
Boala von Willebrand
Este o anomalie de coagulare la nivelul sangelui, o boala care afecteaza deseori si omul. Ea se traduce ca un deficit cantitativ sau calitativ al factorului von Willebrand, o proteina responsabila pentru adeziunea trombocitelor. Practic, atunci cand au loc sangerari provocate de raniri, operatii, iritatii etc., sangele unui caine de rasa Rottweiler afectat de aceasta boala nu se coaguleaza si continua sa supureze la nivelul tesutului afectat.

Stenoza sub-aortica
In camera situata in partea de jos a inimii, in partea stanga (ventriculul stang), valva aortica se comporta ca o supapa ce permite curgerea sangelui intr-un singur sens. Cand inima se contracta si pompeaza sangele in vasta retea de artere care strabate organismul, valva aortica se deschide, permitand astfel sangelui bogat in oxigen sa treaca din ventriculul stang in artera aorta. In intervalul dintre doua contractii cardiace („batai” ale inimii) valva aortica se inchide pentru a nu permite sangelui din artera aorta sa se intoarca in ventriculul stang. Stenoza valvei aortice consta intr-o ingustare anormala a acestei valve, care o impiedica sa se deschida cum trebuie. O data stenoza formata, inima trebuie sa faca un efort mai mare pentru a pompa sangele in artera aorta printr-un orificiu ingustat, determinand cresterea presiunii in ventriculul stang. Pentru a compensa acest efort suplimentar, musculatura ventriculului stang se mareste pentru ca inima sa poata pompa sangele mai puternic. Cu toate ca inima poate compensa stenoza valvei aortice pentru o lunga perioada de timp, pana la urma orificiul valvei aortice se ingusteaza prea mult astfel ca inima nu mai face fata acestui efort suplimentar. Aceasta conditie netratata poate conduce la insuficienta cardiaca. Cainii Rottweiler, cu nivelul lor scazut de activitate, pot trai in conditii destul de bune cu aceasta boala. Dar este foarte important ca ea sa fie diagnosticata si sa aveti in vedere evitarea eforturilor de amploare (inotul pe distante lungi, alergarea in teren accidentat, exercitiile si jocurile prelungite).


Incidenta acestei boli in cadrul rasei Rottweiler este destul de ridicata, din pacate. Stenoza sub-aortica are transmitere genetica si se declanseaza in jurul varstei de 3 saptamani. Poate fi identificata in cadrul unui consult medical de rutina prin prezenta unui „murmur” ce insoteste activitatea cardiaca.
Displazia de sold si cea de cot
Pentru un caine de talie mare, cu masa corporala semnificativa, asa cum este Rottweiler, incidenta acestor afectiuni este ridicata. Rasa Rottweiler nu este predispusa la aceste boli intr-o masura mai mare decat alte rase de caini de talie mare sau uriasa, ci se incadreaza in medie.


Osteosarcomul canin
Este cea mai comuna forma de tumora osoasa la caini. Incidenta in cadrul rasei Rottweiler este destul de mare. Apare de obicei la membre, dar poate afecta si craniul ori mandibula, coloana vertebrala, pelvisul si, in cazuri rare, organele interne. Osteosarcomul este o forma agresiva de cancer ce cauzeaza daune severe osului sau tesutului in care se localizeaza si se raspandeste foarte repede la alte parti ale corpului (in special la plamani). Tratamentele medicale si chirurgicale pot fi benefice, insa nu vindeca boala. Cainii schiopateaza de obicei cu membrul afectat din cauza durerii provocate de tumora. Pot sa apara si fracturi din cauza daunelor provocate osului.
Alte afectiuni semnalate in cadrul rasei: hipotiroidism, boli ale ficatului, boli oculare (entropion, ectropion), epilepsie, alergii.
POZE cu Caini Rottweiler
Filmulete video cu caini Rottweiler

Nume de caini Rottweiler
Articole pe aceeasi tema:
Rottweiler – Caine de paza traditional
Rottweiler – Hrana corecta
Rottweiler – Ingrijire si convietuire
Rottweiler – Dresaj dincolo de aparente
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Rottweiler – Sanatatea, un capitol cu probleme