Malinois – Dresaj pentru misiuni speciale

Posted by bianca On duminică, 27 martie 2011 0 comments


Views





poza caine malinois in patrula cu militari israelieni In numeroase tari din Europa precum Belgia, Germania, Olanda, dar si in alte state din lume, printre care se numara Statele Unite ale Americii, Canada si Australia, Malinois este preferat in primul rand ca si caine de lucru. Principalele sarcini atribuite acestui caine foarte talentat ce probeaza abilitati iesite din comun sunt: paza si protectie personala, detectie, misiuni politienesti, misiuni de cautare-salvare si sporturi canine centrate pe protectie (Belgian Ring, French Ring, Schutzhund, Mondio Ring). Ultimul deceniu a reprezentat o crestere foarte mare a interesului pentru aceasta rasa exprimat de structuri profesionale internationale specializate in securitate si misiuni militare. Astazi, rasa Malinois reprezinta „recrutul exclusiv” pentru trei astfel de structuri extrem de prestigioase: Serviciul Secret din SUA (United States Secret Service), Unitatea Speciala Israeliana Oketz si Fortele Aeriene Regale Australiene (Royal Australian Air Force).

poza caine malinois din serviciul K-9 US Secret Service

In anii ’70, Serviciul Secret din Statele Unite a creat Divizia K-9, in care a incadrat caini special antrenati, asistati si coordonati de instructorii lor, asa numitii „K-9 Technicians”. Acesti caini speciali, atent selectionati, au fost antrenati sa detecteze droguri, explozivi si arme de foc. Desi initial au fost preferati caini de rasa Ciobanesc German, de la finalul anilor ’90 s-a trecut la incadrarea cu caini din rasa Malinois, importati din Olanda. Recunoscuti pentru adaptabilitatea la medii si climate diferite si pentru disponibilitatea pentru efort, acesti caini de rasa au fost foarte repede integrati si, in prezent, sunt considerati membri exceptionali ai prestigioasei structuri de tip K-9. Stagiul de lucru al unui caine de rasa Malinois in cadrul Serviciului Secret dureaza, in general, 7-11 ani. La incheierea turei de serviciu cainii se deplaseaza la domiciliul instructorilor lor, unde au statut de membru al familiei. Ca o recunoastere a meritelor deosebite in serviciu, cainii Malinois din serviciul K-9 beneficiaza de un statut juridic aparte. Astfel, in multe jurisdictii de pe teritoriul Statelor Unite, ranirea sau uciderea intentionata a unui caine K-9 aflat in serviciu este sanctionata mult mai aspru comparativ cu legislatia privitoare la pedepsirea actelor de cruzime impotriva animalelor, respectandu-se principiul sanctiunilor mai aspre care se aplica pentru atacarea unui ofiter de politie comparativ cu atacul asupra unei persoane civile care nu are aceasta incadrare. Un numar din ce in ce mai mare de organizatii care militeaza pentru imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul protectiei animalelor au propus protejarea cainilor folositi de politie si alte servicii de protectie si interventie, astfel ca, astazi, cainii Malinois din serviciul K-9 poarta, in misiunile periculoase, echipament de protectie (veste canine antiglont).

poza caine malinois la un exercitiu de antrenament Aceste organizatii militeaza chiar pentru promovarea acestor caini de lucru la rang de ofiter, sa beneficieze de insigna proprie si ID, ca partenerii lor umani. Deseori, un caine apartinand serviciului K-9 care cade rapus la datorie beneficiaza de funeralii oficiale organizate de membrii serviciului.

Unitatea Speciala Oketz

Parte a Haganah („Apararea”, fortele paramilitare israeliene ce au luat fiinta sub Mandatul Britanic asupra Palestinei, in anul 1920), iar in prezent unitate a Fortelor Israeliene de Aparare (Israel Defense Forces), Oketz este structura care se ocupa inca din anul 1939 de pregatirea, dresajul si instructajul cainilor care participa la actiuni cu caracter militar. In cadrul unitatii Oketz (cuvant din ebraica, tradus prin „Sageata”) au fost folosite, de-a lungul timpului, diferite rase de caini, cu precadere rasa Ciobanesc German si Rottweiler. In ultimul deceniu si jumatate, insa, instructorii Oketz au optat intens pentru cainii de rasa Malinois, acestia devenind, in prezent, rasa preponderenta aflata in serviciu. Specialistii au apreciat ca acest caine suplu, puternic, inteligent si foarte agil are dimensiunile cele mai bune pentru a fi tinut sub control cu usurinta de catre partenerul sau uman (fiind un caine de talie medie), de asemenea necesita o hranire mai putin pretentioasa, este mai usor de intretinut datorita blanii cu firul scurt si, gratie culorii si texturii blanii beneficiaza de un camuflaj superior in mediul inconjurator specific, fiind, simultan, mai putin expus insolatiei. Cainii Malinois sunt selectionati de la o varsta frageda, pe baza unor criterii atent stabilite, fiind obligatoriu sa provina din linii de lucru atestate.

poza caini malinois in serviciul politiei
Acesti catei sunt apoi integrati intr-o scoala de dresaj canin, unde primesc instructaj specific timp de 6-8 luni. Pe durata acestui instructaj fiecare catel este atribuit unui soldat care, la randul sau, a promovat un curs special de antrenament in lucrul cu cainii. Impreuna, militar si caine isi impart viata si munca pe durata intregului curs, pentru a forma acele relatii afective si de obedienta necesare in operatiile viitoare. Aceste relatii ajung sa fie atat de stranse, incat omul si cainele ajung literalmente sa depinda unul de altul, asa cum se va intampla si pe durata misiunilor ce li se vor incredinta.

poza caine malinois la lucru cu instructorul sau Adesea, la incheierea stagiului de lucru, acesti caini devin animalele de companie ale partenerilor lor militari. Cainii Malinois pot fi vazuti adesea patruland alaturi de militari in teritoriile si regiunile de conflict unde este implicata armata israeliana (Palestina, Gaza, Liban, Malul de Vest al Iordanului). Acest caine de talie medie, puternic si inteligent a devenit in scurt timp de nepretuit desfasurand operatiuni extrem de periculoase precum gasirea explozibililor, identificarea masinilor-capcana, minelor si altor obiecte potential periculoase, gasirea si capturarea inamicilor, protectia militarilor in patrulele de noapte, gasirea ranitilor si militarilor cazuti in misiune. Cand un caine Oketz moare, el este inmormantat cu onoruri militare intr-un cimitir special destinat animalelor, amenajat in zona centrala a tarii. Fiecare mormant miniatural beneficiaza de o placa funerara pe care sunt adnotate numele, datele nasterii si mortii, durata serviciului si specificatia daca acel caine a murit la datorie, pe timpul desfasurarii unei misiuni militare. Inscriptia de la intrarea in cimitir spune, simplu: „Pasiti cu grija, aici odihnesc soldati ai Israelului”.

Articole pe aceeasi tema:
Malinois – Caine ciobanesc belgian
Malinois – Privire in bolul cu hrana
Malinois – Ingrijirea pielii la catei
Malinois – Disfunctii la capitolul sanatate
Poze cu caini de rasa Ciobanesc Belgian - Malinois

POZE Caini Ciobanesc Belgian - Malinois

POZE cu caini de rasa Ciobanesc Belgian - Malinois


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Malinois – Dresaj pentru misiuni speciale

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO