Leonberger – Caine de paza si companie

Posted by bianca On miercuri, 23 martie 2011 0 comments


Views





poza caini leonberger impunatori, pe gazon Scurta istorie a rasei

Traditia consemneaza ca in jurul anului 1830, Heinrich Essig, un crescator de caini si comerciant din oraselul Leonberg (in apropiere de Stutgart, Germania, landul Baden-Württenberg), a avut initiativa de a crea o rasa noua de caini care sa se constituie intr-un simbol al comunitatii. Pentru aceasta a plecat de la o femela rasa Newfoundland (Terra Nova) (varietatea Landseer, caracterizata de combinatia alb cu negru a blanii) si un mascul urias de caine montan adus de la Manastirea St. Bernard (acolo unde s-a stabilizat rasa Saint Bernard). Cainele a primit numele Leonberger, pentru a simboliza orasul in care s-a nascut ca si rasa, dar si pentru ca se dorea o replica a traducerii acestui nume („leon”=leu, „berg”=munte). Initiatorul rasei dorea sa obtina un caine a carui blana sa sugereze coloritul blanii leului, cu o talie la fel de impozanta si cu o coama bogata de par pe cap si gat. Ulterior, Essig a continuat procesul de ameliorare a caracteristicilor fizice etalate de primele exemplare obtinute, folosind in cadrul incrucisarilor si exemplare de Ciobanesc de Pirinei. Primul caine inregistrat oficial sub numele de Leonberger s-a nascut in anul 1846 si se pare ca a detinut majoritatea calitatilor etalate de rasa moderna.

poza caine leonberger prim-plan Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, Leonberger-ul a fost folosit in special ca si caine de ferma, remarcat indeosebi pentru abilitatile sale de caine de paza si de lucru (insotitor al turmelor de vite). Impozant si maiestuos, Leonberger a fost remarcat si de reprezentantii clasei aristocratice, ba chiar numeroase capete incoronate au dorit sa aiba un astfel de animal de companie in preajma lor. Printre stapanii „augusti” ai unor exemplare de Leonberger la finalul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX s-au numarat: Napoleon al II-lea, Imparateasa Elizabeta a Austro-Ungariei, Otto Von Bismarck, Imparatul Napoleon al III-lea si Regele Umberto I al Italiei. Tot in debutul secolului XX guvernul Canadei a importat cateva exemplare de caini de rasa Leonberger pe care i-a antrenat in operatiuni de salvare si recuperare din apa. Acest rol onorant este in continuare atribuit acestor caini in Canada, alaturi de rase precum Newfoundland (Terra Nova), Labrador Retriever si Golden Retriever; de asemenea, ei sunt folositi cu prioritate in Scoala Italiana pentru Caini Salvamari. Aspectul actual al unor exemplare cu fata neagra si parul din blana inspicat cu suvite negre se datoreaza unor ameliorari cu alte rase, de data mai recenta. Rasa Leonberger a fost foarte amenintata pe parcursul celor 2 razboaie mondiale. Expertii rasei consemneaza ca refacerea acestei rase de caini a pornit de la numai 6 exemplare de rasa pura ce au supravietuit in anii 1920 si de la 8 exemplare ce au mai putut fi recuperate in anii 1947-1948. Din cauza acestor dificultati considerabile in refacerea si reabilitarea rasei, Leonberger a primit recunoasterea oficiala din partea AKC tarziu, in anul 2010, impreuna cu rasele Ciobanesc de Islanda si Cane Corso. A fost cea de a 167-a rasa de caini recunoscuta de prestigioasa institutie.

poza caine leonberger sezand cuminte Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 7-14 ani
Grupa: Working
Culoare: tonuri pornind de la galben-auriu la maron roscat, cu masca neagra. Firele de par pot avea varfurile negre si sunt acceptate pete mici albe pe piept si degete.
Talie: mare
Naparlire: intensa
Inaltime: 65-88 cm
Greutate: 40-76 kg

Leonberger este un caine de talie mare, puternic, cu un corp masiv dar armonios constituit si miscari elegante. Trunchiul musculos este completat cu un cap impresionant, foarte puternic, mai degraba lat decat lung, cu botul de lungime medie si nasul negru. Urechile potrivite ca lungime sunt lasate pe langa craniu si sunt acoperite cu par mai lung decat pe cap, formand franjuri. Coada este lunga pana la jaret, cu un par lung des si stufos. Blana este dubla, cu stratul exterior de lungime medie, des. Parul din blana poate fi moale sau aspru, este usor valurit si ceva mai lung si mai bogat in zona gatului si pieptului, formand o coama. Culoarea variaza de la galben auriu, la maro roscat, cu masca neagra. Este un caine solid, calm, cu mare putere e munca. Blana bogata trebuie periodic periata, intrucat cainii din rasa Leonberger naparlesc abundent. Este foarte bine adaptat pentru orice tip de climat, se simte foarte bine in aer liber, are nevoie de miscare si exercitii si va fi incantat daca va avea ocazia sa inoate.


poza caine leonberger - prietenul copiilor
Temperament si comportament specifice

Structura sa generala este aceea a unui caine vioi, inteligent, pasnic si cu reactii temperate. Fiind un caine puternic, constient de forta sa, necesita socializare precoce si dresaj de obedienta efectuate temeinic la varste fragede. Daca isi dezvolta personalitatea sub supravegherea atenta a stapanului, Leonberger se va dovedi un caine adult afectuos, atasat si devotat, cu o buna predispozitie pentru joaca si jocuri, permisiv si atent in relatia cu copiii. Daca acest caine puternic interactioneaza de timpuriu cu alte animale le va accepta ca adult fara probleme.

poza caine leonberger la sedinta de cosmetica ad-hoc Strainii sunt semnalati pe masura apropierii, dar din momenttul in care acestia sunt recunoscuti si acceptati de stapan nu vor mai exista probleme de interactiune. Nu este un caine cu tendinte agresive, masculii tineri care manifesta un temperament dominant si tendinte de teritorialitate pot fi modelati prin dresaj timpuriu. Acest caine este eficient pentru protectie si paza pentru ca impresioneaza prin simpla aparitie si prin forta etalata pregnant. Nu este nevoie de interventia lor efectiva si Leonberger-ii prefera sa controleze o situatie decat sa o rezolve prin actiune directa (efect de descurajare).

Despre dresaj

Fiind un caine puternic, are nevoie de socializare timpurie si dresaj atent coordonat. Se va pune accentul cel mai mult pe dresaj de obedienta, dar Leonberger are resurse si pentru dresaj de agilitate. Poate fi antrenat pentru diferite activitati utile familiei, similar raselor Newfoundland, Saint Bernard si Ciobanesc de Berna (tractare carucioare, tractarea saniilor, aistenta la sedintele de inot, recupararea unor obiecte din apa etc.). Este un bun caine de paza acoperind bine teritoriul, fiind destul de vioi si agil in acest sens. Eficient in actiunile de protectie prin alura impozanta si aerul sobru etalat in mod natural. Este un foarte bun supraveghetor al copiilor si se implica placut si grijuliu in jocuri si diferite activitati alaturi de acestia.

poza caine leonberger la concurs de inaltime cu stapana Ingrijire si sensibilitate la boli

Leonberger are nevoie de o hrana adecvata, atent echilibrata si corelata cu stadiul de varsta atins. Ca si catel junior nu trebuie implicat in exercitii de mare amploare si cu grad de implicare fizica ridicat (sarituri, depasiri de obstacole, caratul sau tractarea unor greutati, alergarea pe distante prea lungi), pentru ca inregistreaza un ritm rapid al dezvoltarii sistemului musculo-scheletal si este nevoie de timp pentru adaptarea si intarirea acestuia. Leonberger este o rasa de caini cu naparlire abundenta, deci va fi nevoie de periaj intens, desfasurat mai ales la schimbarea sezoanelor. Ochii si urechile acestor caini trebuie sa faca obiectul unor verificari periodice, pentru a sesiza eventualele probleme in faze incipiente.
La capitolul sanatate sunt semnalate o serie de boli specifice sau afectiuni la care cainii acestei rase sunt predispusi. Dintre acestea, se remarca: displazia de sold, afectiuni cardiace, polineuropatia mostenita, osteosarcomul, hemangiosarcomul, osteocondrita disecanta, alergii digestive, cataracta, entropionul, ectropionul, atrofia retiniana progresiva, probleme ale glandei tiroide si fistulele perianale. Din pacate, una din cauzele cele mai des semnalate in decesul cainilor din rasa Leonberger este cancerul. Specialistii in medicina veterinara specializati in problemele acestei rase depun eforturi sustinute pentru eliminarea caracteristicilor genetice care expun rasa la aceasta boala nemiloasa.

poza caine leonberger intrat la apa Concluzia noastra: Parteneri minunati, impunatori si blanzi ca niste ursi domesticiti, cainii din rasa Leonberger sunt un pilon de liniste si siguranta in familia care-i detine si o sursa permanenta de buna dispozitie pentru copii. Utili in rol de caine de paza, cainii Leonberger sunt, de fapt, caini de companie cu impact benefic asupra atmosferei generale din familie. Siguri si reconfortanti ca un cont „gras” dintr-o banca germana, Leonberger-ii reprezinta emblema unei familii cu adevarat unite si puternice.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Leonberger:

Masculi: Arkon, Amaretto, Barroso, Bergodi, Bluto, Boris, Centaur, Cronos, Darko, Fritz, Falstaff, Gordo, Goliath, Hannibal, Napoleon, Nero, Morpheus, Othello, Samson, Simba, Titanic, Vertigo, Zeus

Femele: Argenta, Atena, Barbara, Bona, Carelia, Cassandra, Dalida, Daria, Erika, Fatima, Gerta, Hibiscus, Indra, Korona, Leonida, Serena, Solana, Tundra, Venera


POZE Caini Leonberger

poze caini de rasa Leonberger


Articole pe aceeasi tema:
Leonberger – Dresajul unui voinic
Leonberger – O evaluare a starii de sanatate
Leonberger – Traiul in comun si ingrijirea
Leonberger – Primele mese pentru catelul junior
Poze cu caini de rasa Leonberger


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Leonberger – Caine de paza si companie

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO