Lhasa Apso - Caini mici

Posted by bianca On luni, 5 aprilie 2010 0 comments


Views





poze Lhasa ApsoScurta istorie a rasei:

Cainii Lhasa Apso vin de tare departe! Si asta nu neaparat pentru ca arealul lor de origine este inaltul podis tibetan (Lhassa este orasul sfant al tibetanilor, sediul liderului religios Dalai-Lama, si de aici rasa isi trage numele). Ei vin de departe din istorie, primele inregistrari mentionandu-i cam cu 800 de ani inaintea erei noastre. Lhasa Apso reprezinta cea mai veche rasa tibetana si din ea s-a dezvoltat marea majoritate a cainilor de talie mica din Orient precum si cei mai multi dintre Terrierii europeni. Analizele recente pe baza de ADN releva ca Lhasa Apso se numara printre cele mai vechi rase „pure”, denumite astfel pentru vechimea lor sustinta istoric si pentru ca detin amprenta genetica a lupului ancestral. „Colegii” rasei Lhasa Apso in acest club select sunt: Akita, Shiba Inu, Shar-Pei, Chow Chow, Basenji, Malamut de Alaska, Husky Siberian, Saluki, Ogarul Afghan, Pekinez, Shih Tzu si Samoyed.

Calugarii din templele tibetane au vegheat la inmultirea acestei rase de caini pe care o foloseau pentru paza interioara (la portile templelor strajuiau impunatorii Mastiffi Tibetani). Considerat un animal purtator de noroc, ei aduceau ghinion doar intrusilor care incercau sa se strecoare in temple la adapostul intunericului si care se speriau teribil de latratul grav si sonor al micilor Lhasa Apso. Orice caine al rasei era un paznic de nadejde, fapt dovedit si de numele pe care il dadeau localnicii: Abso Seng Kye, cainele-leu latrator de santinela (Absa/Abso insemnand caine cu blana mare asemanator leului). Lhasa Apso participau la ceremonialurile religioase, au vegheat prin veacuri chiar si tezaurul lui Budha si, mai mult decat atat, se credea ca sunt depozitarii sufletului raposatului Lama pe care il pastrau pana la reincarnarea acestuia. Secole de-a randul in Tibet a fost interzis ca Lhasa Apso sa fie comercializati. Singurul mod prin care se putea dobandi acest caine era doar sub forma de dar. In scurt timp a ajuns sa vegheze vigilent si casele marilor nobili tibetani.

Cainele Lhasa Apso a ajuns in Europa prin 1920, adus de exploratori care vizitasera Orasul Sfant Lhassa. Un deceniu mai tarziu, in 1933, diplomatul american C. Suydam Cutting introducea in State prima pereche de Lhasa Apso, un cadou de la cel de-al 13-lea Dalai Lama, Thubten Gyatso.

Principalele caracteristici ale rasei:

Durata de viata: 15 - 17 ani
Grupa: Toy
Culoare: orice culoare; mai fecvent crem, auriu, caramiziu, gri
Varietati: -
Talia: mica
Naparlire: moderata
Inaltime: 23-28 cm
Greutatea: 6-7 kg

Descrierea si intretinerea rasei Lhasa Apso

caini Lhasa ApsoCainele Lhasa Apso este un caine de talie mica, dar robust. Capul este destul de mare, cu par abundent pe bot (are barba si mustati), nasul mare, ochii de marime medie, de obicei caprui inchis. Urechile sunt si ele acoperite de par abundent, lung, si le poarta atarnand pe langa cap. Coada, stufoasa, este purtata rulata deasupra spatelui sau lateral si este relativ lunga. Blana este lunga si ea, cu un prim strat de lungime medie, destul de moale si un strat exterior foarte lung, drept, des si aspru. Practic, blana cainelui Lhasa Apso, lasata sa creasca, cade ca o cascada pana la pamant, dandu-i acel look unic recunoscut de initiati. Dar multi proprietari prefera sa il tunda mai scurt, mai ales intr-o clima mai calda. Poate avea orice culoare (crem, auriu, gri, galbui, negru, roscat, caramiziu), vargat sau chiar multicolor. Se intampla frecvent ca blanita puiului de Lhasa Apso sa-si schimbe culoarea odata cu cresterea in varsta a acestuia. De regula, Lhasa Apso au mustatile si barba in nuanta mai inchisa.Dimensiuni standard: Inaltime= 23-28 cm; Greutate= 6-7 kg. Speranta de viata: 15-17 ani.

Temperament si comportament specifice rasei Lhasa Apso

Este un caine calm, mandru, inteligent, vioi si incapatanat. De asemenea, este un caine longeviv, rezistent. Este din fire foarte galagios, semnaland viguros intrusii. Pentru a-si domoli vigilenta trebuie socializat de timpuriu cu strainii. Lhasa este, in general, un caine supus si ascultator, care poate fi usor de educat si dresat. Unele exemplare au tendinta de a fi independente, putand avea anumite dificultati in urmarea comenzilor. Lhasa va executa in cele din urma ceea ce i se cere, dar va necesita putin timp pentru a se gandi inainte. Independenta rasei poate conduce la probleme de comportament, dar cu o disciplina ferma si cu afectuozitate, aceste probleme pot fi prevenite.

Dresajul cainelui Lhasa Apso

Unele exemplare au tendinta de a fi peste masura de protective si agresive astfel ca socializarea timpurie si dresajul de supunere sunt extrem de recomandate. Raspunde bine la un dresaj ferm, facut de o persoana cu experienta si trebuie tratat mai aspru pe durata dresajului, fara a fi, totusi, amenintat sau pedepsit prea des. „Pus la colt” in exces, cainele Lhasa Apso isi pierde concentrarea, se inhiba si devine taciturn, necooperant.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Lhasa Apso pozaDin punct de vedere al ingrijirii necesita un periaj regulat (cu o frecventa saptamanala), mai ales in cazul in care il preferati cu parul lung, acesta avand tendinta de a se incalci. Ochii, acoperiti deseori de breton, trebuie verificati cu atentie pentru a nu fi murdari sau iritati. Urechile trebuie pastrate curate, iar parul dintre pernutele labelor va fi taiat atunci cand creste prea lung. In cadrul dresajului trebuie obisnuiti cu apa si cu imbaiatul, altfel vor protesta energic. Nu le place apa in mod deosebit si ii irita ideea de baie, in arealul natal (podis inalt si creste muntoase) fiind obisnuiti cu zapada. Un alt element definitoriu mostenit din vechime: nu sunt obisnuiti cu parazitii (purici, capuse), aceste insecte sacaitoare fiind rare la altitudini foarte mari. Expunerea indelungata la reflexia albului zapezilor scaldate de soare a indus rasei Lhasa Apso o anume sensibilitate a retinei. O boala specifica mostenita genetic este atrofia progresiva a retinei, dupa varsta de 10 ani unele exemplare putand sa-si piarde vederea. Cand vizitati medicul veterinar solicitati un examen oftalmologic atent facut cainelui vostru, daca va decideti pentru aceasta rasa. Nu are nevoie de miscare prea multa, se adapteaza perfect vietii in apartament, dar se preteaza unui proprietar care stie sa-l domine. Daca sunt copii in familie, acestia trebuie atentionati sa-l trateze pe micutul blanos cu afectiune si respect, ca pe un „senior”. Naparleste putin, este o rasa care nu creaza probleme cu pierderea parului in cantitati mari.

Concluzia noastra:

Lhasa este, in general, un caine supus si ascultator, care poate fi usor de educat si dresat. Unele exemplare au tendinta de a fi independente, putand avea anumite dificultati in urmarea comenzilor. Lhasa va executa in cele din urma ceea ce i se cere, dar va necesita putin timp pentru a se gandi inainte. Nu uitati ca Lhasa Apso este un muntean mandru, un caine care vine de pe „Acoperisul Lumii”, capabil sa marsaluiasca la fel de bine la ses sau la peste 5000 de metri altitudine. Se spune ca celebrul alpinist si ghid montan Tenzing Norgay (serpasul care, alaturi de neo-zeelandezul Edmund Hilarry a cucerit in premiera varful Everest din Himalaya, in anul 1953) ducea deseori in rucsac, pe timpul escaladelor, 2 caini Lhasa Apso care il ajutau la depistarea pericolului de avalansa. Pe parcursul vietii Norgay a detinut 25 de caini Lhasa Apso!

Nume populare de caini folosite in Tibet:

Masculin: Kamala, Narayan, Shamar, Dalai Lama
Feminin: Bayarma, Indira, Kamala, Gambara

Articole pe aceeasi tema:

Bulldog Francez - Rasa de caini
Dandie Dinmont Terrier - Caine de companie
Cainii de talie mica - caini de apartament
Chihuahua - Caini de rasa - EL NIŃO MINŨSCULO
Pechinez - Caini de rasa - Favoritul imparatilor
Bichon Frisé - Caini de rasa - Colonistul jucaus
Shih Tzu - Caini de rasa - Mandarinul elegant
Pomeranian - Caini de talie mica
Papillon - Epagneul Phalene - Caini de companie

Lhasa Apso si celebritatile:

Actrita Jessica Karen Szohr (Gossip Girl) si Watson, cainele sau din rasa Lhasa Apso

poza Jessica Karen Szohr si Lhasa Apso


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Lhasa Apso - Caini mici

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO