Mops (Pug) – Ingrijire delicata si protectie

Posted by bianca On miercuri, 6 aprilie 2011 1 comments


Views





poza caine mops in gradina Un membru al familiei speciale ce include cainii brahicefalici, Pug-ul, acest caine exotic de talie mica, plateste pretul tuturor caracteristicilor specifice unei constructii craniene cu totul speciale: narile stenotice, alungirea valului palatin, stenoza traheala, stresul provocat de caldura. El trebuie ferit de variatiile bruste de temperatura, de caldura intensa ca si de mediul prea umed.





Ochii proeminenti afisati de acesti caini de rasa creeaza niste probleme ce trebuie avute in vedere. Constructia orbitala incompleta lasa o mare suprafata a globului ocular expusa, fapt care il expune intr-un grad mai ridicat la proptosis, zgarierea corneei si entropion. Zona ochilor trebuie atent protejata la acesti caini de rasa.

poza caine mops - cine nu e gata, il iau cu galeataMops-ul (Pug-ul), un caine de talie mica jucaus si vioi mai ales in prima parte a vietii, nu trebuie antrenat in jocuri cu mingi grele, de mari dimensiuni, care sa-i fie aruncate, de asemenea, o grija mare trebuie avuta la terenul de joaca ales in cazul in care cainele se implica in aportarea unor obiecte. Tufisurile compacte si vegetatia aspra, inalta, nu reprezinta deloc un mediu sigur. Caile respiratorii compactate prin constructia speciala a capului il impiedica pe Pug sa respire corect si, privind mai departe acest fenomen, sa isi regleze eficient temperatura (prin procesul de evaporare prezenta la nivelul mucoasei limbii). Acesti caini de rasa si-au dezvoltat o adaptare partiala in acest sens, Mops (Pug) fiind, in mod neoficial dar larg recunoscut, cainele cu cea mai lunga limba. Dar chiar si asa dificultatile reglajului termic persista. Temperatura corporala normala pentru Mops (Pug) se plaseaza intre valorile 38-39 de grade Celsius (fiind un caine de talie mica). In cazul in care temperatura creste la valoarea 41, el nu mai este capabil sa intervina eficient pentru reglarea acesteia si creierul este afectat foarte rapid. In astfel de cazuri este nevoie de o interventie prompta si eficienta din partea omului, prin aplicarea unor tehnici de scadere rapida a temperaturii (udarea blanii, plasarea intr-un loc racoros, infasurarea toracelui in prosoape inmuiate in apa rece, folosirea pungilor de gheata).

poza caine pug cu surplus de limba
Alungirea valului palatin sau, mai corect spus plasarea compactata, „inghesuita” a acestei membrane pe suprafata redusa a maxilarului superior creeaza la aceasta rasa (ca, dealtfel, la toate rasele de caini brahicefalici) o reactie numita „stranut inversat”. Sunt mici episoade de stranut convulsiv, cu expiratie puternica pe nas si accese de sufocare, care dureaza, in medie, 1-2 minute. Pe durata acestor mici crize gatul se contracta, ochii se umfla si cainele isi departeaza coatele in incercarea de a permite cutiei toracice sa se dilate si sa inspire mai eficient aerul necesar. Numele acestei anomalii in limbaj sanitar-veterinar este „reflex vomitiv faringian”.

poza caine mops usor nedumerit
Cel mai des declansarea este favorizata de resturi de mancare sau de lichid ramase captive in faldurile valului palatin si care limiteaza respiratia. Riscul nu este foarte mare daca episoadele se produc rar si in mod aleatoriu. Este bine sa interveniti prin efectuarea unui masaj usor aplicat asupra gatului si, eventual, prin acoperirea narilor pentru a obliga cainele sa respire pe gura (ajutandu-l, astfel, sa inghita resturile obstructioniste). Daca se produc iritatii pe cerul gurii care cronicizeaza reactia, adresati-va unui medic veterinar pentru a va prescrie medicatia corespunzatoare.

poza caine mops artist de cabaret
Sedentarismul reprezinta o alta mare problema in ingrijirea adecvata a acestor caini de rasa. Pug-ul nu ramane prea activ dupa stadiul de junior. Ca si caine adult isi va limita mult activitatea, semanand in acest sens cu rasa Bulldog. Tendinta aceasta trebuie serios combatuta, si orice stapan responsabil de caine de rasa Pug trebuie sa fie atent sa-l implice periodic in exercitii de intretinere, sa-l antreneze pentru plimbari pe distante medii intr-un climat potrivit si sa-i monitorizeze atent dieta. Hrana corecta, oferita in raport corect cu nivelul de efort depus si cu specificul dat de varsta exemplarului, va permite pastrarea sub control a tendintei de ingrasare.

poza caine pug solitar in amurg La acest capitol trebuie subliniate beneficiile dar si pericolele reprezentate de inot. Ca toti cainii, si cei din rasa Mops (Pug) sunt buni inotatori si se bucura sa desfasoare o astfel de activitate, mai ales la finalul unei zile calduroase de vara. Desi acest gen de exercitii le sunt benefice din multe puncte de vedere - reglarea temperaturii corporale, antrenarea muschilor, stimularea arderilor, prevenirea dereglajelor la nivelul articulatiilor etc. - totusi nu este deloc recomandata fara supraveghere stricta a unui adult. Problemele apar din dificultatile pe care cainii de rasa Mops (Pug) le au cu respiratia (constitutia brahicefalica). De fiecare data cand doriti sa-i oferiti aceasta miscare, este cel mai bine sa intrati in apa alaturi de caine pentru a-i sustine corpul cand oboseste si a impiedica scufundarea capului sub nivelul apei.

In cadrul sedintelor de curatare o atentie deosebita trebuie acordata pliurilor de piele de pe fata si gat. Aceste cute permit fixarea unor paraziti externi cu actiune foarte suparatoare la nivelul epidermei daca nu sunt curatate atent si dezinfectate. Pentru aceste operatiuni folositi doar solutii recomandate de un medic veterinar. Chiar si simpla curatare periodica folosind apa curata, usor incalzita, ajuta semnificativ. Dischetele cosmetice umezite sunt de mare ajutor (orice material folosit la curatare trebuie sa fie bun absorbant si sa aiba o textura moale), dar vata medicinala ar trebui, in genere, evitata, pentru ca este posibil ca unele scame din continutul acesteia sa poposeasca in ochi, favorizand astfel declansarea iritatiilor.


Articole pe aceeasi tema:
Mops (Pug) – Un caine de companie irezistibil
Mops (Pug) – Scurta analiza medicala
Mops (Pug) – Importanta dresajului precoce
Mops (Pug) – Sa-l hranim corect
Poze cu caini de rasa Mops - Pug

POZE cu Caini Mops - Pug

POZE cu caini de rasa Caini Mops - Pug


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Mops (Pug) – Ingrijire delicata si protectie

  1. says:

    Anonim http://mopslovers.forumz.ro/
    un forum pentru iubitorii de caini din rasa mops si nu numai

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO