Papillon - Caini de companie

Posted by bianca On miercuri, 7 aprilie 2010 0 comments


Views





poze caini PapillonScurta istorie a rasei :

Rasa de caini are 2 varietati: Papillon, cu urechile drepte si Phalene, cu urechile cazute. Au aceeasi origine si caractere morfologice. In fapt, varietatea Phalene a reprezentat standardul de rasa pana la inceputul secolului al XX-lea, cand au aparut si s-au impus in simpatia publicului larg exemplarele care au primit numele Papillon („Fluture” in franceza, dupa forma urechilor). Epagneul Phalene (in traducere libera „Molia de noapte Spaniola” ), ca indicator primar al rasei, s-a dezvoltat cel mai probabil in Spania, din rasa Spaniel Pitic, apoi a trecut Pirineii, in Franta, unde si-a castigat popularitatea. A mai fost numit „Veverita Spaniola” (pentru modul in care isi tinea coada, asemanator veveritei). Semnalarile rasei au venit din arta. A fost, de-a lungul istoriei, prietenul unor personalitati de sange labastru: Regele Louis al XIV-lea apare pictat impreuna cu familia alaturi de un exemplar de Papillon, regele Henri al III-lea purta cu sine, intr-un cosulet, caini din aceasta rasa, iar exemplarul de Papillon/Epagneul Phalene al Mariei Antoinette a insotit-o pe aceasta pana la treptele ghilotinei. A fost un rasfatat al caselor princiare si al reprezentantilor marii aristocratii europene intre secolele XV-XX.

Principalele caracteristici ale rasei:

Durata de viaţă: 12 - 15 ani
Grupa: Toy
Culoare: diferite culori pe o baza alba, exclus capul complet alb
Varietati: cu urechi drepte (Papillon), cu urechi cazute (Phalene)
Talia: foarte mica
Naparlire: moderata
Inaltime: 20-28 cm
Greutatea: 2-4 kg

Descrierea si intretinerea rasei Papillon/Epagneul Phalene

Papillon/Epagneul Phalene este un caine de rasa de talie mica, elegant, delicat si etaland o gratie naturala. Are capul mic, scurt, proportional cu corpul, botul subtire, conic, nas mic si de culoare neagra. Ochii sunt potrivit de mari, migdalati, de culoare inchisa. Urechile sunt atasate in spatele craniului, distantate, cu franjuri lungi si ondulate la partea exterioara. La Papillon stau ridicate, amintind de aripile unui fluture cu aripile larg deschise, iar la Phalene sunt lasate pe langa cap. Blana Papillon-ului este lunga si fina, intr-un singur strat, are firul de par de lungime medie, drept, matasos, mai lung si mai des pe piept, unde formeaza un jabou. Coada are aspectul unei pene matasoase. Papillon/Epagnol Phalene are picioare subtiri si labute ca de iepure, impodobite si ele cu franjuri lungi de par matasos. Roba acestui caine este alba cu pete de diferite culori. Parul de pe cap, incluzand si urechile, nu trebuie sa fie de culoare alba. De asemenea, toti Papillon-ii complet albi nu sunt acceptati in cadrul competitiilor. Nasul, buzele si pleoapele sunt pigmentate, de culoare neagra. Acest caine prezinta un cap mic cu o expresie inteligenta. Papillon este un caine destul de usor de intretinut; totusi, o atentie suplimentara ar trebui acordata blanii. Parul matasos poate deveni mat daca nu este periat cu regularitate. Periatul de cateva ori pe saptamana, pentru circa 10-15 minute este excelent. Parul mai lung din spatele urechilor si de pe burta este mult mai predispus la incurcare. Dimensiuni standard: Inaltime= 20-28 cm; Greutate= 2-4 kg. Speranta de viata= 12-15 ani.

Temperament si comportament specifice rasei Papillon

foto ciniPapillon/Epagneul Phalene este alert, vioi si jucaus, dornic sa invete. In ciuda aspectului fragil, emanand delicatete extrema, Papillon este un caine atletic, cu resurse foarte mari pentru efort. Specialistii il caracterizeaza drept „un caine mare intr-o haina mica”. Poate acoperi distante mari fara probleme in plimbarile alaturi de stapan (7-8 km), este capabil de salturi impresionante si chiar intrece in viteza unele rase de talie medie! Se intelege bine cu copiii si suporta chiar si pisicile in preajma, daca acestea apar in viata sa de timpuriu, spre a se obisnui cu ele. Este retinut si prudent fata de straini si are tendinte spre a fi protectiv. Desi nu este o rasa galagioasa in mediul exterior, Papillon poate latra suparator de mult atunci cand este singur in casa, pentru ca are un instinct al teritorialitatii foarte puternic si orice zgomot exterior il alerteaza. Se recomanda sa fie tinut mereu in preajma stapanului. Neoficiale, dar mentionate in descrierea generala a rasei, sunt „abilitatile de ordin psihologic”, in sensul ca multi detinatori de Papillon/Epagneul Phalene, de-a lungul timpului, au depus marturie pentru abilitatea deosebita a reprezentantilor acestei rase de a simti starea de spirit a stapanului si de a actiona in sensul imbunatatirii ei, prin cele mai diverse mijloace aflate la indemana sa.

Dresaj rasa Papillon

Papillon/Epagneul Phalene este un caine inteligent si abil, construit pentru miscare si exercitii. Abilitatile sale au fost deseori rasplatite cu premii importante in concursurile internationale de supunere si agilitate. Poate fi dresat usor, de o maniera mai insistenta, pentru ca sunt destul de incapatanati. Dresajul de supunere trebuie sa fie complet, pentru a-l impiedica sa latre in casa, atunci cand instinctele ii dicteaza asta. Poate invata cu usurinta diverse trucuri si giumbuslucuri. Stapanii trebuie sa ii acorde o atentie constanta, altfel Papillon se va transforma intr-un caine ursuz, irascibil si agresiv. In acest sens, este important sa se subordoneze autoritatii stapanului, sa nu ajunga la concluzia ca el este exemplarul Alfa in familie.

Ingrijire si sensibilitate la boli - Boli si afectiuni curente

In general Papillon este un caine putin pretentios si cu putine probleme de sanatate. Cele mai frecvente afectiuni intalnite la exemplarele acestei rase apar la nivelul ochilor. Pot fi enumerate: cataracta (pierdere a transparentei normale a cristalinului), entropionul (afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora.), distrofia corneeana (determina aparitia unor pete pe cornee; afectiunea se produce, de obicei, la ambii ochi si nu afecteaza vederea).

Concluzia noastra:

imagini cainiDesi dimensiunile si nivelul de ingrijire il recomanda ca un bun companion de apartament, Papillon poate fi uneori dificil de crescut in astfel de spatii. Puternicul instinct de teritorialitate recomanda cel putin o curte de dimensiuni mici, care sa reprezinte „teritoriul” exclusiv al acestui „fluturas francez”. De asemenea, nu se recomanda ca partener al persoanelor in etate, intrucat nevoile de miscare sunt relativ mari (plimbari lungi, de 30 de minute). Dar, cu un dresaj ferm, bine executat si cu o prezenta constanta a stapanului in preajma sa, Papillon isi va etala gingasia si tandretea, cucerindu-va.

Articole pe aceeasi tema:

Bulldog Francez - Rasa de caini
Dandie Dinmont Terrier - Caine de companie
Cainii de talie mica - caini de apartament
Chihuahua - Caini de rasa - EL NIŃO MINŨSCULO
Lhasa Apso - Caini mici - Santinela Tibetana
Pechinez - Caini de rasa - Favoritul imparatilor
Bichon Frisé - Caini de rasa - Colonistul jucaus
Shih Tzu - Caini de rasa - Mandarinul elegant
Pomeranian - Caini de talie mica


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Papillon - Caini de companie

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO