Cataracta –reprezintă modificarea totala sau partiala gradului de transparenta a cristalinului, cu evolutie progresiva si insotita de diminuarea vederii. Cataracta poate fi ereditara sau poate sa apara datorita imbatranirii. Pe masura ce cainele avanseaza in varsta, culoarea albastra-cenusie a ochilor tradeaza, de cele mai multe ori, instalarea bolii. Mostenirea ei este cel mai des intalnita la naştere sau se poate dezvolta de la o varsta frageda. Cataracta poate fi cauzata si de ranirea globului ocular, sau de o boala cum ar fi diabetul. Daca animalul sufera de cataracta datorita unei boli, prin tratarea acesteia, efectul cataractei poate fi diminuat. Nu exista un tratament anume pentru cataracta. Aceasta nu este dureroasa, dar atunci cand un caine Malinois are probleme cu orientarea in spatiu trebuie sa cautati o imbunatatire a situatiei prin interventie chirurgicala.
Atrofia retiniana progresiva – este numele dat unei serii de afectiuni degenerative, care progreseaza pana la stadiul de orbire. Boala consta in degenerarea/atrofia evolutiva a fotoreceptorilor (conurile – pentru vederea diurnal si bastonasele – pentru vederea nocturna. In prima faza sunt afectate bastonasele, cainele Malinois pierzandu-si vederea nocturna. Pe masura ce boala avanseaza si conurile sunt afectate. Evolutia bolii se inregistreaza simultan la ambii ochi. Orbirea definitiva se inregistreaza intr-un interval de 3-5 ani de la declansarea bolii. Boala trece adesea neobservata, fiind descoperita in general intr-un stadiu avansat. Nu este dureroasa, nu produce inflamari ale ochilor, lacrimare sau alte semne specifice bolilor oculare.
Panus – denumita in mediul medical si keratita cronica superficiala, este o inflamatie a corneei (suprafata ochiului). In faza incipienta se manifesta ca o „ceata gri” care se lasa pe ochi. Treptat, vasele de sange si celulele pigmentate migreaza pe cornee, afectandu-i transparenta. Vederea este afectata in timp, iar boala se declanseaza, de obicei, simultan la ambii ochi. Aceste modificari inflamatorii raspandite in intreaga corneei, afecteaza semnificativ vederea. Starea se agraveaza treptat si afecteaza de obicei ambii ochi, cel mai frecvent intre varsta de 4-7 ani.
Panus pare sa fie cauzata de o reactie inadecvata a sistemului imunitar la Malinois – dar si la alte rase canine – si este inregistrata mai frecvent (fiind in acelasi timp mai greu de controlat) la acei caini care traiesc la altitudini mari si/sau sunt expusi la niveluri crescute ale radiatiilor ultraviolete. Epilepsia canina – se caracterizeaza clinic prin accese, atacuri, paroxisme de convulsii tonico-clonice, insotite de pierderea cunostintei. boala este semnalata in cadrul multor rase de caini, nu este specifica rasei Malinois. Simptomele motorii, convulsiile, pot fi generalizate (epilepsie generalizata) sau limitate pe anumite regiuni (epilepsie localizata). Chiar si in prezent, dupa cercetari de amploare, aceasta boala are cauze determinante necunoscute. Factori declansatori favorizanti pot fi specia, ereditatea (uneori epilepsia este transmisibila), varsta tanara, temperamentul nervos, dezechilibrele neurovegetative, endocrine etc. Accesele pot fi ocazionate de diferiti stimuli, distingandu-se: epilepsia emotionala (zgomote, stimuli luminosi, contentie), epilepsie traumatica, epilepsie toxica (plumb, arsenic, tutun, beladona, borhoturi, autointoxicatii renale, hepatice sau intestinale). Cainii din rasa Malinois folositi in misiuni cu caracter militar (in special de catre armata israeliana) pot dezvolta aceasta boala ca un sindrom post-traumatic, daca au fost expusi perioade mult prea lungi riscurilor si conditiilor dure specifice teatrelor de operatii militare. Uneori cainele prezinta accese cu tenta epilectica (accesele epileptiforme, sau epilepsia falsa) declansate de diferite encefalopatii toxice, hipoxice sau hipoglicemice, datorita durerilor dentare, parazitismului intestinal, infectiilor de focar (abccese perianale la caine, etc).
Articole pe aceeasi tema:
Malinois – Caine ciobanesc belgian
Malinois – Privire in bolul cu hrana
Malinois – Dresaj pentru misiuni speciale
Malinois – Ingrijirea pielii la catei
Poze cu caini de rasa Ciobanesc Belgian - Malinois
POZE Caini Ciobanesc Belgian - Malinois
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Malinois – Disfunctii la capitolul sanatate