Bichon Frisé - Caini de rasa - Colonistul jucaus

Posted by bianca On luni, 5 aprilie 2010 0 comments


Views





poza caini bichonScurta istorie a rasei Bichon Frisé:

Bichon Frisé este un caine cu origini mai greu de stabilit, expertii inca vehiculeaza opinii separate. In linii mari, se pare ca, in Antichitate, fenicienii au reprezentat vectorul de dispersie al unor caini de talie mai mica in bazinul mediteraneean. Este stiut ca marinarii luau cu ei caini pe corabii ca animale de companie si pentru a combate inmultirea sobolanilor. Se pare ca odata ajunsi in Spania, acesti caini fenicieni (stramosi ai Barbetului Water Spaniel) au fost incrucisati cu caini din rasa Poodle si astfel s-a ajuns la exemplare asemanatoare Bichonului Frisé de astazi. Din Spania, prin intermediul marinarilor si comerciantilor, stramosul Bichonului Frisé a ajuns in Insulele Tenerife (Arhipelagul Canare) si lasat sa se inmulteasca acolo. Mai tarziu, tot prin schimburi comerciale, cainele a ajuns in Franta si Italia unde, gratie unei cote de simpatie inalte (pe care stie sa si-o atraga foarte usor), s-a raspandit foarte mult, „colonizand” rapid intreaga Europa. Este greu sa se stabileasca genealogia si parcursul geografic de evolutie a acestei rase, pentru ca inca de la inceput a fost considerat si crescut ca o rasa de companie care traia in sanul familiilor si le insotea in peregrinajele specifice epocilor agitate din zorii civilizatiei. In orice caz, generic vorbind, bazinul mediteraneean reprezinta „caminul” unanim acceptat al rasei si Insula Tenerife este locul de adoptie care i-a dat si numele, Bichonul Frisé fiind cunoscut si ca Bichon de Tenerife. Dealtfel, bichonii sunt, la modul general, caini relationati cu insulele (Bichon Maltez, Bichon Havanez, Coton de Tulear, Bichon de Tenerife), cu o singura exceptie, Bichon Bolognez, acesta din urma fiind considerat de unii experti o varietate de Bichon Frisé dezvoltata in zona Bologna, in Italia. Datorita farmecului natural si a gingasiei pe care o emana a fost rasfatatul saloanelor aristocratice, unde aparea impodobit cu panglici si bijuterii, parfumat si coafat. A primit repede numele de „Bichonner” – Ferchezuitul si a devenit model pentru pictorii epocii (Boucher si Frahgonard). Regele Henry III al Frantei si Napoleon al III-lea au avut o slabiciune pentru acesti caini, dovedind faptul ca nu numai doamnele cadeau in plasa farmecului sau. La inceputul secolului XX era foarte raspandit in Franta si in randul paturilor sociale mai modeste, Bichonul Frisé fiind deseori vazut in postura de artist de circ sau companion al popularilor flasnetari trubaduri.

Principalele caracteristici ale rasei:

Durata de viaţă: 15 - 17 ani
Grupa: Toy
Culoare: alb curat
Varietati: -
Talia: mica
Năpârlire: nesemnificativa
Înălţime: 23-30 cm
Greutatea:4-6 kg

Descrierea si intretinerea rasei Bichon Frisé

poze bichonBichon Frisé este un caine de talie mica, cu aspect pufos. Capul are ochii foarte expresivi, curiosi, alerti, de culoare caprui inchis, asezati astfel incat sa priveasca drept inainte. In jurul ochilor pielea trebuie sa fie pigmentata in negru (par a fi rimelati), pentru a accentua expresivitatea ochilor. De asemenea, genele trebuie sa fie negre. Urechile sunt cazute, acoperite cu par lung, unduios. Urechile trase in fata, catre nas trebuie sa ajunga la jumatatea botului, ca lungime. Sunt prinse ceva mai sus de nivelul ochilor si destul de in fata pe craniu, astfel incat, atunci cand cainele este in alerta, ele incadreaza foarte bine fata. Coada, de lungime medie, este purtata trufas, in sus, curbata gratios, iar parul care o acopera este lung si cade deasupra spatelui. Blana este dubla, cu subparul moale si dens, in timp ce parul de acoperire este mai aspru si ondulat, cret, rasucit in bucle alungite cu o lungime de 5-7 cm. Consistenta celor doua straturi da la atingere o senzatie de moale, dar dens, similara plusului. Atunci cand este imbaiata si periata, blana acestui caine sta infoiata, la distanta de corp, avand un aspect de puf. Parul trebuie trimat, pentru a sublinia linia naturala a corpului si tuns periodic, pentru a nu deveni prea lung. Are culoarea alb curat, fara acea stralucire caracteristica Bichonului Maltez. Se va taia parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare si din urechi, de asemenea se vor taia periodic ghearele care au tendinta de a creste excesiv. Dimensiuni standard: Inaltime= 23-30 cm; Greutate= 4-6 kg. Speranta de viata: 15-17 ani.

Temperament si comportament specifice rasei Bichon Frisé

poze bichon friseBichonul Frisé este un caine fermecator, gentil, manierat, jucaus si afectuos. Specifica pentru aceasta rasa este atitudinea voioasa, de buna dispozitie, aratata aproape permanent. El este foarte inteligent si are un spirit independent, este indraznet si plin de viata. Nu este un caine „plangacios” sau galagios, are un temperament sigur pe el, fericit si maleabil. Sunt caini foarte afectuosi, care iubesc oamenii, vor sa fie tot timpul in compania lor, sunt foarte sociabili si le place sa fie inclusi in activitatile cotidiene ale familiei lor. Firea sociabila ii face sa fie incantat si de compania altor caini, neavand o fire conflictuala. Este destul de circumspect cu strainii. Tolereaza foarte bine alte animale de casa si sunt foarte buni cu copiii. Bichonul Frisé a fost cainele la moda in anii 1980, astfel, datorita cererii mari de exemplare din aceasta rasa, ei au fost imperecheati neglijent, aparand astfel o serie de exemplare nereusite. Bichonul Frisé este un caine ce se adapteaza bine vietii de apartament, nu are nevoie de mult spatiu, nici de foarte mult exercitiu fizic. Dar ii place totusi sa alerge si sa se joace in aer liber, daca este posibil. Acest caine are nevoie de o ingrijire speciala a blanii, cu imbaieri lunare. De asemenea se recomanda trimarea parului din jurul ochilor si urechilor. Bichonul Frisé este o rasa care nu lasa par si este foarte bun pentru persoanele alergice la blana de caine, deoarece blana sa nu provoaca alergii.

Dresajul cainelui Bichonul Frisé

Dresajul trebuie sa fie variat si intr-o nota de fermitate, fara excese. Ca la majoritatea cainilor de talie mica, dresajul trebuie sa aiba in vedere si dificila sarcina de a-i invata sa nu-si mai faca nevoile in casa. Cainii acestei rase sunt foarte inteligenti si invata repede miscari si comenzi variate, dar au slabiciune pentru „giumbuslucuri” si mici trucuri, fapt exploatat si in lumea animata a circului. Chiar si fara dresaj sau antrenament specific, sunt capabili sa topaie haios pe piciorusele posterioare si sa „boxeze” cu labutele anterioare, intr-un dans irezistibil, care i-a facut faimosi.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Dincolo de aparente, Bichonul Frisé este un caine robust si rezistent, cu o longevitate de invidiat in lumea canina. Predispozitiile rasei in ceea ce priveste bolile sunt legate de pericolul aparitiei cataractei, lacrimarea excesiva, alergiile alimentare, afectiuni ale urechilor si epilepsie. Este bine de stiut ca Bichonul Frisé are o piele foarte sensibila la muscaturile de purici, dezvoltand chiar alergii severe.

Concluzia noastra:

foto bichonBichonul Frisé este pata imaculata de alb din viata voastra, atunci cand cenusiul va inconjoara sau gandurile negre va asalteaza. Meseria lui de baza este sa va faca sa zambiti, in timp ce familia voastra rade in hohote. Un caine care nu stie sa fie trist decat atunci cand este singur sau ignorat, Bichonul Frisé este un partener ideal pentru cei care stiu ca, in definitiv, viata este frumoasa. Mai ales daca esti inconjurat de familie si prieteni.


Nume preferate pentru Bichonul Frisé:

Masculin: Aput (cuvant Innuit, insemnand „Zapada”);
Hiko (cuvant nipon, cu sensul de „Gheata”);
Blanco; Flavio; Igloo; Buffy;
Snowball (engl., „Bulgare de zapada”)

Feminin: Maxie, Chelsea, Ginger, Lady, Brandy, Lulu, ChiChi

Articole pe aceeasi tema:

Bulldog Francez - Rasa de caini
Dandie Dinmont Terrier - Caine de companie
Cainii de talie mica - caini de apartament
Chihuahua - Caini de rasa - EL NIŃO MINŨSCULO
Lhasa Apso - Caini mici - Santinela Tibetana
Pechinez - Caini de rasa - Favoritul imparatilor
Shih Tzu - Caini de rasa - Mandarinul elegant
Pomeranian - Caini de talie mica
Papillon - Epagneul Phalene - Caini de companie

Bichon Frisé si celebritatile:

Cantareata britanica Vanessa White si George:
poza caini celebritati

Christina Aguilera si Lucy:
celebritati poze bichon frise


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Bichon Frisé - Caini de rasa - Colonistul jucaus

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO