Pentru a individualiza acesti caini de rasa cu o popularitate in crestere, din punctul de vedere al dresajului, trebuie sa subliniem cateva aspecte care ii caracterizeaza.
In primul rand, Leonberger este un caine foarte atasat de familie, va face tot posibilul sa monitorizeze activitatile derulate in jurul sau si este influentabil la micile sau mai marile schimbari pe care le observa. Fiind un animal sensibil si reactiv la atmosfera generala, este bine sa va decideti pentru achizitia unui caine Leonberger atunci cand aveti acceptul tuturor membrilor familiei. Nu decideti unilateral pentru adoptarea unui catel in speranta ca prezenta lui va convinge si pe membrii reticenti si le va castiga afectiunea ulterior. Un caine Leonberger care nu se simte agreat devine timid, putin receptiv si apatic/introvertit, reactionand lent si fara entuziasm la dresaj si diferitele exercitii de socializare.
Leonberger si-a castigat o frumoasa reputatie pentru gentiletea, afectiunea si atasamentul de care da dovada. Oamenii din jurul sau, membrii familiei in principal, sunt perceputi ca fiinte pe care el trebuie sa le protejeze. Dar face acest lucru intr-o maniera non-agresiva si fara insistenta suparatoare ce se observa la alte rase. Multe din trasaturile sale cu tenta protectiva sunt mostenite de la uriasii Saint Bernard si Terra Nova. Vioi si dispus la efort mai ales in prima jumatate a vietii, el va poate salva zi de zi de la plictiseala ori depresie si doreste sa fie iubit pentru asta. Dar, desi nu sunt de dorit astfel de situatii, Leonberger va interveni curajos, decis si abil in ajutorul vostru in orice moment critic. Va puteti baza oricand pe acest aspect, asa cum o fac si instructorii din Paza de Coasta Canadiana sau cei de la Scoala Italiana de Caini Salvamar, doua insitutii care folosesc de ani buni caini de rasa Leonberger in misiuni de salvare, recuperare si interventie la apa.
Cainele Leonberger este destul de activ si poznas in primii doi ani de viata, mai ales in cadrul familiilor cu copii de varste mici. Datorita masivitatii si unei anume stangacii in miscari ce deriva din aceasta, sunt capabili uneori de “traznai” suparatoare, fara a se dovedi insa, statistic, o rasa de caini predispusa la calamitati. Interveniti ferm dar bland de fiecare data cand un catel Leonberger incalca anumite reguli, atitudinea voastra care doar va sugera prin gesturi si mimica supararea, va fi, de cele mai multe ori, instrumentul suficient pentru corectarea comportamentului. Acest caine poate fi dresat usor prin diferite jocuri ca prinderea si aducerea mingii, depasirea obstacolelor si, mai ales, in tractarea saniilor sau a carucioarelor de mici dimensiuni, transportul diferitelor materiale in samar (harnasament special, compartimentat, ce se ataseaza de corpul cainelui). Fiti atenti sa nu debutati cu acest gen de exercitii de dresaj (tractiune, transport greutati) mai devreme de varsta de 2 ani, pentru a permite sistemului osos sa se dezvolte complet si sa se intareasca.
Cunoscatorii acestor caini de rasa mai subliniaza un aspect psihologic interesant specific pentru cainii Leonberger. In ciuda aspectului impunator, viril, acesti caini au tendinta de a se atasa mai strans de femei decat de barbati. Se poate sa fie o mostenire de la cainii Saint Bernard, despre care se crede ca reactioneaza asemanator, sau pur si simplu Leonberger alege sa fie mai protectiv cu membrii familiei mai care etaleaza mai putina forta fizica. Dar, pe de alta parte, atasamentul unui caine, vorbind la modul general, nu se manifesta vizavi de sexul unei persoane, ci fata de indicele de prezenta. Cum barbatii, in medie, duc o viata mai dinamica si absenteaza mai mult din sanul familiilor lor, acest caine se orienteaza afectiv, in mod instinctiv, spre adultul cel mai prezent in viata familiei: partenera, sotia, mama.
De aceea, exploatand acest aspect, este bine ca acele exercitii de dresaj si socializare care initiaza cainele Leonberger in regulile casei, sa fie conduse de o femeie. Pe de alta parte, partea de dresaj de obedienta se recomanda a fi condusa de barbat, pentru ca statisticile releva, in medie, un raspuns mai bun din partea cainelui.
Atunci cand executati diferite exercitii de dresaj (incepand cu varsta de 6 luni) alegeti suprafete largi, in aer liber, cu iarba sau nisip mai degraba decat cimentate sau pietruite. Acest caine puternic este tentat sa isi foloseasca intreaga capacitate fizica, dar organismul lui nu va fi capabil sa absoarba foarte bine socurile si solicitarile inainte de varsta de 2 ani. Pe de alta parte, dupa varsta deplinei maturizari fizice, nu “cocolositi” acest urias bland; un adevarat caine Leonberger este pofticios si gurmand, poate sa acumuleze usor kilograme in plus, astfel orice gen de exercitii ii vor fi foarte utile in evitarea obezitatii si mentinerea unei bune stari de sanatate. Iar un caine de rasa Leonberger care are ceva de facut in sprijinul stapanului sau este un caine fericit.
POZE Caini Leonberger
Articole pe aceeasi tema:
Leonberger – Caine de paza si companie
Leonberger – O evaluare a starii de sanatate
Leonberger – Traiul in comun si ingrijirea
Leonberger – Primele mese pentru catelul junior
Poze cu caini de rasa Leonberger
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Leonberger – Dresajul unui voinic