Shih Tzu - Caini mici de apartament

Posted by bianca On marți, 6 aprilie 2010 2 comments


Views





poza caini Shih TzuScurta istorie a rasei :

Shih Tzu este originar din Tibet, ca si Lhasa Apso si reprezinta o rasa foarte veche. Expertii au emis o serie de scenarii privitoare la aparitia si ameliorarea rasei de-a lungul secolelor, presupunand ca Shih Tzu au aparut in urma incrucisarii raselor Lhasa Apso si Pechinez, doua rase cu radacini ancestrale. A fost un locatar de elita al Palatului Imperial din Pekin (Beijing) dar, cel mai probabil a patruns acolo pe la 1800, cand imparatii din dinastia Manchu au primit cateva perechi de Shih Tzu in dar, de la Dalai Lama. Preotii budisti sunt cei care au vegheat la dezvoltarea rasei, ca si in cazul cainilor din rasa Lhasa Apso. Mai este numit si Cainele cu fata de crizantema, sau Leul Tibetan (numele rasei, in dialectul mandarin, inseamna Cainele Leu). Silueta eleganta a acestui caine foarte decorativ a fost reprodusa in tapiterii si pe ceramica pictata a epocii. In Anglia Shih Tzu a ajuns in 1930, gratie unei oarecare Lady Browning care l-a indragit pe timpul cat a activat ca institutor de limba engleza in Pekin. In timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial cativa membri ai personalului militar al Statelor Unite care a stationat in Anglia s-au indragostit de aceasta rasa de caini. Cand s-au reintors acasa, exemplare de Shih Tzu i-au insotit in tara natala, astfel rasa fiind introdusa in Statele Unite. In 1969, Shih Tzu este recunoscut de catre American Kennel Club, iar astazi se bucura de o mare popularitate in intreaga lume atat ca si companion, cat si ca remarcabil caine de expozitie. Pentru ca a fost unul din favoritii Curtii Imperiale, Shih Tzu a a avut cumplit de suferit pe timpul Revolutiei in China, ajungand aproape de extinctie. Au fost salvate 7 perechi din Palatul Imperial devastat de revolutionari si o mare parte din exemplarele actuale sunt urmasii acelor supravietuitori norocosi. Printre stapanii celebri de azi ai cainilor din rasa Shih Tzu se numara Regina Elisabeta a Marii Britanii si Bill Gates.

Principalele caracteristici ale rasei:

Durata de viata: 14-16 ani
Grupa: Toy
Culoare: orice culori si varietati de culori
Varietati: -
Talia: medie
Naparlire: moderata
Inaltime: 20-27 cm
Greutatea: 4-7 kg

Descrierea si ingrijirea rasei Shih Tzu

Shih Tzu este asemanator rasei Lhasa Apso, un caine de talie mica, puternic, echilibrat, viguros. Capul este acoperit cu par bogat ce formeaza barba si mustati. Parul ce creste pe nas este indreptat in sus, fapt ce-l face sa semene cu o crizantema Ochii sunt mari, rotunzi, de culoare inchisa. Coada stufoasa este rasucita peste spate. Shih Tzu are un nas scurt si turtit, de culoare neagra sau maro, iar la cainii cu roba rosie, nasul este vinetiu. Urechile mari sunt strans lipite de cap si acoperite cu un par atat de des inca pare a se uni cu parul de pe gat. La Shih Tzu blana este lunga si deasa, necesitand o ingrijire periodica. Parul de la nivelul fetei este, in general, prins cu ajutorul unei agrafe sau a unui elastic de par in varful capului sub forma unui mot. Cainele Shih Tzu este acoperit in intregime de o blana dubla formata din fire de par lungi si un puf profund pufos. Shih Tzu poate avea blana de orice culoare sau combinatii de culori, cu o dunga alba pe frunte si putin alb la varful cozii. Shih Tzu este o rasa care naparleste putin sau aproape deloc. Dimensiuni standard: Inaltime= 20-27 cm; Greutate= 4-7 kg. Speranta de viata: 14-16 ani.

Dresaj rasa Shih Tzu

Shih Tzu are nevoie de dresaj consecvent, destul de ferm dar efectuat cu rabdare, fara a-l repezi. Face parte din categoria cainilor care „au stilul lor” de a urma comenzile. Pentru un dresaj care sa dea roade rapid stabiliti o legatura afectiva cu catelul. Are nevoie sa se stie iubit si atunci va pricepe ca ceea ce-i cereti reprezinta modul in care va poate satisface asteptarile. Repetati des comenzile insusite, dati-i de inteles ca raspunsul lui bun la dresaj este o conditie a bunei voastre convietuiri.

Temperament si comportament specifice rasei Shih Tzu

poze rasa Shih TzuShih Tzu a fost creat pentru a fi un animal de companie si nimic altceva. Locul sau este in preajma stapanului asa ca daca va fi lasat singur ori ignorat va capata un comportament distructiv. Rasa este rezistenta si robusta, cea mai putin delicata dintre rasele „de jucarie”. Dau impresia ca sunt mandri si aroganti, dar, in realitate sunt tandri si foarte jucausi. Shih Tzu este un caine mititel ager si plin de viata. Este un caine de paza vigilent, caruia ii place sa latre, dar in general este tacut in interiorul casei. Shih Tzu este inteligent, dar si incapatanat, prietenos dar si vigilent. Desi se adapteaza cu usurinta oricarei situatii este, in mod categoric un caine de interior. Sunt companioni excelenti pentru copii, tolerandu-le toate nazdravaniile, dar se inteleg cel mai bine cu copiii de varste mai mari. Acest caine afectuos simte nevoia sa fie in jurul oamenilor si este, in general, tolerant cu alte animalute de casa. Rasa este, in plus, suficient de loiala si afectuoasa incat sa fie o alegere buna pentru persoanele in etate.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Prevazut cu o blana lunga, Shih Tzu necesita o ingrijire speciala pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Perierea zilnica cu o perie cu dinti din inox este absolut necesara. Unii proprietari prefera sa-i tunda scurt pentru a le usura intretinerea. Pentru a diminua necesitatea unei perieri zilnice, unele persoane le trimeaza parul similar Terrier-ilor. Curatarea pavilionului urechii si a conductului auditiv, precum si curatarea zonei din jurul ochilor trebuie sa devina o indeletnicire aproape zilnica. Are tendinta de a fornai si de a sforai si nu tolereaza bine caldurile excesive. Nu tolereaza nici mediul caracterizat de umezeala. Ca si in cazul altor rase de caini, Shih Tzu nu este lipsit de sensibilitati de ordin medical. Dintre acestea, cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele: urolitiaza (tulburare care afecteaza tractusul urinar avand ca rezultat formarea pietricelelor la nivelul vezicii urinare), cataracta, ulcerele corneene (frecvent intalnite datorita protruziei globilor oculari/ochi iesiti din orbite), agenezia renala (genetica, se pare, la Shih Tzu). De asemenea, cainii din rasa Shih Tzu sunt predispusi afectiunilor dentare, avand tendinta de a-si pierde dintii mai repede in comparatie cu alte rase (problemele apar in general incepand cu varsta de 9 ani). Vizita la clinica veterinara cu periodicitate este foarte indicata.

Concluzia noastra:

Shih -Tzu este un caine de apartament cu aer nobiliar. Este linistit, echilibrat si prietenos. Un bun prieten cu membrii familiei si cu prietenii acesteia, se recomanda ca un companion placut si linistit. Foarte recomandat persoanelor mai in etate.

Nume preferate pentru cainii din rasa Shih Tzu:

Masculine: Acapulco, Armand, Chang (chinezesc, insemnand „Prosperitate”), Mandarin, Sultan, Pushok (Flocos)

Feminine: Amber, Anais (Gratie), Bianca (Alba/Pura), Bonita (Frumusica), Uma (Usoara/Pace)

Articole pe aceeasi tema:

Shih Tzu – Elemente importante in hranire
Shih Tzu – Boli ale ficatului si rinichilor
Shih Tzu – Nevoia unui dresaj inteligent
Shih Tzu – Ingrijire in linii mari
Poze cu caini de rasa Shih Tzu

Shih Tzu in sufletul celebritatilor:

Honeychild & Nicole Smith


Geri Halliwell (ex Spice Girls) si Harry

POZE cu Caini Shih Tzu

POZE cu caini de rasa Shih Tzu


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

2 comments to Shih Tzu - Caini mici de apartament

  1. says:

    Admin eu sunt fan shih tzu ii ador si chiar am unul.. http://albertpanel.webs.com/apps/photos/ uite un link cu un album photo

  1. says:

    larysa_blondutza91@yahoo.com vreau sa cumpar un catel shih tzu imi plak foarte mult kum pot gasi?

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO