

Pe masura ce avanseaza in varsta, intre 6 si 12 luni, un catel de rasa Leonberger va trebui obisnuit cu hrana solida, incet, cu multa rabdare si intelegere. Puteti alcatui un terci din paine pasteurizata, fulgi de ovaz bine fierti, biscuiti pentru caini tip Junior si completati cu zeama de la o supa de carne, pana cand consistenta mancarii este una moale. Inserati aceasta “supa” in meniu, la doua dintre cele sase mese zilnice (celelalte vor consta in lapte). Este bine sa hraniti un catel atunci cand el o cere, exprimandu-se explicit, dar fara a depasi bariera celor 5-6 mese. Nu uitati ca rasa de Leonberger cuprinde caini pofticiosi, ce vor atinge o talie mare si exemplarele sunt predispuse la obezitate. Nu faceti greseala ca, sin ratiuni sentimentale, sa incalcati principiile care delimiteaza hrana corecta. Atent, mentinandu-i apetitul, mariti numarul portiilor de terci/”supa” in detrimentul laptelui. Veti observa, cu siguranta, in jurul varstei de 9-10 luni, ca micul Leonberger cere mai multa hrana la o masa, dar solicita sa fie hranit mai rar.
Cand exprima un apetit mai mare si starea de sanatate este buna, puteti incepe sa inserati in hrana zilnica mici bucatele de carne de pasare (piept) sau vitel (pulpa), taiate marunt si bine omogenizate. De asemenea, faina de oase special conceputa ca si hrana de caini poate fi folosita, presarata peste portii.
Cele trei aspecte esentiale ce identifica hrana corecta pentru un catel (in cazul de fata Leonberger, dar conceptul este valabil la orice rasa de caini) sunt: cantitatea de alimente, numarul de mese asigurate zilnic si regularitatea. Dupa varsta de 12 saptamani, pana cand implineste 6 luni, un catel Leonberger se recomanda a fi hranit de 4 ori pe zi. Pana la varsta de 1 an, 3 mese pe zi sunt suficiente.
Dupa aceasta varsta, in cazul in care nu supuneti acel caine unui antrenament intensiv, puteti sa ii acordati hrana in 2 tainuri, impartite dimineata si seara. Atunci cand un caine de rasa Leonberger atinge varsta de 1 an, carnea trebuie sa fie reprezentata din belsug in meniu, pentru o armonioasa si sanatoasa dezvoltare musculara. Ideea nu este ca trebuie sa il hraniti exclusiv cu carne, dar procentul ideal ar fi o parte carne la doua parti adaos alimentar (biscuiti pentru caini, de exemplu). Acest procent poate fi prea puternic in cazul in care aveti un catel care nu desfasoara exercitii de dresaj sau o activitate cu implicare fizica sustinuta (inot, transportul unor materiale sau tractarea saniilor/carucioarelor), dar este bine sa apreciati concret, in functie de situatia reala.
POZE Caini Leonberger
Articole pe aceeasi tema:
Leonberger – Caine de paza si companie
Leonberger – Dresajul unui voinic
Leonberger – O evaluare a starii de sanatate
Leonberger – Traiul in comun si ingrijirea
Poze cu caini de rasa Leonberger
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Leonberger – Primele mese pentru catelul junior