Rottweiler – Sanatatea, un capitol cu probleme

Posted by bianca On sâmbătă, 2 aprilie 2011 0 comments


Views





poza caine rottweiler bolnavior Rottweiller este un caine de lucru puternic si impunator, foarte bun pentru paza. Structura corporala solida si musculatura sugereaza un animal robust si rezistent. Chiar daca, in linii mari, Rottweiler confirma aparenta printr-o buna stare de sanatate, totusi lista cu boli specifice si diferite alte afectiuni este destul de lunga




Boala von Willebrand

Este o anomalie de coagulare la nivelul sangelui, o boala care afecteaza deseori si omul. Ea se traduce ca un deficit cantitativ sau calitativ al factorului von Willebrand, o proteina responsabila pentru adeziunea trombocitelor. Practic, atunci cand au loc sangerari provocate de raniri, operatii, iritatii etc., sangele unui caine de rasa Rottweiler afectat de aceasta boala nu se coaguleaza si continua sa supureze la nivelul tesutului afectat.

poza caine rottweiler amator de baseball Pierderea masiva de sange inregistrata intr-un astfel de caz provoaca numeroase alte complicatii. In fazele severe boala poate provoca moartea. Boala este ereditara, iar severitatea ei este in relatie si cu grupa sangvina a subiectului afectat.

Stenoza sub-aortica

In camera situata in partea de jos a inimii, in partea stanga (ventriculul stang), valva aortica se comporta ca o supapa ce permite curgerea sangelui intr-un singur sens. Cand inima se contracta si pompeaza sangele in vasta retea de artere care strabate organismul, valva aortica se deschide, permitand astfel sangelui bogat in oxigen sa treaca din ventriculul stang in artera aorta. In intervalul dintre doua contractii cardiace („batai” ale inimii) valva aortica se inchide pentru a nu permite sangelui din artera aorta sa se intoarca in ventriculul stang. Stenoza valvei aortice consta intr-o ingustare anormala a acestei valve, care o impiedica sa se deschida cum trebuie. O data stenoza formata, inima trebuie sa faca un efort mai mare pentru a pompa sangele in artera aorta printr-un orificiu ingustat, determinand cresterea presiunii in ventriculul stang. Pentru a compensa acest efort suplimentar, musculatura ventriculului stang se mareste pentru ca inima sa poata pompa sangele mai puternic. Cu toate ca inima poate compensa stenoza valvei aortice pentru o lunga perioada de timp, pana la urma orificiul valvei aortice se ingusteaza prea mult astfel ca inima nu mai face fata acestui efort suplimentar. Aceasta conditie netratata poate conduce la insuficienta cardiaca. Cainii Rottweiler, cu nivelul lor scazut de activitate, pot trai in conditii destul de bune cu aceasta boala. Dar este foarte important ca ea sa fie diagnosticata si sa aveti in vedere evitarea eforturilor de amploare (inotul pe distante lungi, alergarea in teren accidentat, exercitiile si jocurile prelungite).

Cainele-Nostru pe Facebook

poza caine rottweiler cu mina sfarsita
Incidenta acestei boli in cadrul rasei Rottweiler este destul de ridicata, din pacate. Stenoza sub-aortica are transmitere genetica si se declanseaza in jurul varstei de 3 saptamani. Poate fi identificata in cadrul unui consult medical de rutina prin prezenta unui „murmur” ce insoteste activitatea cardiaca.

Displazia de sold si cea de cot

Pentru un caine de talie mare, cu masa corporala semnificativa, asa cum este Rottweiler, incidenta acestor afectiuni este ridicata. Rasa Rottweiler nu este predispusa la aceste boli intr-o masura mai mare decat alte rase de caini de talie mare sau uriasa, ci se incadreaza in medie.

poza caine rottweiler privind mandru Micsorarea riscului producerii unor astfel de afectiuni este in stransa corelatie cu dieta si nivelul de efort fizic in perioada junioratului. Scheletul trebuie sa tina pasul cu ritmul de crestere al intregului organism si va avea nevoie de un aport important de vitamine si minerale din hrana. Cainii Rottweiler poseda un schelet puternic, cu oase masive si rezistente, care au nevoie de un ritm adecvat de crestere si de aportul unor substante specifice, intr-un ritm inalt, mai ales in perioada junioratului. Hrana corecta, adaptata fiecarei etape de crestere, atat in privinta formulei cat si a cantitatilor oferite, reprezinta prima cheie in ecuatia unei dezvoltari armonioase a sistemului musculo-scheletal. De asemenea, gradul de dificultate si intensitatea exercitiilor in care va fi angrenat catelul junior conteaza foarte mult. Un caine Rottweiler junior atinge relativ repede o talie mare, dezvoltarea fizica devansand maturizarea comportamentala. Glumind, putem spune ca Rottweiler arata la varsta de 8 luni ca un pusti imbracat in costumul unchiului sau. Fiind jucaus si usor de antrenat in tot felul de jocuri si activitati dinamice la varstele fragede (aspect care nu se va repeta prea des cand va fi caine adult), un catel din aceasta rasa poate exagera uneori, in conditiile in care articulatiile si oasele sunt incomplet dezvoltate.

poza caine rottweiler - lumini si umbre Orice exagerare in privinta dificultatii unor exercitii sau a duratei lor de exersare pot reprezenta premise ale unor afectiuni la nivelul oaselor, incheieturilor, cartilajelor inter-osoase si articulatiilor. Cand procurati un pui de Rottweiler solicitati ca in buletinul cu istoricul medical al catelului sa figureze si radiografia preventiva a sistemului osos. Predispozitia pentru una din afectiunile enumerate mai sus poate fi identificata in urma radiografiei cu raze X si este bine sa va asigurati ca nu cumparati un catel cu sechele, care in mod sigur va suferi atunci cand va ajunge un caine adult.

Osteosarcomul canin

Este cea mai comuna forma de tumora osoasa la caini. Incidenta in cadrul rasei Rottweiler este destul de mare. Apare de obicei la membre, dar poate afecta si craniul ori mandibula, coloana vertebrala, pelvisul si, in cazuri rare, organele interne. Osteosarcomul este o forma agresiva de cancer ce cauzeaza daune severe osului sau tesutului in care se localizeaza si se raspandeste foarte repede la alte parti ale corpului (in special la plamani). Tratamentele medicale si chirurgicale pot fi benefice, insa nu vindeca boala. Cainii schiopateaza de obicei cu membrul afectat din cauza durerii provocate de tumora. Pot sa apara si fracturi din cauza daunelor provocate osului.

Alte afectiuni semnalate in cadrul rasei: hipotiroidism, boli ale ficatului, boli oculare (entropion, ectropion), epilepsie, alergii.

POZE cu Caini Rottweiler


poze caini de rasa Rottweiler

Filmulete video cu caini Rottweiler


Filme video cu caini Rottweiler

Nume de caini Rottweiler


Articole pe aceeasi tema:
Rottweiler – Caine de paza traditional
Rottweiler – Hrana corecta
Rottweiler – Ingrijire si convietuire
Rottweiler – Dresaj dincolo de aparente


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Rottweiler – Sanatatea, un capitol cu probleme

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO