
Ochii proeminenti afisati de acesti caini de rasa creeaza niste probleme ce trebuie avute in vedere. Constructia orbitala incompleta lasa o mare suprafata a globului ocular expusa, fapt care il expune intr-un grad mai ridicat la proptosis, zgarierea corneei si entropion. Zona ochilor trebuie atent protejata la acesti caini de rasa.


Alungirea valului palatin sau, mai corect spus plasarea compactata, „inghesuita” a acestei membrane pe suprafata redusa a maxilarului superior creeaza la aceasta rasa (ca, dealtfel, la toate rasele de caini brahicefalici) o reactie numita „stranut inversat”. Sunt mici episoade de stranut convulsiv, cu expiratie puternica pe nas si accese de sufocare, care dureaza, in medie, 1-2 minute. Pe durata acestor mici crize gatul se contracta, ochii se umfla si cainele isi departeaza coatele in incercarea de a permite cutiei toracice sa se dilate si sa inspire mai eficient aerul necesar. Numele acestei anomalii in limbaj sanitar-veterinar este „reflex vomitiv faringian”.

Cel mai des declansarea este favorizata de resturi de mancare sau de lichid ramase captive in faldurile valului palatin si care limiteaza respiratia. Riscul nu este foarte mare daca episoadele se produc rar si in mod aleatoriu. Este bine sa interveniti prin efectuarea unui masaj usor aplicat asupra gatului si, eventual, prin acoperirea narilor pentru a obliga cainele sa respire pe gura (ajutandu-l, astfel, sa inghita resturile obstructioniste). Daca se produc iritatii pe cerul gurii care cronicizeaza reactia, adresati-va unui medic veterinar pentru a va prescrie medicatia corespunzatoare.

Sedentarismul reprezinta o alta mare problema in ingrijirea adecvata a acestor caini de rasa. Pug-ul nu ramane prea activ dupa stadiul de junior. Ca si caine adult isi va limita mult activitatea, semanand in acest sens cu rasa Bulldog. Tendinta aceasta trebuie serios combatuta, si orice stapan responsabil de caine de rasa Pug trebuie sa fie atent sa-l implice periodic in exercitii de intretinere, sa-l antreneze pentru plimbari pe distante medii intr-un climat potrivit si sa-i monitorizeze atent dieta. Hrana corecta, oferita in raport corect cu nivelul de efort depus si cu specificul dat de varsta exemplarului, va permite pastrarea sub control a tendintei de ingrasare.

In cadrul sedintelor de curatare o atentie deosebita trebuie acordata pliurilor de piele de pe fata si gat. Aceste cute permit fixarea unor paraziti externi cu actiune foarte suparatoare la nivelul epidermei daca nu sunt curatate atent si dezinfectate. Pentru aceste operatiuni folositi doar solutii recomandate de un medic veterinar. Chiar si simpla curatare periodica folosind apa curata, usor incalzita, ajuta semnificativ. Dischetele cosmetice umezite sunt de mare ajutor (orice material folosit la curatare trebuie sa fie bun absorbant si sa aiba o textura moale), dar vata medicinala ar trebui, in genere, evitata, pentru ca este posibil ca unele scame din continutul acesteia sa poposeasca in ochi, favorizand astfel declansarea iritatiilor.
Articole pe aceeasi tema:
Mops (Pug) – Un caine de companie irezistibil
Mops (Pug) – Scurta analiza medicala
Mops (Pug) – Importanta dresajului precoce
Mops (Pug) – Sa-l hranim corect
Poze cu caini de rasa Mops - Pug
POZE cu Caini Mops - Pug
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
Anonim http://mopslovers.forumz.ro/
un forum pentru iubitorii de caini din rasa mops si nu numai