Leonberger – Traiul in comun si ingrijirea

Posted by bianca On vineri, 25 martie 2011 0 comments


Views





poza caini leonberger la scaldat Leonberger detine marele avantaj al unei rase moderne: are stramosi de calitate, desemnati in cunostinta de cauza, iar in modelarea primelor exemplare s-au implicat specialisti ai raselor canine, care au controlat in mod competent procesul de selectie. Obtinuta, initial, din doua rase montane (Saint-Bernard si Ciobanesc de Pirinei) si o rasa de caini de apa (Terra Nova), rasa Leonberger etaleaza multe din cele mai bune calitati ale acestora. Suma calitatilor unui caine Terra Nova este cu adevarat impresionanta. Chiar daca se prezinta ca un caine de talie mare, care poate atinge usor chiar si 75 de kilograme nu se va dovedi prea solicitant in calitate de partener. Doar ca trebuie sa va familiarizati cu dimensiunile rasei, cu cerintele de hranire, cu spatiul de care are nevoie si cu ritmul de activitate specific. Nevoile de ingrijire ale acestui caine se plaseaza la un nivel moderat, chiar daca este un voinic de talie mare. Bland, echilibrat, nu isi va cere drepturile cu vehementa si va suporta cu stoicism momentele de disconfort. Iata ce repere ar trebui sa va fixati, de principiu, pentru a putea convietui in conditii bune alaturi de cainele Leonberger:

poza caini leonberger in peisaj hibernal - Leonberger sunt caini care au nevoie de mult spatiu. Locul cel mai potrivit pentru ei este curtea de dimensiuni respectabile a unei case dispuse in mediul rural ori la periferia unui orasel. Desi sunt rabdatori si permisivi, nu se vor adapta bine la spatiile restranse, restrictive (in aceste conditii vor deveni apatici, sedentari si prea putin cooperanti). Avand o constitutie robusta, acest caine de talie mare nu va necesita un program de exercitii din cale afara de incarcat, dar periodic va simti nevoia sa isi foloseasca picioarele sale lungi si puternice. Cel mai mult ii sunt pe plac plimbarile lungi, variate, alaturi de membrii familiei. Cu cat mai multi, cu atat mai bine.

- Leonberger naparleste consistent, deci are nevoie de periaj periodic. Blana foarte abundenta si deasa este alcatuita din doua straturi. Este un caine activ, dar curat si blana sa nu va trebui foarte des curatata. In schimb parul des, usor ondulat, se poate incalci, mai ales in zona gatului, a pieptului si capului, unde parul formeaza un fel de coama. Franjurile de par de la urechi trebuie sa reprezinte un alt punct de interventie in acest sens.

- Nu lasati acest caine sa trandaveasca. Corpul sau musculos, osatura masiva, articulatiile puternice au nevoie de „rodaj”. Leonberger este un caine puternic dar destul de potolit in absenta unui program impus sau a unei provocari ad-hoc (joaca spontana a copiilor, aportul unor obiecte). Miscarea periodica il impiedica sa ia prea mult in greutate, ca sa nu mai vorbim de faptul ca ii stimuleaza sistemul circulator. Cu blana sa bogata, Leonberger nu va fi usor de evaluat in privinta greutatii si se poate intampla sa observati tarziu ca a devenit supraponderal.

poza caini leonberger infruntand vara
- Chiar daca la varste mici se va dovedi mai greu de strunit, aveti grija ca vajnicul catel sa nu topaie, sa nu sara prea mult si nici sa nu se joace pe suprafete alunecoase (gresie, linoleum, gheata, suprafete vitrate etc.); oasele si articulatiile lui nu sunt pregatite pentru eforturi prea mari, mai ales ca au de purtat un fizic masiv. Pana la varsta de 18 luni (varsta deplinei maturizari), un catel nu trebuie sa faca prea mult efort fizic. Indiferent de varsta, interziceti cainelui Leonberger sa alerge si nu il antrenati in exercitii dupa ce a mancat sau cand este foarte cald.

- Pentru a preveni declansarea periculoasei reactii denumite torsiune gastrica, plasati mancarea si apa pe un suport la inaltime (circa30-40 cm).

poza caini leonberger inotand voiniceste - Oferiti-i cat de des ocazia sa inoate acestui caine puternic. Leonberger a mostenit dragostea de apa de la Terra Nova, alaturi de abilitatile pentru inotul de rezistenta. O astfel de activitate il va racori, ii va pune in miscare grupele musculare si-l va face fericit si vioi. Acesti caini sunt excelenti asistenti de inot pentru persoanele care incearca sa se acomodeze cu apa si sa se intieze treptat. Forta de care dau dovada, rezistenta si stilul eficient cu care inoata pot fi de mare ajutor incepatorilor sau copiilor. De asemenea, instinctul de salvator este foarte puternic si se va activa in fiecare situatie nesigura.

- Pastrati unghiile acestui caine de talie mare cat mai scurte. Greutatea mare corporala pune o presiune considerabila la nivelul labelor. Unghiile trebuie scurtate la fiecare 3-4 saptamani, pentru a evita ruperea lor si declansarea unor infectii la nivelul degetelor.

- La fiecare imbaiere tineti minte ca un caine de rasa Leonberger nu suporta bine apa calda. Excesele in acest sens pot provoca cresteri bruste de tensiune, cu efecte negative (supraincalzirea si hiperventilatia).



POZE Caini Leonberger

poze caini de rasa Leonberger



Articole pe aceeasi tema:
Leonberger – Caine de paza si companie
Leonberger – Dresajul unui voinic
Leonberger – O evaluare a starii de sanatate
Leonberger – Primele mese pentru catelul junior


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Leonberger – Traiul in comun si ingrijirea

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO