Shih Tzu – Boli ale ficatului si rinichilor

Posted by bianca On marți, 29 martie 2011 0 comments


Views





poza caine shih tzu la podea Shih Tzu este o rasa de caini brahicefalica (cu botul aplatizat), motiv pentru care exemplarele sunt foarte sensibile la temperaturile ridicate. Un exemplu interesant privitor la aceasta rasa este ca multe linii aeriene care opereaza in Orientul Indepartat si in SUA au reguli stricte care interzic transportul acestor caini daca temperatura in orice punct al itinerariului de zbor se presupune ca va depasi limita de 24 de grade Celsius. Tot din cauza tractului respirator modificat acesti caini au tendinta de a fornai cand respira si de a sforai cand dorm. Shih Tzu nu tolereaza nici mediile caracterizate de umezeala. Ca si in cazul altor rase de caini, Shih Tzu nu este o rasa lipsita de sensibilitati de ordin medical. Bolile specifice rasei (la care, in cele mai multe cazuri, se pare ca acesti caini sunt predispusi genetic) sunt urolitiaza, agenezia renala, suntul portosistemic al ficatului. Alte afectiuni semnalate cu o frecventa mai mare in cadrul rasei sunt cataracta, ulcerele corneene (favorizate de protuzia globilor oculari/ochi exoftalmici), displazia de sold. De asemenea, este bine de stiut ca toti cainii de rasa Shih Tzu sunt predispusi afectiunilor dentare, prezentand conditii ale pierderii premature a dintilor mai mari comparativ cu alte rase (problemele de acest gen sunt semnalate in jurul varstei de 9 ani).

poza caine shih tzu cu privire trista Urolitiaza sau calculoza urinara este una din acele boli specifice pentru cainii din rasa Shih Tzu, dar este semnalata destul de des si la alti caini de rasa. Reprezinta o tulburare care afecteaza tractusul urinar avand ca rezultat formarea pietricelelor la nivelul vezicii urinare. Cauze favorizante: Hranirea cainelui in exces cu peste congelat . Acest aliment contine in cantitati mari anumite saruri minerale, printre care magneziu, fosfor si calciu. La finalul procesului digestiv sarurile ajung sa se regaseasca in concentratii marite la nivelul urinei. Fenomenul favorizeaza formarea calculilor urinari prin depunerea rapida a cristalelor acestor saruri minerale excedentare pe peretii vezicii si uretrei. Disfunctionalitatile hepatice (problemele ficatului) declansate la cainii Shih Tzu – destul de expusi unor astfel de probleme – favorizeaza, la randul lor, declansarea urolitiazei, vectorul principal in acest proces fiind amoniacul. Acesta este o substanta care se formeaza in organismele vii prin activitatea bacteriana normala din intestin si atunci cand musculatura utilizeaza proteina ca sursa de energie. In mod normal, amoniacul ajunge prin sange direct in ficat, unde este metabolizat si transformat in uree, care se excreta prin rinichi. In cazul in care circuitul natural al amoniacului prin ficat este tulburat si nu se mai realizeaza o metabolizare corecta, amoniacul ajunge in urina nedescompus, creind un mediu propice pentru dezvoltarea calculilor. Infectia si inflamatia cailor urinare (bazinetul renal, uretere, vezica urinara, uretra) favorizeaza si ele aparitia calculilor, mai ales cei de origine fosfatica.

poza caine shih tzu relaxat

Hidratarea insuficienta, hipo si avitaminoza A, E, dozele ridicate de sulfamide si antibiotice administrate fara lichide in cantitati suficiente sunt socotite deasemenea drept factori externi care favorizeaza aparitia urolitiazei la cainii de rasa Shih Tzu. Castrarea masculilor, desi benefica din anumite puncte de vedere, poate fi, in anumite cazuri, un factor favorizant al acestei boli. Semne ale bolii: Exista o neta diferentiere a simptomelor in functie de locul unde s-au localizat calculii. Astfel calculii renali imobili nu produc nici un simptom de boala. Calculii rugosi si mobili pot leziona bazinetul renal, producandu-se diferite infectii; calculii care se localizeaza pe uretere pot produce colici (dureri abdominale intense); cei din vezica urinara pot produce cistite hemoragice sau supurate.

poza caine shih tzu incercand sa ia vitamine Calculii localizati in uretra o pot obtura partial sau total, in primul caz cainele pierde urina, in al doilea caz urineaza rar si cu dificultate, aparand in abdomen distensia vezicii urinare. Tratamentul acestei boli se face, in cele mai multe cazuri, prin interventie chirurgicala. Daca predispozitia pentru aceasta boala se descopera din timp, in urma unor analize specifice, se poate interveni si medicamentos.

Suntul portosistemic al ficatului este o malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului. Sangele din organismul unui caine Shih Tzu care iriga intestinele si le dreneaza ajunge sa nu mai treaca deloc sau in cantitati insuficiente prin ficat, amestecandu-se astfel „nefiltrat” in circulatia generala. Rolul predominant de „uzina chimica de epurare” al ficatului este, astfel, anulat. Toxine cum ar fi amoniacul nu sunt retinute si eliminate prin ficat. Treptat, apare o acumulare a toxinelor sangvine si, consecutiv, inrautatirea starii generale a cainelui. Simptomele apar, de obicei, de varsta de 6 luni si includ: stagnarea in greutate, varsaturi, semne ale encefalopatiei hepatice, convulsii, depresie, tremur al membrelor, salivare in exces. Acidul uric acumulat in exces duce la formarea pietrelor in vezica urinara. Atunci cand interventia chirurgicala nu este posibila din diferite cauze, suntul portosistemic este tratat ca orice alta forma de insuficienta hepatica. Cainele va fi hranit cu un regim alimentar sarac in proteine si se vor administra antibiotice pe cale orala (sau injectabile), cum ar fi: neomicina si imetronidazol. Alte medicamente, cum ar fi lactuloza, sunt indicate pentru a inhiba producerea de amoniac in organism si a micsora indicele de absorbite din intestine.

poza caine shih tzu cu aer strengar
Agenezia renala este o afectiune caracterizata de lipsa unuia sau ambilor rinichi (unilaterala si bilaterala). Agenezia renala bilaterala este invariabil letala. Agenezia renala unilaterala poate fi asimptomatica si este de cele mai multe ori diagnosticata intamplator, prin efectuarea unei ultrasonografii abdominale sau a unui CT. Rinichiul ramas prezinta un volum marit, si, datorita supralicitarii functiunilor acestuia, sunt prezente riscuri mai mari de a dezvolta afectiuni. De cele mai multe ori, ceea ce pare a fi agenezie renala unilaterala este de fapt aplazia rinichiului (dezvoltarea incompleta a masei metanefrogene si a ureterului cu aparitia unui rinichi mic si nefunctional). Agenezia renala unilaterala este o boala specifica in cazul rasei Shih Tzu.

Articole pe aceeasi tema:
Shih Tzu – Caini mici de apartament
Shih Tzu – Elemente importante in hranire
Shih Tzu – Nevoia unui dresaj inteligent
Shih Tzu – Ingrijire in linii mari
Poze cu caini de rasa Shih Tzu

POZE cu Caini Shih Tzu

POZE cu caini de rasa Shih Tzu


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Shih Tzu – Boli ale ficatului si rinichilor

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO