Malinois – Ingrijirea pielii, la catei

Posted by bianca On luni, 28 martie 2011 0 comments


Views





poza caine malinois, catel in pozitie de prezentare Cateii din rasa Malinois traverseaza destul de des secvente de uscare a pielii, uneori cu accente mai intense, cand pielea se exfoliaza, formand niste „solzi” la suprafata. In cele mai multe cazuri aceste disfunctiuni sunt declansate de probleme minore, usor de remediat, cum ar fi o dieta improprie sau imbaieri mult prea dese, dar pot fi si reactii la infestari masive cu diversi paraziti externi sau chiar infectii cutanate la care, in mod particular, acesti caini de rasa sunt predispusi. Singurul mod de a determina cauza exacta a unor astfel de probleme este consultarea unui medic veterinar. Acesta va examina pielea animalului, va verifica daca exista paraziti externi si va lua mostre de tesut pentru examinare microscopica in vederea stabilirii prezentei unor acarieni minusculi ori, in functie de caz, va face diverse analize in vederea identificarii unei posibile boli ale pielii. Ne propunem in continuare sa evaluam cateva posibile cauze ale problemelor cutanate.

poza caine malinois cu zgarda neagra Imbaierea in exces

Cateii se murdaresc foarte usor, iar cei din rasa Malinois nu au nici un motiv sa fie altfel. In primele saptamani au mersul nesigur si cad deseori in locuri murdare, sunt curiosi si patrund in tot felul de cotloane, isi fac nevoile dezordonat pentru ca inca nu si-au insusit dresajul de interior, mananca mult prea entuziasti, de multe ori intrand cu tot corpul in vasul de mancare. Toate aceste apucaturi si nazdravanii ii transforma rapid in niste ghemotoace naclaite si mirositoare. Primul instict al noului proprietar de catel rasa Malinois este sa imbaieze micul neastamparat de fiecare data cand il vede murdarit. Dar tineti cont de faptul ca un catel nu trebuie imbaiat mai des de o data pe saptamana, iar samponul folosit in aceste ocazii trebuie sa fie cu formula speciala, soft, destinata in mod expres puilor, altfel pielea lor sensibila se va irita serios. O solutie la indemana ar fi servetelele igienice umede recomandate si sugarilor, care contin substante cu formula neutra si realizeaza o buna curatare. Daca micul neastamparat este mult prea murdar pentru a rezolva in acest fel, un dus caldut si rapid (fara folosirea samponului) ar trebui sa rezolve problema.

Dieta

O dieta improprie inseamna un aport insuficient de vitamine si minerale foarte necesare in procesul de crestere, si efectele unei asemenea situatii se observa cu repeziciune la nivelul blanitei. Pielea uscata, abundenta matretii, asociate cu un par mat si uscat poate sa semnalizeze ca hrana micului Malinois este lipsita de elemente esentiale cum sunt grasimile si proteinele. Schimbarea formulei de hranei cu un alt tip, de obicei formula Premium pentru catei rezolva in cele mai multe cazuri aceasta problema.

poza caine malinois, catel ingandurat
Malinois este o rasa de caini cunoscuta pentru predispozitia la alergiile pielii cu baza alimentara. De obicei schimbarea tipului de hrana reprezinta masura necesara si suficienta, dar cel mai bine este ca in prealabil sa va sfatuiti si cu un medic veterinar, pentru ca va poate recomanda cele mai indicate tipuri de hrana cu proprietati hipoalergenice.

Acarienii

Niciun catel, indiferent de rasa de care vorbim nu este imun la raie sau forma mai complexa a acesteia, raia demodecica (o boala ereditara).

poza caine malinois cu urechi pleostite Raia comuna, sarcoptica, se produce cel mai des in urma contactului cu un caine infestat si, din moment ce un tanar catel trebuie sa fie tinut izolat pana la terminarea perioadei de vaccinare, astfel de cazuri sunt mai rare. Daca avem in vedere raia demodecica puiul poate prelua agentul patogen de la mama. Acarieniisunt organisme minuscule care exista pe pielea tuturor animalelor, dar anumite conditii favorizeaza inmultirea lor in exces si declansarea infectiilor. Analizele realizate la cabinetul veterinar sunt obligatorii in astfel de cazuri, iar specialistul are la indemana vaccinuri, medicamente si spray-uri anti-acarieni care isi vor face efectul in mod eficient. Pe durata unui tratament de acest gen va trebui sa luati masuri de tratare medicamentoasa (pe baza de aerosoli) a asternutului in care doarme catelul si a zonei de proximitate in care el are acces cel mai usor. Deplasarile si contactele cu alte animale pe durata tratamentului vor fi limitate.



Infectiile cutanate

Cainii din rasa Malinois sunt recunoscuti pentru predispozitia la infectiile pielii, atat cele bacteriene, cat si fungice. Chiar daca infectiile severe implica, de obicei iflamatii ale unor zone, prezenta pielii puternic iritate, umede, uscarea pielii si excesul de matreata pot, la randul lor, reprezenta semnalul unei astfel de infectii, in stare incipienta. Nu asteptati prea mult evolutia unor astfel de simptome, ci cautati cat mai rapid sa stabiliti cauzele reale cu ajutorul unui specialist. Infectiile de amploare produse la nivelul pielii se trateaza cu antibiotice administrate oral, in combinatie cu creme antibiotice si anti-fungice. De asemenea, la imbaierea animalului se recomanda folosirea sampoanelor cu formula anti-microbiana.

Articole pe aceeasi tema:
Malinois – Caine ciobanesc belgian
Malinois – Privire in bolul cu hrana
Malinois – Dresaj pentru misiuni speciale
Malinois – Disfunctii la capitolul sanatate
Poze cu caini de rasa Ciobanesc Belgian - Malinois

POZE Caini Ciobanesc Belgian - Malinois

POZE cu caini de rasa Ciobanesc Belgian - Malinois


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Malinois – Ingrijirea pielii, la catei

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO