Dandie Dinmont Terrier – Ingrijirea unui caine condrodisplazic

Posted by bianca On duminică, 3 aprilie 2011 0 comments


Views





poza caine dandie dinmont terrier la plimbare La rasa de caini Dandie Dinmont Terrier observam usor constructia scheletala aparte, denumita in limbaj de specialitate constitutie condrodisplazica. Dandie este un caine puternic, musculos, dar neajunsul este reprezentat de coloana vertebrala foarte lunga in raport cu dimensiunile membrelor. El are picioare foarte scurte, care preiau inegal efortul miscarilor si pun o presiune mare la nivelul coloanei.


Cainii din rasa Dandie Dinmont Terrier sunt foarte activi si cu un nivel ridicat de energie, in cea mai mare parte a vietii lor (destul de indelungata, in conditii normale). Coloana lor alungita, si asa intrebuintata serios atunci cand cainii alearga, sar, fac giumbuslucuri, se rostogolesc va fi fortata periculos de mult in cazul in care cainii ajung supraponderali. Iar de aici la tocirea sau fisurarea discurilor intervertebrale mai este doar un pas. Chiar in conditiile in care reusiti sa ii retineti pe micii vostri prieteni de la excese gastronomice, ei trebuie atent monitorizati pentru a nu executa prea des salturi peste obstacole, sarituri in si din pat sau fotoliu, coborarea treptelor abrupte, fugarirea pisicilor sau a altor animale peste borduri inalte si santuri.

poza caine dandie dinmont terrier catarat pe canapea
Fiind un caine cu puternice instincte de vanatoare, Dandie Dinmont Terrier va rezista cu greu sa nu haituiasca animalele mici din jurul sau. Asta nu inseamna ca rasa Dandie Dinmont Terrier este reprezentata de caini fragili si delicati. Sunt fosti caini folositi la vanatoare robusti si rezistenti, dar excesul de zel in anumite activitati cu implicare fizica nu este recomandat. Cu atat mai mult trebuie sa fiti atenti la cainii crescuti in apartament.

poza caine dandie dinmont terrier, la racoare, pe gresia din bucatarie
Acestia, de-a lungul anilor, vor executa o serie de miscari mult mai redusa din gama celor recomandate (alergari in teren plan, plimbari pe distante lungi si activitati instinctuale in aer liber, cum ar fi sapatul la vizuina, inotul, cercetarea olfactiva a perimetrului), dar vor fi expusi unei serii semnificative de miscari total nerecomandate, favorizate de mediul in care cresc.

poza caine dandie dinmont terrier facand baie de soare Ne referim aici la interiorul clasic al unei locuinte, unde voinicul de talie mica Dandie Dinmont Terrier este tentat sa urce pe fotolii sau canapele, sa sara peste tabureti sau diverse alte obstacole de natura casnica, sa alunece pe gresie ori parchet laminat, sa urce si sa coboare trepte abrupte. Coloana acelor caini de rasa Dandie Dinmont Terrier crescuti in apartament isi va pierde mult mai repede mobilitatea naturala, si riscul aparitiei unor probleme va fi mai mare. Este bine ca, dupa varsta de 6-7 ani, sa ajutati acesti caini sa depaseasca obstacolele mai inalte, sa ii coborati pe scari in brate, sa procedati la fel atunci cand doriti sa ii urcati in automobil etc. Si, mai ales, nu uitati, ajutati-i, printr-o atitudine echilibrata, realista si ferma, sa se mentina in limitele de greutate optime, altfel suferintele afectiunilor lor de coloana vor rezona si in sufletul vostru.






Articole pe aceeasi tema:
Dandie Dinmont Terrier – Caine de talie mica
Dandie Dinmont Terrier – Hranire fara excese
Dandie Dinmont Terrier – Dresaj perseverent si creativ
Dandie Dinmont Terrier – Probleme de sanatate curente
Poze cu caini de rasa Dandie Dinmont Terrier

POZE cu Caini Dandie Dinmont Terrier

POZE cu caini de rasa Caini Dandie Dinmont Terrier


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dandie Dinmont Terrier – Ingrijirea unui caine condrodisplazic

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO