Malinois – Caine ciobanesc belgian

Posted by bianca On vineri, 25 martie 2011 0 comments


Views





poza caine malinois - in asteptarea comenzii Scurta istorie a rasei

Rasa de caini Malinois are drept stramos desemnat de catre expertii chinologi cainele ciobanesc persan care a ajuns in vestul Europei odata cu migratia diferitelor triburi de crescatori de animale dinspre stepele Asiei. De-a lungul timpului au existat numeroase incrucisari intre diferitele exemplare de caini ciobanesti folositi in comunitatile umane care s-au stabilit pe teritoriul actual al Tarilor de Jos (Olanda, Belgia, Luxemburg). Malinois, ca majoritatea cainilor folositi de fermierii flamanzi si valoni a reprezentat un caine de lucru, crescut si apreciat pentru abilitatile care au primat in fata criteriului estetic (cum a fost cazul selectiilor anumitor rase de caini). La jumatatea secolului al XIX-lea s-au manifestat primele preocupari pentru individualizarea raselor de caini de lucru din Belgia, odata ce show-urile canine deveneau tot mai populare in Europa, cu precadere in Anglia, Franta si Germania. In anul 1891 un grup de specialisti coordonati de profesorul Adolphe Reul a definitivat un studiu care-si propunea sa identifice cel putin o rasa de caini cu origini belgiene, care sa devina reprezentativa ca rasa cu valente nationale in concursurile canine.

poza caine malinois in alergare Ei au identificat un grup de caini cu repere fizice si aptitudini similare, diferite la prima vedere doar prin textura si lungimea blanii. Acesti caini au primit, generic, denumirea de Ciobanesti Belgieni, iar varietatile distincte au fost dezvoltate ulterior in regiuni (orase) diferite. Malinois, varietatea cu par scurt, a fost descoperita si promovata in zona inconjuratoare a orasului Malines – din zona valona, cu populatie majoritara vorbitoare de limba franceza. De aici si-a tras si numele, pronuntat in varianta flamanda Mechelse/Mechelaar. Celelalte varietati sunt Tervueren, Groenendael si Laekenois, fiecare identificand un caine ciobanesc cu blana si coloritul diferite fata de Malinois. In zilele noastre unele asociatii canine grupeaza toti acesti caini sub auspiciile unei singure rase cu 4 varietati (Caine Ciobanesc Belgian), dar parerile difera foarte mult. AKC a recunoscut Malinois ca rasa distincta si nu a admis, pana in prezent, rasa Laekenois, iar UKC face distinctie intre aceste rase. Multi specialisti sustin ideea conform careia diferentele dintre Malinois, Tervueren, Groenendael si Laekenois merg mult dincolo de aspectul exterior, apreciind Malinois ca fiind cel mai complet si mai bine dotat caine ciobanesc belgian. Utilizarea cainilor din rasa Malinois a cunoscut o dezvoltare impresionanta in ultimele 2-3 decenii gratie recunoasterii caracterului deosebit si a capacitatilor lor fizice si intelectuale exceptionale. Pe langa faptul ca au o personalitate deosebita, sunt considerati de multi experti chinologi cei mai rapizi si mai buni caini pentru paza si aparare, sunt foarte bine dotati pentru rolul de caine de urma si detin recordul mondial la saritura in inaltime, 2,80 m (saritura cu elan scurt).



poza caine malinois de prim-plan
Malinois se plaseaza inaintea celorlalte varietati de ciobanesc belgian atat din punct de vedere al vitezei, agilitatii cat si al temperamentului si inteligentei. Agilitatea cainilor din aceasta rasa a fost adesea comparata cu cea a unei pisici. Atletic si foarte mobil, Malinois poate face viraje foarte stranse la viteze mari si poat sari cu usurinta de pe loc, fara nici un fel de antrenament, garduri de inaltimea unui om. Iar daca nu pot sari peste ceva, se catara. Este foarte important modul in care sunt crescuti deoarece acesti caini invata foarte repede atat lucrurile bune cat si pe cele rele. In prezent sunt preferati de politie in numeroase tari ale lumii datorita agilitatii, temperamentului deosebit de stabil si capacitatii de a-si asuma initiative bune intr-o fractiune de secunda.

poza caine malinois privind concentrat Descrierea rasei

Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Herding/Ciobanesc
Culoare: cafeniu- roscat/mahon, unele nuante mai deschise mergand spre auriu bogat sunt admise. De asemenea, sunt admise pete mici de culoare alba pe piept si picioare. Capul, botul, urechile sunt de culoare neagra.
Talie: medie
Naparlire: moderată
Inaltime: 56-66 cm
Greutate: 25-34 kg

Ciobanescul belgian Malinois este un caine de talie medie cu corp uscativ, bine imbracat in musculatura, cu un decupaj patratos, bine proportionat. Capul este plat, fiind paralel cu planul botului. Ochii sunt migdalati si caprui, cu o privire alerta si intrebatoare. Privirea lui exprima mandrie si atentie concentrata. Urechile mari au forma triunghiulara si sunt purtate ridicat, iar botul este conic, dar nu ascutit. Nasul, buzele si urechile sunt de culoare neagra. Pieptul potrivit de lat este adanc, ajungand pana in regiunea coatelor. Membrele posterioare sunt musculoase, dar fara a parea masive. Membrele anterioare sunt foarte drepte si paralele intre ele, terminandu-se cu labe rontunjite, asemanatoare celor de pisica. Coada ciobanescului belgian Malinois este lunga si stufoasa, purtata rasucita. Blana sa este scurta si deasa cu un puf profund bogat. Cateva pete albe sunt acceptate pe piept si pe labe. Parul din jurul gatului este un pic mai lung, formand un guler.

poza caine malinois perseverent in prinderea mingiei Temperament si comportament specifice

Ciobanescul belgian Malinois este un caine inteligent cu caracter protector instinctiv care-l ajuta sa exceleze in rol de caine ciobanesc si in apararea proprietatii. Majoritatea sunt afectuosi si blajini, dar unii pot fi de-a dreptul speriosi sau agresivi, mai ales daca nu socializeaza de timpuriu, inca din copilarie. Ciobanescul belgian Malinois este un caine cu un caracter dominant care are nevoie de un stapan experimentat. Malinois este un bun protector pentru copii si proprietate datorita instinctului lui nativ de a anticipa pericolele. Cu toate acestea, ei nu sunt prea toleranti cu alte animale de casa, avand nevoie de socializare precoce pentru a mentine o buna relatie cu acestea. Sunt caini de companie foarte buni, dar necesita o socializare timpurie si dresaj de supunere bine efectuat. Cainele de rasa Malinois prefera sa creasca intr-o casa cu o curte mare, alaturi de o familie activa, dar se poate adapta si vietii intr-un apartament, daca este scos la plimbari lungi si dese. Este moderat activ in interiorul caminului, astfel ca o curte de dimensiune rezonabila este bine venita. Atentie ca ciobanescul belgian Malinois este un caine puternic, extrem de energic, care poate deveni distrugator daca nu beneficiaza de suficienta miscare pentru a-si consuma energia. In general prefera climatele mai racoroase, dar se adapteaza si in alte conditii, rezistand bine in conditii de clima mai aspra.

poza caine malinois in plin fuleu
Despre dresaj

Ciobanescul belgian Malinois este un caine de paza si protectie excelent. Acesti caini sunt utilizati pentru detectarea narcoticelor si a bombelor, in luarea urmei, in operatiuni de cautare si salvare. Cainele ciobanesc Malinois nu trebuie antrenat pentru atac! Daca provin din linii de lucru nu sunt recomandati persoanelor neexperimentate. Este foarte important sa integrati acest caine de timpuriu intr-un program complet de dresaj de obedienta si, de asemenea, sa ii oferiti numeroase si diferite ocazii de a socializa cu alti caini si diferite persoane. Malinois este unanim apreciat ca un caine foarte inteligent, usor de coordonat si de implicat in exercitii odata ce a depasit etapele de baza in dresaj. Acest caine puternic, cu unele instincte agresive, dar si cu un simt al anticipatiei si o foarte buna angajare in lucru se dovedeste util in preajma persoanelor active, dominante, ferme si cu spirit de initiativa.

poza caini malinois pui adorabili
Ingrijire si sensibilitate la boli

Cainele ciobanesc belgian de rasa Malinois necesita un periaj atent la fiecare 2-3 zile, datorita parului dens, dispus pe 2 straturi, cu tendinte de naparlire permanente. Cea mai indicata in periaj este manusa de cauciuc cu zimti mai mari. Periatul des al cainelui prezinta mai multe avantaje: masarea radacinilor firelor de par determina o mai buna circulatie a sangelui si deci indesirea firelor de par; indepartarea firelor de par moarte care pot facilita instalarea bolilor sau dau un aspect mat, neingrijit blanii; aprofundarea relatiei afective intre el si stapan; exercitarea dominantei si a controlului fizic, element important cand vorbim despre dresaj de obedienta.

poza caine malinois incercand sa zboare Concluzia noastra: Malinois sunt caini puternic motivati, extrem de potriviti pentru sporturi canine, paza teritoriu, protectie personala, SAR, detectie etc. sau companie pentru persoane avizate. Nu este recomandat ca un caine de rasa Malinois sa fie detinut de o persoana care nu este convinsa ca are timpul, conditiile materiale, cunostintele si capacitatea psihica necesare pentru a-l creste, intretine si educa in mod corect. Este un caine de paza excelent, simtul sau de anticipare a pericolelor fiind impresionant.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Malinois
:

Masculi: Barto, Carlo, Dingo, Dixon, Freddy, Gustav, Igor, Killer, Maestro, Norton, Oscar, Pongo, Ringo, Rollo, Spider, Skippy

Femele: Amy, Cookie, Carmel, Greta, Goldie, Harla, Ibis, Kendra, Lulu, Madonna, Nina, Pantera, Pethula, Puma, Rhonda, Sabrina, Sara, Tamara, Tigra, Ursula, Wanda



Articole pe aceeasi tema:
Malinois – Privire in bolul cu hrana
Malinois – Dresaj pentru misiuni speciale
Malinois – Ingrijirea pielii la catei
Malinois – Disfunctii la capitolul sanatate
Poze cu caini de rasa Ciobanesc Belgian - Malinois

POZE Caini Ciobanesc Belgian - Malinois

POZE cu caini de rasa Ciobanesc Belgian - Malinois


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Malinois – Caine ciobanesc belgian

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO