Alegerea
Cand va duceti sa alegeti un pui dintr-un cuib, cel mai des va simtiti atrasi de cateii care dau dovada de energie, initiativa si curaj. Dar, uneori un astfel de catel se va transforma intr-un caine adult cu prea multa personalitate, incapatanat si provocator. Specialistii spun ca este mai bine sa alegeti un catel bland si echilibrat, care sugereaza ca se increde in voi si va accepta usor prezenta. Analizati in mod corect fiecare catel din oferta, si preocupati-va ca de fiecare data sa aveti de ales, nu acceptati ca altcineva sa va furnizeze un catel dintr-o sursa pe care nu ati contactat-o personal. Nu alegeti un catel care fuge de voi cu coada intre picioare. Un catel Shih Tzu timid si fricos reprezinta o exceptie rar intalnita, dar posibila si, foarte probabil, cand va ajunge caine adult va fi sperios, nesigur si agresiv-reactiv, putand sa muste in situatiile cand se va simti coplesit. Reteta universala spune ca nu este bine sa alegeti nici cainele care smotoceste toate jucariile, incaleca toti puii si provoaca cea mai mare agitatie in cuib, nici pe cel somnolent si retras. Media unor astfel de comportamente reprezinta cel mai adesea cheia succesului in alegerea unui pui de caine echilibrat, afectuos si cooperant. Dupa criteriile comportamentale, vine la rand evaluarea starii fizice. Verificati cu atentie puiul, insistand asupra blanitei, pielii, coloritului parului, nasului, dintilor, ochilor, urechilor si organelor genitale. Fiti atenti la reactiile micutului pe durata acestor examinari, la modul in care accepta atingerile si miscarile impuse. Limbajul corpului este un alt semn bun de evaluare a temperamentului si caracterului pe care il va afisa mai tarziu.
Locul in casa
Dincolo de orice exprimare delicata, cainii sunt, in general, mai murdari decat oamenii. Gradul de murdarie pe care il pot colecta poate creste foarte mult sau poate fi mentinut la un nivel acceptabil, in functie de interventiile si atitudinea voastra. Cainii Shih Tzu sunt, intr-o evaluare comparativa, animale curate si ingrijite, dar sunt limite ale acestei evaluari. Fiind un caine de talie mica, Shih Tzu va colecta cu mare usurinta praful si alte impuritati prezente la nivelul solului, mai ales ca are si o blana ampla si deasa. In principiu, fiind caine de apartament, este bine sa-i pregatiti cainelui o zona care sa-i apartina, preferabil in afara camerei de odihna (desi cei mai multi incalca aceasta regula!), bine delimitata si pe care toti membrii familiei sa o respecte.
Nu depozitati si vasele de hrana in acel loc, ci doar jucariile preferate. Pe acestea din urma este indicat sa le strangeti periodic din diferitele puncte ale casei unde ajung si sa le reamplasati in perimetrul care-i apartine micului Shih Tzu. Insistand asupra acestei manevre si folosind abil si simtul proprietatii de care cainele incepe sa dea dovada pe la 8 luni, veti reusi, cu putin antrenament, sa il cooptati in adunarea jucariilor. Actiunea poate deveni amuzanta si instructiva, ca un joc. Cata vreme este inca un catel de varsta mica, locul pe care i-l dedicati trebuie sa fie cat mai ferit de zgomote si activitati dinamice. Ajutati puiul sa se obisnuiasca treptat cu mediul nou in care s-a integrat, nu il plasati mereu in centrul atentiei, acordati-i momentele sale de retragere si evaluare, daca va da semne ca le prefera.
In zona in care ati amplasat cosul de odihna nu e bine sa fie amplasate cabluri electrice, intrerupatoare, prize sau prelungitoare, pentru ca Shih Tzu au o placere aparte, asemanatoare celei dovedite de pisici, sa roada elementele de plastic si cauciuc.
Hrana
Hrana recomandata pentru rasa Shih Tzu trebuie sa se regaseasca in cantitati semnificative in camara voastra, pentru ca, in general, este mai greu de procurat. Ne referim aici la hrana de caini uscata sau, in general, la cea comerciala. Nu este bine sa operati schimbari dese in meniul lor, pentru ca vor manifesta cu usurinta reactii negative precum diareea sau alte probleme digestive. Daca va decideti pentru mancare preparata in casa, alegeti un meniu in care aceleasi ingrediente sa se regaseasca in mod constant, fara „artificii” si improvizatii dese.
Atunci cand, din diferite motive, va decideti sa schimbati dieta cainelui vostru Shih Tzu (sau sunteti nevoit sa faceti asta), tineti minte ca schimbarea trebuie sa se faca in mod gradual. Pentru cel putin o saptamana va fi nevoie sa amestecati cantitati din ce in ce mai mari din noul tip de hrana in meniul obisnuit, pentru a evita complicatiile. Daca aveti un catel de rasa Shih Tzu de varsta frageda si trebuie sa-i schimbati dieta (se intampla aceasta din momentul in care il aduceti acasa si incepeti adaptarea la noul mediu), cel mai indicat este sa apelati la o suplimentare dietara bazata pe calorii, pentru a preveni hipoglicemia. Acest supliment caloric trebuie sa contina vitamine si zaharuri (cele mai autorizate sfaturi le primiti de la un medic veterinar), pentru ca este nevoie sa tineti in echilibru niveluld e zahar din sangele micului catel. In general, un specialist va va recomanda sa integrati acest supliment la fiecare 6-8 ore, pana cand micul catel se adapteaza la noul tip de hrana oferit, si consuma intreaga cantitate oferita intr-un tain. Dar, in principiu, aceasta perioada de suplimentare calorica nu trebuie sa depaseasca 8-10 zile, pentru a nu aparea efectul invers, adica pericolul hiperglicemiei. Chiar si apa oferita micului membru nou al familiei trebuie sa respecte o anume „reteta”. La inceput, pentru primele 4-5 zile, este recomandat sa folositi apa plata imbuteliata, in care sa completati mici cantitati de apa de la robinet. Chiar daca este un caine de talie mica, Shih Tzu are nevoie de o foarte buna hidratare, iar schimbarea brusca a formulei poate duce la dereglaje in ceea ce priveste concentratia de minerale, care produc probleme stomacale si scaune neregulate, moi.
Periajul blanii
Pentru acest caine de talie mica dar cu blana foarte bogata capitolul periaj regulat este unul foarte important din punctul de vedere al starii de igiena, dar si al sanatatii in general, contribuind semnificativ si la un bun echilibru psihic. Acesti caini au nevoie de periaj regulat, sedintele cele mai ample urmand sa se desfasoare dupa imbaiere. Cand ii faceti baie unui caine Shih Tzu folositi sampon cu formula indicata acestei rase. Zona cea mai delicata ce trebuie periata si spalata cu un plus de atentie este smocul de par plasat intre ochi. Periile speciale din latex sunt cele mai indicate, iar gesturile atente si delicate sunt necesare pentru a evita ranirea ochilor. Legat de textura blanii si de argumentele pe care le aduceam in debutul acestui material in legatura cu alegerea unui catel de rasa Shih Tzu, mai este necesara o precizare. Cand sunteti in postura de a va decide pentru un catel, aspectati si parintii acestuia, sau cereti date legate de textura blanii lor. Acesti caini de rasa etaleaza, in genere, 2 tipuri de blana: moale si cu firul mai gros, de consistenta bumbacului si fina, cu firul subtire, matasoasa si lucioasa (silky coat). Blana matasoasa si cu firul drept este mai usor de intretinut, prezentand mai rar tendinta de a se incalci (de a forma noduri si ghemotoace).
Articole pe aceeasi tema:
Shih Tzu – Caini mici de apartament
Shih Tzu – Elemente importante in hranire
Shih Tzu – Boli ale ficatului si rinichilor
Shih Tzu – Nevoia unui dresaj inteligent
Poze cu caini de rasa Shih Tzu
POZE cu Caini Shih Tzu
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Shih Tzu – Ingrijire in linii mari