Shih Tzu – Elemente importante in hranire

Posted by bianca On marți, 29 martie 2011 0 comments


Views





poza caine shih tzu insetat Pentru a va pastra cainele de rasa Shih Tzu sanatos si intr-o conditie fizica foarte buna, o dieta speciala se impune cu prioritate. Nota speciala nu presupune o „inventie” sofisticata, ci vine din necesitatea respectarii specificului alimentar echivalent rasei, inteles ca o cunoastere a conditiilor de evolutie si a mediului de provenienta. Asa cum nu se poate schimba temperamentul unui caine prin schimbarea dietei sale, asa nici schimbarea dietei nu poate reprezenta un gest cu valente pozitive daca se bazeaza doar pe o decizie arbitrara, fara un suport argumentativ solid. Orice caine, nu numai Shih Tzu, mosteneste in structura sa genetica cateva tipare alimentare la care a facut adaptarea in perioade lungi de timp. Ideal este ca sa ajungeti sa cunoasteti aceste tipare, sa le intelegeti si sa le aplicati.

poza caine shih tzu simtind apropierea mesei Oricare tip de hrana de caini sau cu alta destinatie reprezinta o anume balanta intre carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine si minerale. Formula care a reprezentat, de-a lungul evolutiei unei rase, standardul in ceea ce priveste hranirea va da, fara indoiala, cele mai bune rezultate. Ignorarea cerintelor dietare specifice rasei Shih Tzu va duce intotdeauna, mai devreme sau mai tarziu, la declansarea unor probleme de sanatate. Cainii acestei rase au o piele destul de sensibila, manifestand usor probleme ca uscarea pielii, exces de sebum, mancarimi si iritatii, pustule, infectii purulente ale tractului auditiv. La acestea se adauga o serie de boli specifice, unele dobandite genetic, cum ar fi boli ale ficatului, disfunctii ale glandei tiroide, urolitiaza. Cu aceste sensibilitati deja cunoscute, este foarte important ca dieta cainilor de rasa Shih Tzu sa fie bine evaluata si compusa echilibrat. Ca si in cazul altor rase de caini cu sensibilitati sporite in aria dietara, si hrana recomandata pentru cainii Shih Tzu este preferabil sa fie preparata de catre proprietar, folosind in cadrul procesului doar ingrediente proaspete. Evitarea oricaror conservanti este foarte foarte indicata pentru a preveni declansarea problemelor de sanatate la Shih Tzu. Regula de baza pentru hrana de caini – carnea sa constituie ingredientul principal – se mentine si la Shih Tzu. Cea mai recomandata carne este cea de pasare (pasari de curte). Este indicat sa folositi carne de calitate – pulpe, piept – si mai putin organe interne. Carnea de pasare contine mai putine proteine si mai multe grasimi, un astfel de regim fiind indicat in cazul cainilor Shih Tzu.

poza caini shih tzu - 3 pitici adorabili O balanta inclinata spre aportul mai consistent de proteine mareste riscul producerii unor tulburari la nivelul sistemului renal si poate pune o presiune problematica asupra ficatului acestor caini. Ingredientele cu cel mai inalt grad de acceptabilitate si care este bine sa se regaseasca in hrana de caini pentru rasa Shih Tzu sunt: carnea de pasare, soia, orezul (cel brun este mai indicat) si graul (pentru aprotul de fibre). Cele mai importante vitamine necesare pentru o buna functionare a organismului la rasa de caini Shih Tzu sunt: A, B1, B2, B6, B12, D si E.

poza caine shih tzu la locul de hranire Aceste vitamine se gasesc in cantitatile cele mai semnificative in componente alimentare cum ar fi drojdia si sterolii. Mineralele recomandate in cadrul acestei rase includ: calciu, cupru, iodin, fier, magneziu, fosfor potasiu si zinc. Vitamina C, ca adaos suplimentar nu este recomandata pentru cainii din rasa Shih Tzu, pentru ca aceasta le poate afecta buna functionare a ficatului si rinichilor. Ca o ultima recomandare legata de hranirea acestor caini, este recomandat sa folositi boluri plate, putin adanci pentru servirea hranei si a apei.

poza caine shih tzu asteptand recompensa Configuratia aparte a botului nu le permite sa abordeze corespunzator vasele de hrana adanci, iar daca apa, de exemplu, este servita in acest tip de vase cainii ar putea fi pusi in situatia dificila de a se hidrata necorespunzator, sub limita necesitatilor. Dupa ce au implinit varsta de 12 saptamani, este foarte important sa treceti la organizarea unui orar strict de hranire. Masa le va fi pusa la dispozitie la intervale regulate de timp. De asemenea, aceasta varsta este indicata pentru implementarea unui orar pentru plimbarile destinate efectuarii necesitatilor fiziologice. O rutina bine stabilita si respectata constant va ajuta foarte mult la formarea unui ciclu metabolic regulat si eficient. Aceste activitati trebuie derulate inainte de orele de masa. Recompensati de fiecare data catelul atunci cand se comporta bine si se conformeaza orarului si necesitatilor. Un pui plasat in intervalul de varsta 8 saptamani – 3 luni are nevoie de 4 mese pe zi. Puteti reduce numarul meselor la 2 pe zi in intervalul de varsta 3 luni – 6 luni. Dupa varsta de 1 an veti opta pentru 1 sau 2 mese pe zi, in functie de programul vostru, nivelul activitatilor cu impact fizic si rutina pe care cainele o demonstreaza. Apa trebuie sa fie mereu proaspata, de aceea fiti atenti sa o schimbati la fiecare 3-4 ore. Folosirea vaselor de inox este cea mai indicata, intrucat acestea pot fi mai usor igienizate, riscul diferitelor contaminari fiind, astfel, diminuat semnificativ.

Articole pe aceeasi tema:
Shih Tzu – Caini mici de apartament
Shih Tzu – Boli ale ficatului si rinichilor
Shih Tzu – Nevoia unui dresaj inteligent
Shih Tzu – Ingrijire in linii mari
Poze cu caini de rasa Shih Tzu

POZE cu Caini Shih Tzu

POZE cu caini de rasa Shih Tzu


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Shih Tzu – Elemente importante in hranire

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO