie multumit, ei adaptandu-se de minune circumstantelor familiei. Oricum, atunci cand iesiti cu ei afara si ii lasati fara lesa, amintiti-va inainte ca sunt veritabili caini de vanatoare, asa ca vor disparea urgent dupa o veverita sau un iepure, imediat ce vor avea ocazia.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Este un caine robust si cu putine slabiciuni. Cele mai frecvente afectiuni sunt: luxatiile patelare, dereglarile tiroidiene, glaucomul si epilepsia.

Concluzia noastra:

caine rasa Dandie TerrierPoate cea mai succinta si completa parere despre Dandie Dinmont Terrier ramane cea emisa de Sir Walter Scott acum aproape 2 secole: „Rasa Piper si Mustar se situeaza printre cele mai apreciate in zilele noastre, nu numai pentru abilitatile vanatoresti, dar mai ales pentru inteligenta si fidelitate. Cei care, ca si mine, au decis sa detina un astfel de caine nu pot decat sa constate ca reprezinta un companion foarte potrivit”.

Nume de provenienta scotiana preferate pentru Dandie Dinmont Terrier :

Masculine: Aberdeen, Adair (Padurean), Eiric (Conducator), Ailbert (Nobil), Fingal (Gigant Scotian), Argylel (Din Tinutul Galilor), Gair (Scurt), Gordan (Erou), Montgomery
Feminine: Aila (Puternica), Anice (Floare de Capsuna), Finola, Anabella (Gratioasa), Bennie (Frumoasa), Marcail (Perla)


Articole pe aceeasi tema:
Dandie Dinmont Terrier – Ingrijirea unui caine condrodisplazic
Dandie Dinmont Terrier – Hranire fara excese
Dandie Dinmont Terrier – Dresaj perseverent si creativ
Dandie Dinmont Terrier – Probleme de sanatate curente
Poze cu caini de rasa Dandie Dinmont Terrier

POZE cu Caini Dandie Dinmont Terrier

POZE cu caini de rasa Caini Dandie Dinmont Terrier


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dandie Dinmont Terrier - Caine de talie mica

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO