

Osteosarcomul canin - Este cea mai comuna forma de tumora osoasa la caini. Incidenta in cadrul rasei Leonberger este destul de mare. Apare de obicei la membre, dar poate afecta si craniul ori mandibula, coloana vertebrala, pelvisul si, in cazuri rare, organele interne. Osteosarcomul este o forma agresiva de cancer ce cauzeaza daune severe osului sau tesutului in care se localizeaza si se raspandeste foarte repede la alte parti ale corpului (in special la plamani). Tratamentele medicale si chirurgicale pot fi benefice, insa nu vindeca boala. Cainii schiopateaza de obicei cu membrul afectat din cauza durerii provocate de tumora. Pot aparea si fracturi din cauza daunelor provocate osului.

Hemangiosarcomul - Boala care poate aparea oriunde in corp, dar afecteaza in primul rand splina, ficatul, inima si pielea. La nivelul pielii hemangiosarcomul are un prognostic mai bun si o mai buna rata de vindecare decat formele interne. Forma interna este diagnosticata de regula prin palparea unei mase mari in abdomen sau prin simptomele unei hemoragii, care se datoreaza rupturii tumorii fragile. Simptomele vor include stare de slabiciune sau lesin, mucoase palide. Ocazional, cainii vor avea simptome de pierdere de sange cronice care vor include gingii palide, reumplerea capilara lenta, batai neregulate ale inimii si o stare de slabiciune generala. Hemangiosarcomul este in primul rand tratat prin chirurgie si chimioterapie. Simpla inlaturare chirurgicala, in cele mai multe cazuri, nu prea are efect. Datorita riscului marit al metastazei rata medie de supravietuire fara chimioterapie este de maxim 2 luni. Prin inlaturare chirurgicala insotita de chimioterapie, media de supravietuire creste de la 5 la 7 luni. Pe de alta parte, 90% dintre acesti caini nu vor supravietui mai mult de un an dupa tratamentul initial. Rata de succes se poate imbunatati fiind conditionata de localizarea tumorii si interventia la timp.

Paralizia Leonberger mostenita / polineuropatie (ILPN) - este o boală degenerativa a sistemului nervos periferic, care cauzeaza slabiciune musculara si debilitate progresiva. Cel mai des sunt afectate, membrele posterioare. In unele cazuri boala poate afecta nervul laringian la caine. In acest caz vocea cainelui Leonberger se schimba (se observa o raguseala cronica), latratul devine spasmodic, sacadat, cainele Leonberger respira cu dificultate (respiratie suieratoare), tuseste des si gafaie sesizabil dupa ce mananca sau bea.

Fistulele perianale - sunt acumulari cronice de suprafata in zona anusului, care nu se dreneaza. Apar ca niste „pungi” infectate, permanent iritate si marginite de fisuri profunde, care se intampla deseori sa supureze. Ele pot sa apara in mod similiar cu abcese ale glandei anale, dar sunt mult mai extinse, dureroase si foarte dificil de vindecat. Igiena zonei este o alta problema, realizandu-se cu dificultate. In functie de diagnostitul stabilit de un medic veterinar se poate interveni medicamentos sau prin operatie.
Boala Addison - apare cand glandele suprarenale nu mai produc suficient hormon cortizol, iar in unele cazuri nici aldosteron. Din aceste motive boala este uneori numita insuficienta suprarenala cronica.
POZE Caini Leonberger
Articole pe aceeasi tema:
Leonberger – Caine de paza si companie
Leonberger – Dresajul unui voinic
Leonberger – Traiul in comun si ingrijirea
Leonberger – Primele mese pentru catelul junior
Poze cu caini de rasa Leonberger
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Leonberger – O evaluare a starii de sanatate